avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Penalitati de intarziere ptr plata impozitului pe ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Penalitati de intarziere ptr plata impozitului pe venit pentru transferul de proprietate?

Am o hotarare judec. irev. care sa tina loc de act autentic (promitentul vanzator a plecat din tara si a refuzat sa incheie si contractul de v-c!) pentr un imobil casa de locuit si terenul aferent.
In mod normal taxa pe venit pentru transferul de proprietate trebuie sa o plateasca paratul din dosarul in care s-a judecat actiunea privind obtinerea unei HJ care sa tina loc de act autentic...dar acesta nu mai locuieste in tara.
Partea care a castigat aceasta HJ nu a facut inca demersurile pentru intabulare intrucat i se cere sa faca dovada achitarii acestei taxe pe transferul de proprietate...iar cel care trebuia sa o plateasca ..nu a platit-o!
Acum va plati in locul paratului aceasta suma urmand sa recupereze suma printr-o noua HJ.
In codul fiscal sau CPF exista vreo disp. sau prev. prin care se stabilesc penalitati de intarziere ptr. plata acestui impozit?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 21:20, 20 Septembrie 2012
Partea interesata are dreptul sa solicite instantei actualizarea sumei
Despre ce vorbiti ditinsa doamna? Ce legatura are actualizarea dvs..cu ce am intrebat?

Impozitul pe venitul din tranferul proprietatilor este o creanta fiscala( definita in codul fiscal art 77^1) prin urmare intra in sfera de aplicare a codului de procedura fiscala -art 1-, iar pentru neachitarea acestei obligatii de plata la termenul scadent(cel stabilit de organul fiscal competent in cazul dvs) se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere cf. art 119:

[ link extern ]

Cod fiscal :

[ link extern ]
Norme :
[ link extern ]
Conform Codului fiscal, art 77^1 , alin 6 :
"...
În cazul în care transferul dreptului de proprietate sau al dezmembrămintelor acestuia, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (3), se realizează prin hotărâre judecătorească sau prin altă procedură, impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se calculează şi se încasează de către organul fiscal competent. Instanţele judecătoreşti care pronunţă hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile comunică organului fiscal competent hotărârea şi documentaţia aferentă în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii."

Impozitul respectiv se reține de către notar odată cu autentificarea contractului de v-c.

În cazul în care avem o hot jud care ține loc de contract, nu mai avem acel contract. Nu cred că se mai poate vorbi de acel impozit. Ar trebui ca cel căruia i-a fost admisă acțiunea și are hot jud respectivă să o prezinte celor de la cadastru pentru întabulare, pt că probabil a fost o neînțelegere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitul pe tranzactii imobiliare Chereji Nicolae Chereji Nicolae Hotarare judecatoreasca ce tine loc de act autentic de vanzare cumparare privind un imobil tranzactionat cu contract sub semnatura privata in anul 1960. Atat ... (vezi toată discuția)
Teren cumparat cu chitanta de mana alexa67 alexa67 Buna seara. In 1997 am cumparat un teren cu acte de mana, pe care ulterior l-am pierdut pentru ca mostenitorii vanzatorului au dat mostenirea in judecata si ... (vezi toată discuția)
Impozitare abuziva? teo663399 teo663399 Problema mea este urmatoarea: in cursul lunii decembrie 2006 am vandut un apartament printr-un contract de vanzare-cumparare incheiat de un avocat; sentinta ... (vezi toată discuția)