avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dementa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dementa

Bunicul meu e proprietarul casei unde locuiesc eu,mama,tata si bunica. Bunicul meu fiind divortat de bunica,mama fiind fiica lui. Bunicul meu a avut tendative in care a vrut sa ne evacueze din casa,si acum incearca din nou. Acum 2 saptamani a fost la medic si a fost diagnosticat cu pierderi de memorie recente,dementa,alzheimer. Se poate face ceva?
Cel mai recent răspuns: mariw , utilizator 12:58, 29 Septembrie 2012
Da se poate Pune sub interdictie, iar instanta va desemna un curator pentru acesta.
in ce sens vreti sa se faca ceva?
spuneti ce vreti? sa fie internat? sa va aparati legal de chestia cu "datul afara"?
sunt mai multe solutii.
Daca vi se pare nelalocul lui comportamentul bunicului, adica altfel decat pt o persoana sanatoasa psihic, atunci oricare dintre dvs poate formula cerere de punere sub interdictie la instanta de tutela de la domiciliul persoanei in cauza.

Se va efectua o expertiza medico-legal acare sa stabileasca in mod oficial diagnosticul si daca persoana are sau nu discernamant. Daca se stabileste ca nu are discernamant atunci se va dispune punerea sub interdictie si numirea unui curator care sa ii reprezinte interesele.
@Joja&gerberga: curatorul este persoana care se ingrijeste de interesele persoanei CAPABILE (vezi art. 178 Cod civ,) Interesul si actele celui lipsit de capacitate de exercitiu sunt hotarate de TUTORE.
... X-(
Daca diagnosticul privind maladia Alzheimer este corect si fara dubii (adica, afara de parerea medicului, mai exista si o proba stiintifica cum este o explorare imagistica - CT sau RMN - care sa confirme atrofia lobului temporal si a hipocampului) iar lipsa discernamantului bunicului este relativ constanta si evidenta puteti solicita judecatoriei in a carei circumscriptie se afla domiciliul bunicului d-voastra sa-l OCROTEASCA pe bunic instituind in ceea ce-l priveste interdictia judecatoreasca si tutela.
Am subliniat cuvantul ocrotire ca sa intelegeti ca interdictia judecatoreasca nu este o sanctiune prin care rudele pot sanctiona batranii dificili ci doar un mijloc de a ocroti persoanele care, fie din cauza debilitatii mintale fie din cauza alienarii mintale, nu sunt apte sa se ingrijeasca de PROPRIILE interese.

P.S.
Ar fi grozav daca ati reusi sa va intelegeti cu bunicul (pare straniu dar este adevarat: existenta d-voastra a fost cauzata de el) fie el bolnav de Alzheimer sau de alta forma de dementa senila si sa-l ingrijiti cat mai are de trait. Daca prietenii nu sunt abandonati la greu, cu atat mai mult, nici ascendentii n-ar trebui abandonati.
P.P.S.
Asa, ca idee ... dar daca tutorele numit de instanta, om calculat si prudent cu averea bunicului, va zice ca este in interesul bunicului d-voastra bolnav de Alzheimer sa va evacueze din locuinta lui?
Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2012
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
:thumbup:
Aveti dreptate @ubik
:bow:

Alte discuții în legătură

Instanta mariw mariw Bunicul meu e proprietarul casei unde locuiesc eu,mama,tata si bunica. Bunicul meu fiind divortat de bunica,mama fiind fiica lui. Bunicul meu a avut tendative ... (vezi toată discuția)
Punere sub interdictie mgajdan mgajdan Mama are 90 de ani si a primit diagnostic \"delirium in cadrul unei demente de tip Alzheimer-forma severa\" Eu consider ca ar fi bine s-o internez intr-un ... (vezi toată discuția)
Curator sau tutore? oanalumi oanalumi Buna seara, Suntem doua surori, mama a decedat, iar tatal are dementa altzaimher. Cu sora mea nu ma pot intelege, deoarece si ea are o problema psihica. ... (vezi toată discuția)