avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... probleme in caz de disponibilizare cf. art.65, alin1 CM
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

probleme in caz de disponibilizare cf. art.65, alin1 CM

Buna ziua,
Am 2 probleme, va rog frumos sa ma ajutati:
1. Un angajat este instiintat (prin decizie) ca urmeaza a fi disponibilizat la expirarea celor 20 zile lucratoare de preaviz de care beneficiaza conf.CCM societatii.In intervalul celor 20 zile apare un CM(care a intrerupt preavizul)
Tot pe parcursul preavizului salariatul se casatoreste.Conform aceluiasi CCM al societatii, are dreptul la 5 zile libere platite. Ce se intimpla cu aceste zile? prelungesc preavizul sau se platesc ca zile libere neefectuate ?
2.O persoana care are conditii de pensionare anticipata partiala se poate inscrie la somaj?
Cel mai recent răspuns: puideurs , utilizator 13:13, 19 Septembrie 2012
1. Doar CM suspenda perioada de preaviz, zilele libere platite pt evenimente familiale nu.
2. Puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca indepliniti conditiile de stagiu de cotizare, conform L 76/2002 cu modificari si completari. Referitor la pensia anticipata partiala intrucat aceasta se acorda la solicitarea asiguratului (in conditiile in care indepliniti conditiile legale pt aceasta categorie de pensie) nu va poate obliga nimeni, chiar fiind in plata indemnizatiei de somaj, sa va depuneti dosarul pt pensie anticipata partiala. Art.44 litera "g" din L 76/2002 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza: "Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează: ... g) la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă, de la data solicitării pensiei anticipate sau la data când pensia de invaliditate devine nerevizuibilă;"
1. - Cele 5 zile libere platite nu suspenda CIM asa ca ele se pot lua in perioada de preaviz fara sa se prelungeasca preavizul.
- Verificati in CCM aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern daca aceste 5 zile pot fi compensate in bani sau nu.
- Concediul medical suspenda perioada de preaviz care se reia, de unde a ramas, dupa terminarea concediului medical.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
...
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
...

3. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 16.
Prin nu îndeplinesc condiţiile de pensionare conform legii, potrivit art. 34 alin. (1) lit. c) din lege, se înţelege:
a) neîndeplinirea condiţiilor legale de pensionare pentru limitã de vârstã;
b) situaţia în care persoana nu beneficiazã de pensie de invaliditate;
c) nesolicitarea pensionãrii anticipate, dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de lege.

4. Asadar daca o persoana indeplineste conditiile de pensionare anticipata (anticipata partiala), dar nu solicita aceasta, poate beneficia de indemnizatie de somaj.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Septembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc de precizari.Dar mai intreb, daca in CCm aplicabil sau Regulamentul intern nu se precizeaza daca pot fi compensate in bani zilele acordate ptr.evenimente deosebite
ce se intimpla in acest caz? Cum ar trebui procedat?
Multumesc mult de raspuns. Cred ca nu am citit cu atentie raspunsul D-lui Valeriu Tudor. Este clar. Nu se poate prelungi preavizul cu zilele acordate astfel. Multumesc mult si o zi buna tuturor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj alexandru42 alexandru42 Buna ziua, Va rog sa-mi precizati daca prevederea art. 34, al. 1, lit. c) din Legea 76/2002 se refera numai la pensionarea la limita de varsta, sau include ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru acordare somaj brezel brezel pot beneficia de somaj daca inceteaza CIM pt.ca se inchide firma ,daca am un contract de cenzor cu conv.civila .la un bloc (prestari servicii dupa care se ... (vezi toată discuția)
Somaj Ileana2013 Ileana2013 Firma la care lucrez e declarata falimentara , eu indeplinesc conditiile pentru pensionare anticipata partiala ( adica cu penalizare ). In aceste conditii, pot ... (vezi toată discuția)