Buna ziua. O masina Renault, in stationare, este lovita de o masina de marfa (alimentatie) care s-a gasit sa intoarca pe un drum cu o singura banda pe sens, cu spatele. S-a oprit direct in portiera stanga a masinii tatalui meu aflata pe cealalalt sens de mers. Tata e pensionar si ultimul accident, asemanator, l-a avut prin anii 80, nu stia prea multe despre amiabila, asa ca s-a dus cu soferul de pe masina mare la politie, in localitatea respectiva (Videle). De acolo i-au spus ca politia nu se mai ocupa de accidente care nu au si victime si i-a indrumat spre o intelegere amiabila. Se putea face un proces verbal dar politistii au uitat sa spuna si aceasta varianta. Cum niciunul dintre ei nu avea formularul de amiabil, baiatul de pe masina de marfa ii lasa lui tata copia dupa asigurare.. cu gandul ca vor face ei amiabila zilele urmatoare, si pleaca mai departe sa faca livrarile programate. Masina lui practic nu a patit nimic, in timp ce tata merge si la aproape o saptamana de la accident cu usa distrusa. Cum 24 de ore de la producerea accidentului au trecut, convinsi ca vom merge sa facem amiabila programam la asiguratorul celui care a produs accidentul (Euroins) intalnirea pentru constatarea amiabila, procesul verbal la politie iese din discutie. Acuma, baiatul care a produs accidentul, evita sa-si anunte seful de ce s-a intamplat cu masina lui si in ziua cand noi trebuia sa fim la constatare, patronul ne invita la o discutie in care ne explica ca el nu are nicio treaba cu aceast accident, si ca nu sustine intelegerea amiabila. Pana atunci, soferul sau a incercat sa ne convinga sa mergem la "prietenii lui de la un service de la el de la tzara". Am evitat asta. La discutia cu patronul am incercat sa-i explic ca in ceea ce-i priveste soferul, el se afla in timpul muncii si poate fi incadrat ca accident de munca, iar asta il responsabilizeaza si pe el. Dar patronul, un fel de "gica contra", ca nu poate fi responsabil pentru ce fac soferii lui si ca el nu poate semna pentru acest accident. Dupa o cearta la firma, patronul recomanda soferului sa faca reparatia masinii accidentate pe cheltuiala lui. Iar cateva ore mai tarziu, soferul care a provocat accidentul revine telefonic spunandu-ne ca patronul este de acord cu amiabila dar continua sa spuna ca nu va semna pe aceasta intelegere, pentru ca nu este responsabil nici el si nici firma lui. Eu am fost initial multumit cerandu-i copie dupa talonul masinii, dar inteleg ca mai este nevoie si de o imputernicire sau ceva notarial, din partea firmei, pentru inregistrarea corespunzatoare a dosarului de dauna. Poate ca pe asta de fapt nu vrea sa semneze.
Pe langa faptul ca perspectiva unui dosar la Euroins nu suna chiar bine, dar din pacate nu avem alternative, mai am d'aface si cu acest patron care evita sa vorbeasca despre responsabilitatea sa in cazul angajatilor sai, as vrea sa stiu daca exista vreun articol de lege care il poate obliga sa nu se eschiveze mai mult decat o face si daca totusi.. in cazul soferilor pe masini de marfa.. legislatia muncii vorbeste despre responsabilitatile angajatorului in cazul unui accident.
Multumesc anticipat si scuze pentru faptul ca a trebuit sa ma lungesc pana la intrebarile de final. Orice sfat specializat e binevenit.
orice angajator (firma in cazul tau) raspunde ptr faptele salariatilor sai daca acestia au produs prejudici in exercitarea atributiilor de serviciu. Asta este prevazuta de Noul Cod Civil si nu poate fi inlaturata prin nici o conventie contrara.
eu stiu ca orice angajator raspunde pentru faptele salariatilor sai insa nu reusesc sa gasesc articolul de lege care precizeaza asta foarte clar. de asemenea, m-ar ajuta daca m-ati putea indruma spre ceea ce este numit "accidente de munca" in cazul transportatorilor rutieri. eu tot dau search pe internet, dar nu reusesc sa gasesc articolele de lege care raspund clar la aceste probleme. multumesc.