avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiuni si avetismente in invatamantul preuniversitar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiuni si avetismente in invatamantul preuniversitar

Buna ziua! Am o nelamurire.As dori sa aflu care sunt conditiile in care un director de gradinita poate desface contractul de munca al unui angajat titular?Ce ar treui sa faca angajatul penrtu a fi sanctionat astfel?Ce fapte trebuie sa savarseasca un titular al gradinitei pentru a i se da avertisment scris?
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 15:06, 22 Septembrie 2012
1) orice unitate școlară, în principal are la bază L.nr.1/2011 ; Ordine și Dispoziții ale MECTS, ale ministrului și adjuncților săi;
2) ordine ARACIF și ARACIS ;
3) în secundar, are un Regulament intern (ori mai multe funcție de nevoi, specializări etc).Și grădinița are un regulament intern (dacă NU are va fi spre binele ei să-și facă urgent);
3) dacă cadrul didactic e titular cred că are CIM (și nu cu ora).
Studiați cele de mai sus și veți găsi o bază legală unde să încadrați fapta comisă (înregistrați în formă scrisă a sancțiunea aplicată etc etc Atenție ! oricând puteți fi chemat/ă în judecată.
Legea nr.1/2011 prevede;
Art. 280
(1) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar, precum si cel de conducere, de indrumare si de control din invatamantul preuniversitar raspund disciplinar pentru incalcarea cu vinovatie a indatoririlor ce le revin potrivit contractului individual de munca, precum si pentru incalcarea normelor de comportare care dauneaza interesului invatamantului si prestigiului unitatii/institutiei, conform legii.
(2) Sanctiunile disciplinare care se pot aplica personalului prevazut la alin. (1), in raport cu gravitatea abaterilor, sunt:
a) observatie scrisa;
b) avertisment;
c) diminuarea salariului de baza, cumulat, cand este cazul, cu indemnizatia de conducere, de indrumare si de control, cu pana la 15%, pe o perioada de 1—6 luni;
d) suspendarea, pe o perioada de pana la 3 ani, a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii didactice superioare sau pentru obtinerea gradelor didactice ori a unei functii de conducere, de indrumare si de control;
e) destituirea din functia de conducere, de indrumare si de control din invatamant;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

In general, avertismentul se aplica pentru savarsirea unor fapte usoare si care constituie abateri disciplinare
Multumesc pentru raspuns.
Tin sa precizez ca nu am primit nici un exemplar al contractului individual de munca de cand lucrez in invatamant.
As dori daca se poate un raspuns exact deoarece in institutia despre care vorbesc, tot personalul se plange de tensiunea creata de noul director si de usurinta cu care se dau avertismente verbale. Mentionez ca angajatii, pe la colturi, spun ca directorul impune niste reguli relativ absurde invocand faptul ca el este director si restul trebuie sa se supuna fara drept la replica. Daca se incearca explicare unui comportament, directorul ridica tonul vocii, nelasandu-te sa vorbesti, sa te aperi, sa explici, dupa care, a doua zi, maxim a treia, convoaca consiliul nde administratie, fara a-i aduce la cunostinta cele imtamplate si imparte avertismente verbale. Este corect dpdv legal?
Se poate da avertisment verbal atunci cand exista o cearta intre angajati, fara a se folosi cuvinte obsecene sau injuraturi?Dar avertisment scris, in conditiile in care un angajat ameninta verbal ("lasa ca am sa vorbesc cu respectivul in afara institutiei pentru a rezolva problema?").
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Aplicarea unei sanctiuni disciplinare se face dupa o anumita procedura , iar abaterile disciplinare care pot duce la sanctionarea disciplinara a unui salariat trebuie sa fie prevazute in reg.intern al angajatorului .

Chiar daca dispozitiile art. 247 din Codul muncii nu fac referire la normele de comportament atunci cand definesc abaterea disciplinara, nimic nu se opune ca prin regulamentul intern sa se reglementeze obligatia de a se respecta normele de comportament în unitate. Obligatia de respectare a normelor de comportament în unitate se refera la comportamentul tuturor salariatilor din toate structurile unitatii.

Chiar daca este director, acesta trebuie sa respecte Reg.Intern. Orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiţii de muncă adecvate activităţii desfăşurate, de protecţie socială, de securitate şi sănătate în muncă, precum şi de respectarea demnităţii şi a conştiinţei sale, fără nici o discriminare.
1) e grav dacă NU ați primit un exemplar al CIM=solicitați imediat verbal ori în scris angajatorului.Dacă nu primiți, depuneți o reclamație la ITM.Nu degeaba angajatorul a procedat contrar legii.
2) cât despre ”ușurința” pedepselor verbale : revedeți Legea 1/2011 și cerințele Regulamentelor interne ale unității de învățământ.A ”ploua” cu sancțiuni în dreapta și stânga, denotă mai multe aspecte: ori acolo e un climat de tensiune din cauza indisciplinei unor cadre didactice, ori unele cadre nu au ce căuta acolo deoarece le lipsesc cele necesare unui bun dascăl, ori există un manager care a nimerit din greșeală acolo, incapabil, ori are probleme cu sănătatea și cu el însuși.
3) Dvs. aveți un SINDICAT, adresați-vă cu încredere acestuia! Aveți un I.Ș.J., un inspector școlar are în ”grădina” sa acea unitate de învățământ, vă poate ajuta.Procurați orice probe posibile de abuz a acelui director (foarte discret pe tel. mobil înregistrări, video, foto).
4) rămân profund consternat să aflu rolul Consiliului de Administrație din acea unitate de învățământ, sincer, mă întreb : totuși, ce face-ți acolo, educație ori sunteți internați la ”școală de reeducare” potrivit poftelor unui director.
5) avertismentele verbale se dau potrivit Legii și Regulamentului intern : NU pe la colțuri spionând micile inadvertențe între cadre, se dau pe considerente BINE întemeiate.Țin să cred că managerul : NU este manager, NU are ”stofă de manager.
6) avertismentul scris, este aplicat tot potrivit Legii și Regulamentului intern și nu privește vorba aruncată de un cadru didactic în afara unității de învățământ.
În concluzie : revedeți Legea 1/2011 și Regulamentul intern.Dacă vă considerați nevinovați, ar mai bine o plângere foarte bine documentată și susținută cu probe depusă la ministrul Educației, d-na Andronescu.Sunt sigur (dacă cele postate de dvs. sunt reale) că acel director se va clătina și se va prăbuși.Curaj!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sancțiune Dany210 Dany210 Pot fi sancționat cu o amenda de 1000-3000 lei doar pentru expresie jignitoare asupra unui elev având in vedere ca elevul nu a avut nimic in potriva cu acea ... (vezi toată discuția)
Ancheta disciplinara mihaela_h mihaela_h Buna seara Sunt profesor si am o problema. La sfarsitul acestui an scolar am fost tinta unei anchete desfasurata de inspectoratul scolar in urma unei ... (vezi toată discuția)
Cadru didactic ony172005 ony172005 Am nevoie si eu un pic de ajutor, cum as putea sa dau si eu in judecata un director de scoala pentru nerespectarea metodologiei invatamantului? Tin sa mai ... (vezi toată discuția)