avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... refuz de a propune martor intr-o cauza declinata de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

refuz de a propune martor intr-o cauza declinata de divort

am urmatoarea situatie:
intr-un proces de divort au fost administrate toate probele. cand ar fi trebuit sa ramana in pronuntare paratul invoca exceptia de necompetenta teritoriala in urma careia dosarul este trimis la alta instanta. odata ajuns la noua instanta dosarul, la primul termen paratul solicita reaudierea martorului sau pe motiv ca nu s-a facut referire in declaratia sa pe un inscris depus ulterior la dosar de catre reclamant. reclamantul nu a dorit sa mai propuna martor fapt pentru care a precizat la instanta ca nu mai doreste proba cu martor si nu propune martor, iar instanta a dispus din oficiu sa fie rechemat si martorul reclamantului pentru a fi reaudiat, desi acest martor a dat o declaratie la prima instanta de judecata.
intrebarile ar fi urmatoarele:
-daca martorul reclamantului nu se prezinta la termenul de judecata ce se poate intampla ? se va amana procesul si va fi citat din nou ? poate fi sanctionat cu amenda? poate fi adus cu mandat de aducere? cu toate ca reclamantul nu mai doreste sa fie audiat martorul sau...
-in cazul in care martorul reclamantului nu se prezinta la proces declaratia sa data la prima instanta mai este luata in considerare ca proba la dosar?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: valentin_76 , utilizator 21:52, 30 Septembrie 2012
poate fi sancționat cu amendă și adus cu mandat de aducere de către poliție la următorul termen;
totusi e o cauza civila ?!?!?! nu inteleg Mandat de aducere in cauza civila ... de divort ... nu am mai auzit asa ceva...
Daca instanta a dispus din oficiu si citarea martorului reclamantului, ar trebui ca partile sa se conformeze dispozitiilor instantei.

Instanta nou investita va hotari in ce masura ia in considerare probele administrate de catre o instanta necompetenta. Se pare ca instanta nu va dori sa pronunte o solutie pe probe administrate de un alt judecator.

Regula este aceea a administrarii probelor in mod nemijocit in fata instantei, in conditii de contradictorialitate, publicitate si oralitate.
pt. valentin_76, la postarea din data de : Vineri, 21 Septembrie 2012, 14:55
”totusi e o cauza civila ?!?!?! nu inteleg Mandat de aducere in cauza civila ... de divort ... nu am mai auzit asa ceva...”

Conform/potrivit dispozițiilor Codului de Procedura Civila :
Art.188 - Împotriva martorului care lipseste la prima citare instanta poate emite mandat de aducere.
În pricinile urgente, se poate dispune aducerea martorilor cu mandat chiar la primul termen.
Daca, dupa mandatul de aducere, martorul nu se înfatiseaza, instanta va putea pasi la judecata.
Instanta poate încuviinta ascultarea martorului la locuinta sa, când acesta este împiedicat de a veni în instanta.
Stimati forumiști,

Având în vedere obligațiile Statului Român ca Înaltă Parte Contractantă a Convenției Europene,

observând și prevederile Art. 20 al Constituției României, mai ales alin 2 care arată:

Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile.

reiese că martorul, dacă refuză să se prezinte în instanță, citat fiind, nu poate fi adus cu forța, cel mult putând fi sancționat.

Astfel, având în vedere că în Art. 5, Dreptul la libertate şi la siguranţă, prevede că
1. Orice persoană are dreptul la libertate şi la siguranţă. Nimeni nu poate fi lipsit de libertatea sa, cu excepţia următoarelor cazuri şi potrivit căilor legale , iar cazurile legale nu arată decât motive decurgând dintr-o cercetare, condamnare, măsură preventivă dispuse în cauza proprie, nu a altuia,

nu văd cum un martor ar putea fi adus forțat în instanță.

Prin urmare, Art. 188 Cod de procedură civilă nu poate fi interpretat, decât prin coroborarea tuturor alineatelor ale, referindu-mă, deci, la finalitatea măsiurii :

Daca, dupa mandatul de aducere, martorul nu se infatiseaza, instanta va putea pasi la judecata.

Astfel, măsura dispusă nu va fi răpirea, sechestrarea martorului care nu dorește să depună mărturie, ci judecarea pricinii, fără mărturia sa. Mandatul de aducere nu poate fi înțeles ca un mandat de lipsire de libertate a martorului, ci doar de o formă mai bine conturată de citare.

Cu stimă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
andreigrigoriu, moderator

Alte discuții în legătură

Bună seara,am nevoie de un răspuns în următoarea problema:lucrez ... Asena1 Asena1 Bună seara,am nevoie de un răspuns în următoarea problema:lucrez la o familie care au divorțat prin notariat,au un copil au semnat o convenție prin care ... (vezi toată discuția)
Cerere in probatiune ramy84 ramy84 Societatea comerciala unde sunt angajata a formulat o plangere contraventionala impotriva unui proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiei ... (vezi toată discuția)
Martor proces Nonamenonumber Nonamenonumber Ce se intampla cu cineva care primeste citatie ca martor intr-un proces si nu se prezinta la Tribunal? (vezi toată discuția)