avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Martor proces
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Martor proces

Ce se intampla cu cineva care primeste citatie ca martor intr-un proces si nu se prezinta la Tribunal?
Cel mai recent răspuns: Nonamenonumber , utilizator 13:32, 6 Octombrie 2015
instanta va dispune ca persoana propusa martor in acel dosar sa fie adus la urmatorul termen, cu mandat.
daca nici at nu se prezinta va fi amendat .
Pentru ca topicul este de asa natura (Procedura in fata instantei civile), trebuie precizat mai clar ca, in procedura civila, instanta are numai posibilitatea (nu obligatia) de a dispune aducerea martorului cu mandat de aducere, conform art. 313 C.proc.civ.

Daca, dupa emiterea mandatului de aducere, martorul nu se prezinta, instanta va putea proceda la judecata, nefiind admisibila amendarea martorului pentru neprezentare (a se vedea art. 187 alin. (1) pct. 2 C.proc.civ. pentru acele situatii in care este admisibila amendarea martorului care, desi este prezent in instanta, refuza sa depuna marturie sau amendarea partii obligate la aducerea sa si care nu a respectat aceasta obligatie din motive imputabile).
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2015
Lucian Cojocar, Avocat
Raspunsul la problema dvs.se regaseste in art.313.NCPC Refuzul martorului de a se prezenta(1)"Impotriva martorului care lipseste la prima citare,instanta poate emite mandat de aducere.
(2)In pricinile urgente ,se poate dispune aducerea martorilor cu mandat chiar la primul termen.
(3)Daca, dupa emiterea mandatului de aducere,martorul nu poate fi gasit sau nu se infatiseaza,instanta va putea proceda la judecata."si art.187(1)pct.2
NCPC" cu amenda judiciara de la 50 la 700 lei a)neprezentarea martorului legal citat sau refuzul acestuia de a depune marturie cand este prezent in instanta, in afara de cazul in care acesta este minor."
Multumesc pt raspunsuri.
Ca sa intelegeti mai bine, este vorba despre contestarea unei amenzi, iar amenda a fost data firmei la care lucrez. Sincer, nu as vrea vreodata sa ajung sa fiu martor in vreun proces si de aceea am intrebat daca pot sa nu particip, ca nu vreau sa mint pentru nimeni :D
Acum, spuneti dvs cat de urgenta ar fi pricina...
Cat de urgenta este pricina, apreciaza instanta.

Alte discuții în legătură

Amenda martor davidiri davidiri Buna seara.Azi am avut al doilea termen in procesul unei plangere contraventionala, M-am prezentat , iar doamna judecator m-a intrebat unde este unul dintre ... (vezi toată discuția)
Bună seara,am nevoie de un răspuns în următoarea problema:lucrez ... Asena1 Asena1 Bună seara,am nevoie de un răspuns în următoarea problema:lucrez la o familie care au divorțat prin notariat,au un copil au semnat o convenție prin care ... (vezi toată discuția)
O ruda intentioneaza sa ma cheme drept martor intr-un proces ... LariLara LariLara O ruda intentioneaza sa ma cheme drept martor intr-un proces de mostenire, dar nu vreau sa ma prezint. E vorba despre o verisoara ,despre care o alta verisoara ... (vezi toată discuția)