avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O ruda intentioneaza sa ma cheme drept martor intr-un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O ruda intentioneaza sa ma cheme drept martor intr-un proces ...

O ruda intentioneaza sa ma cheme drept martor intr-un proces de mostenire, dar nu vreau sa ma prezint. E vorba despre o verisoara ,despre care o alta verisoara sustine ca ar fi intabulat un teren care nu ii era mostenire de drept. Bunicii au avut 3 urmasi, au dat verbal (ca pe atunci nu se faceau acte), fiecaruia cate o parte de pamant. Urmasii au decedat, toti au avut copii. 1 copil al unuia dintre urmasi ar fi intabulat 2 din cele 3 parcele, in loc de 1 care i se cuvenea. Si acum copilul celuilalt urmas vrea sa il dea in judecata pentru acest lucru. Eu as fi copilul celui de-al 3-lea urmas, dar nu pretind niciun teren, nu stiu, nu ma intereseaza, nu am nervi sau timp sa ma perind prin tribunale pentru telenovele cu averi si urmasi. Vreau sa fiu lasata in pace cu viata mea linistita si sa nu fiu implicata sandwich in dusmaniile altora. Intrebarea mea e: ce am prezentat eu mai sus e caz penal sau caz civil? E musai sa ma prezint daca ma cheama cu mandat? Pot suferi consecinte daca refuz si mandat si tot?
Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2021
LariLara, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 03:57, 26 Martie 2021
In situatia unei cauze civile, instanta nu poate stabili din oficiu calitatea de martor, ci este necesar ca una dintre parti sa va indice. Aceasta trebuie sa aiba acordul Dvs. pentru ca, daca refuzati sa va prezentati, este in detrimentul celui care v-a chemat. Nu aveti obligatia de a va prezenta in instanta.
Daca este vorba despre un dosar penal, atunci aveti obligatia sa va prezentati ori de cate ori veti fi citata, si trebuie sa spuneti tot ceea ce stiti in legatura cu fapta la care ati asistat. Daca refuzati sa va prezentati, puteti fi amendata si/sau adusa cu mandat.
Din relatarile Dvs. reiese ca ar fi vorba despre un dosar civil.
Dispoziții referitoare la aducerea cu mandat și amendarea martorului există și în NCPC.
Nu este tocmai corect răspunsul ce vi s-a dat mai sus. A! dacă rămâne la nivel de intenție a verișoarei, este una, dar dacă primiți citație, este cu totul altceva.

Codul de procedură civilă

Art. 313. -
(1) Împotriva martorului care lipsește la prima citare, instanța poate emite mandat de aducere.

Art. 187. -
(1) Dacă legea nu prevede altfel, instanța, potrivit dispozițiilor prezentului articol, va putea sancționa următoarele fapte săvârșite în legătură cu procesul, astfel:
...
2. cu amendă judiciară de la 50 lei la 700 lei:
a) neprezentarea martorului legal citat sau refuzul acestuia de a depune mărturie când este prezent în instanță, în afară de cazul în care acesta este minor;
Ultima modificare: Vineri, 26 Martie 2021
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor proces Nonamenonumber Nonamenonumber Ce se intampla cu cineva care primeste citatie ca martor intr-un proces si nu se prezinta la Tribunal? (vezi toată discuția)
Amenda martor davidiri davidiri Buna seara.Azi am avut al doilea termen in procesul unei plangere contraventionala, M-am prezentat , iar doamna judecator m-a intrebat unde este unul dintre ... (vezi toată discuția)
Bună seara,am nevoie de un răspuns în următoarea problema:lucrez ... Asena1 Asena1 Bună seara,am nevoie de un răspuns în următoarea problema:lucrez la o familie care au divorțat prin notariat,au un copil au semnat o convenție prin care ... (vezi toată discuția)