avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie asigurari de sanatate si pensie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie asigurari de sanatate si pensie


Buna ziua

Am deschis un cabinet individual de psihologie in luna iunie 2012. Am fost la ANAF pe data de 26.06.2012 si am declarat venitul estimat pe anul 2012.
De atunci ma plimb ANAF - CAS...si inca nu m-am lamurit in legatura cu contributia la sanatate. ANAF-ul zice sa ma duc la CAS, iar CAS zice ca atunci cand o sa platesc impozitul, sa cer sa mi se ia si contributia la sanatate pe trim. III. Mentionez ca am primit doar decizia de impunere pentru impozit.

Declaratia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii nu am depus-o inca deoarece tot nu m-am lamurit daca trebuie sa platesc sau nu.
Venitul brut pe care l-am estimat din luna iunie pana la sfarsitul anului 2012 este de 7000 Ron, cheltuielile deductibile estimate - 2500 Ron, iar venitul net estimat - 4500 Ron. Din ce am mai citit, am inteles ca daca venitul lunar (rezultat dupa scaderea cheltuielilor deductibile) este sub sub 741 lei/luna, nu se datoreaza contributii de asigurari sociale.
In cazul meu, venitul lunar ar fi de 4500/7 luni (iunie - decembrie) = 642,85 Ron
La ANAF mi s-a spus sa declar venitul minim de 741 Ron/ luna incepand cu luna iulie si voi plati 232 Ron/ luna contributia la pensie.

Va rog frumos, daca poate cineva sa ma lamureasca cu aceste contributii sociale...multumesc pentru ajutor.



Cel mai recent răspuns: leuca_luminita , utilizator 13:08, 21 Septembrie 2012
Probabil ati primit decizia pentru plata impozitului pe venitul estimat. In toata babilonia asta creata de catre acest stat neputicios eu as proceda in felul urmator: as plati sanatatea la venitul estimat, iar pentru pensie mi-as face ( de fapt chiar am) o pensie privata. Oricum la inceputul anului viitor va trebui sa dati inca o declaratie la fisc pentru veniturile realizate si in mod sigur veti constatat ca nu prea ati realizat ceea ce ati declarat in estimativ. Fiscul va emite o alta decizie si va regulariza sumele. Mai pe sleau dati dvs. banii inainte ca vedem noi dupa aia... Era bine ca atunci cand ati declarat venitul estimat sa fi dat o suma mai mititica....
Iar daca nu ma insel ati intrat in penalizari la plata deoarece data limita a fost 15 septembrie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constributie asigurari sociale lalar lalar Buna ziua Am deschis un cabinet individual de psihologie la sfarsitul lunii iunie 2012. Tot atunci am declarat venitul estimat pana la sfarsitul anului 2012. ... (vezi toată discuția)
Contract pensii si asigurari sanatate pentru pfa? bogdan_i bogdan_i Buna ziua, As dori sa stiu daca este nevoie sa imi fac contract pentru pensii si pentru sanatate fiind pfa si unde trebuie sa fac asta, eu avand sediul in ... (vezi toată discuția)
Impozite/contributii obligatorii p.f.a rares1984 rares1984 Buna ziua, As avea si eu cateva intrebari legate de obligatiile unui P.F.A: -dupa cat timp de la infiintare P.F.A trebuie sa depun la ANAF declaratia ... (vezi toată discuția)