avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contract pensii si asigurari sanatate pentru pfa?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contract pensii si asigurari sanatate pentru pfa?

Buna ziua,
As dori sa stiu daca este nevoie sa imi fac contract pentru pensii si pentru sanatate fiind pfa si unde trebuie sa fac asta, eu avand sediul in sectorul 6.

Cand am fost la administratie am fost pus sa complectez o declaratie pentru pensii.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 18:02, 17 Octombrie 2012
Nu pot sa cred ca nimeni nu stie nimic despre asta.
Trebuie sau nu trebuie sa faci contract cu casa de pensii pentru pensie si cu casa de asigurari de sanatate pentru sanatate?
Ca PFA se plateste trimestrial: impozit 16%, contributie de sanatate 5,5% la venitul net.
Se datoreaza contributia de asigurari sociale pentru pensie daca venitul ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, raportat la cele 12 luni ale anului, este peste 741 lei (adica 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat), contributia fiind de 232 lei/luna.
Pentru CAS pensie se depune la fisc Declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (OPANAF 874/2012). Formular 600.Se tranmite de fisc Decizia de impunere privind obligaţii de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale pentru anul ... Formular 610(OPANAF 891/2012)..
Pentru contributia de sanatate fiscul dupa depunerea declaratiei 220 va tranmite formularul 620 - Decizie de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru anul ... (OPANAF 891/2012).
.
Ok. Deci nu trebuie sa mai umblu eu pe la casa de pensii sua sanatate sa fac contract cu respectivele case?
In momentul de fata nu sunt angajat nicaieri. De mai bine de jumatate de an nu mai sunt angajat.
Daca PFA este infiintata inainte de 1 iulie 2012 este posibil ca ANAF-ul sa va trimita tot la casele de asigurari sociale!
PFA-ul este infiintat luna aceasta. De lucrat nu mai lucrez de prin ianuarie. La administratie mi-au dat sa complectez formularul pentru pensie. Dar vroiam sa stiu daca trebuie sa merg eu sa fac contractele respective cu casele.

Alte discuții în legătură

Contributii la pensie si sanatate pfa ContSters66930 ContSters66930 As dori sa stiu si eu unde trebuie sa merg pentru a face contract pentru pensii si pentru sanatate, in Bucuresti. Conteaza sectorul? Am depus declaratiile la ... (vezi toată discuția)
Contabilitate pfa Thanis Thanis Bună ziua! Am înființat anul acesta un PFA cu impozitare reală. Anul acesta din ce am văzut nu trebuie să depun bilanț contabil la 30 iunie. Dar ... (vezi toată discuția)
Instiintare cnas allie22 allie22 Buna seara! Am primit de la CNAS o instiintare si am nevoie de ajutorul cuiva mai informat decat mine. In 2005 am infiintat un PFA, l-am radiat in 2010. ... (vezi toată discuția)