avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Instiintare CNAS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Instiintare CNAS

Buna seara!

Am primit de la CNAS o instiintare si am nevoie de ajutorul cuiva mai informat decat mine.
In 2005 am infiintat un PFA, l-am radiat in 2010. Din 2007 sunt angajata cu CM si din acel moment nu am mai lucrat pe PFA; in intervalul 2008-2010 veniturile realizate si declarate la ANAF au fost 0.

CNAS a trimis acum o instiintare prin care sunt invitata sa depun si la ei declaratiile in vederea impozitarii, pentru perioada 2008-2012. Practic, 2008-2010 la mine au fost ani cu 0 venituri pe PFA, iar apoi PFA-ul a fost radiat.

Ce fac mai departe? Ce trebuie sa depun la CNAS? Si ei de ce imi cer acum si deciziile emise de ANAF la vremea respectiva, nu au primit baza de date completa, cu venituri si impozite si tot?! Ei nu stiu ca din 2010 acest PFA nu mai exista? Si cel mai important: am inteles ca pentru pensii nu trebuie sa platesc nimic, fiind si angajata cu CM, dar trebuie/trebuia sa platesc pentru sanatate. Cat anume imi pot acum cere retroactiv pentru sanatate, daca eu am avut venituri 0 in perioada 2008-2010?

Multumesc anticipat pentru orice informatie!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 11:00, 16 Decembrie 2013
Avand in vedere ca la finele acestui an se implineste termenul de prescriptie de 5 ani,prevazut la art.91 din Codul de procedura fiscala,pentru anul 2008(5 ani incepand cu 1 ianuarie 2009)trebuie sa actioneze. Daca lucrurile stau cum ati descris,depuneti la Casa judeteana de asigurari de sanatate,cate o copie a deciziilor anuale de impunere-formular 250,primite de la Administratia fiscala,pentru perioada 2008-2010,precum si o copie a Deciziei de radiere a PFA primita de la Registrul comertului.
Multumesc mult pentru raspuns!
Am pastrat din fericire dosarul cu actele pe care le aveam si voi duce saptamana viitoare deciziile de la ANAF.
Iar daca veniturile au fost 0, imi pot impune retroactiv sa platesc ceva? Nu am beneficiat niciodata de absolut nimic de la Casa de Sanatate. Asta ma sperie cel mai mult, am auzit ce s-a intamplat in alte cazuri si ar fi nefiresc sa platesc pentru ceva de care nu am beneficiat (fiind in plus si angajata cu toate darile platite la acea data).
Nu au ce sa va impuna,veniturile fiind zero. Nu neaparat trebuie sa beneficiem de ceva pentru a fi un bun platnic la bugetul statului,conform legislatiei noastre .
Da, am aflat cu ocazia asta. Daca as fi avut venituri, mi se parea absolut normal sa platesc. La fel, daca nu as fi fost in paralel si angajata cu contract (culmea, la stat!).
Multumesc mult din nou, acum ma duc mai linistita la CNAS. O zi buna!
o problema asemanatoare (nstiintare plata 2008-2012) am si eu cu bunica. dar ea inca lucreaza pe pfa. as fi interesat sa stiu daca pensionarii care au PFA mai trebuie sa plateasca cotizatie CAS si sa mai depuna aceste acte (decizii anuale)

Alte discuții în legătură

Contributie de asigurari sociale de sanatate pfa niculaucarmen niculaucarmen am primit de la Casa de Asigurari de Sanatate o decizie de impunere care constituie si instiintare de plata. Sunt persoana fizica autorizata si desfasor ... (vezi toată discuția)
Instiintare cas Diana_90 Diana_90 Am primit de curand o instiintare de la cnas care suna in felul urmator: \\"In conformitate cu art.215 alin (3) din Legea nr.95/2006 privind reforma in ... (vezi toată discuția)
Pfa – venituri impozabile cass Georgia55 Georgia55 Buna ziua. As aprecia ajutorul Dvs. In urmatoarea problema. Iata datele: - PFA cu document de autorizare din 21.05.2008 - inceperea activitatii ... (vezi toată discuția)