avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Somatie executare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Somatie executare

Buna ziua,
Am primit o somatie cu titlu executoriu deschisa de fostul sot prin care mi se impun:
- respectarea programului de vizitare a copilului incuviintat de instanta in favoarea fostului sot
- plata cheltuielilor cu aceasta actiune in valoare de 1500 lei.
Problema este ca fostul sot nu a respectat el insusi programul de vizitare care a fost acceptat de comun acord la momentul divortului si asta s-a intamplat (nerespectarea programului de catre fostul sot) pe parcursul a 3 ani, motiv pentru care copilul (acum are 6 ani) nici nu-l mai cunoaste.
Doar in acest an a solicitat sporadic sa vada copilul, solicitari la care eu nu m-am opus si astfel a vazut copilul de 3 ori dar acesta nu a vrut sa mearga cu fostul sot pentru ca nu-l cunoaste.
Ce solutie am in acest context tinand cont ca eu nu m-am opus niciodata sa vada si sa ia copilul atunci cand a solicitat?
Catre cine sa ma adresez si cum pot sa expun situatia de fapt si in fapt?
De ce sa platesc acea suma daca eu nu sunt vinovata de motivul somatiei?
Care ar fi taxa judiciara in acest caz?
Care este data limita la care pot sa depun contestatie daca am primit somatia in 11.09.2012, aceasta avand stampila de la posta din 10.09.2012?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Alina Borza , Avocat 13:07, 21 Septembrie 2012
Dvs trebuie sa faceti contestatie la executare in termen de 15 zile calculate de la data cand ati primit-o - 11.09.2012. Data limita pana la care puteti depune contestatia este 25.09.2012. In cadrul contestatiei expuneti toate argumentele dvs cu privire la aceasta situatie, inclusiv faptul ca atata vreme cat nu v-ati opus respectarii programului de vizitare, executarea silita pornita impotriva dvs este lipsita de interes. In ce priveste cheltuielile de executare, trebuie sa vedeti in ce constau ele - onorariul avocatului, al executorului, sau vreo suma datorata fostului sot? Solicitati, respingerea acestei solicitari de a fi obligata la plata lor. In cazul acestei contestatii la executare care nu are ca obiect un drept patrimonial ci unul nepatrimonial, taxa de tmbru nu se poate calcula la o anumita valoarea conform dispozitiilor art. 2 alin.2 din Legea 147/1997. Consider ca devine incident art.13 din aceasta lege care prevede ca ,,Toate celelalte actiuni si cereri neevaluabile in bani, cu exceptia celor scutite de plata taxei judiciare de timbru potrivit legii, se timbreaza cu 8 lei``.
Conform legii puteti sa cereti suspendarea executarii pana la solutionarea definitiva si irevocabila a contestatiei.

Stimata d-na avocat,
Va multumesc pentru raspuns si recomandari.
Referitor la cheltuielile de executare, acestea constau in: onorariul executorului, costul pt. intocmirea actelor de procedura, onorariul avocatului fostului sot si taxa judiciara.
Nu datorez nimic financiar fostului sot .

Unde sa depun aceasta contestatie, in cate exemplare si ce alte documente sa atasez?
Astept in continuare raspunsul dvs si orice recomandare in acest sens.
Multumesc anticipat.
Contestatia se depune la instanta de executare - Judecatoria de la domiciliul dvs. Trebuie sa aveti trei exemplare (doua se vor lasa la dosar pentru instanta si pentru comunicare cu sotul dvs), iar al treilea exemplar il pastrati si pe el se va aplica stampila de la Registratura instantei, ca dovada ca ati depus contestatia. Puteti anexa orice inscrisuri - daca aveti - din care sa reiasa ca ati respectat programul de vizitare. Oricum dovada sustinerilor dvs o puteti face si cu martori, pe care trebuie sa ii indicati instantei.
Parerea mea este ca ar trebui sa va angajati un avocat, care are cunostintele necesare pentru a va putea reprezenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent va rog! executare judecatoreasca si cheltuieli AntoanelaC AntoanelaC Buna ziua, Am pierdut procesul de divort cu fostul meu sot. Sentinta a fost declarata irevocabila in data de 10.02.2011. Prin aceasta sentinta aveam sa ii ... (vezi toată discuția)
Buna seara , am o mare nelămurire . am primit o executare silita ... Anamariag33 Anamariag33 Buna seara , am o mare nelămurire . Am primit o executare silita pentru programul de vizita al fostului concubin pe care îl are impreuna cu minorul, ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare cipita cipita In executarea privind programul de vizita minor, am depus contestie, insa cu toate ca am facut dovada imposibilitatii respectarii programului de vizita, cu ... (vezi toată discuția)