Sotia lucreaza la o firma la care ii este impus un anumit target lunar. De vreo 2 luni incoace nu a mai reusit sa-si faca targetul respectiv si este amenintata cu desfacerea contractului de munca pe motiv de neconcordanta/incopatibilitate. Cand s-a angajat nu s-au cerut studii specifice, plus ca a fost si instruita de firma pentru postul ocupat. Deci intrebarea este: se poate sa ramana fara loc de munca pentru ca nu isi atinge targetul? in conditiile in care a fost instruita de firma (deci are calificarile pentru postul respectiv)? Cred ca ati inteles ce vreau sa zic.
Multumesc
Chiar daca :
Art. 27 din Codul muncii, spune |" O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci;
ART. 31 – Perioada de proba : (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
ART. 31 - (3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Concedierea : ART. 61 spune : Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Deci , daca sotia d-voastra nu da randamentul scontat , da , poate fi concediata
Intr-adevar, angajatorul poate decide concedierea sotiei dvs in conditiile legii. Neindeplinirea targetului nu poate constitui o situatie de neconcordanta sau incompatibilitate ori abatere disciplinara.
Ea poate atrage cel mult o penalizare cu procentul de neindeplinire a acestui target.
Multumesc foarte mult pentru lamuriri, si scuzati reactia tarzie din partea mea. Deci daca doamna isi vede de treaba ei si nu " se pune rau " cu superiorii n-ar trebui sa aibe prea multe griji in aceasta privinta. Multumesc
In principiu, un salariat care nu face probleme angajatorului nu poate fi concediat.. insa niciodat nu putem sti ce este in mintea conducerii unui angajator ...
ce parere aveti despre urmatoarea prevedere dintr-un regulament intern: in sit in care salariatul nu corespunde dpdv profesional locului de munca in care este incadrat, avand performante profesionale nesatisfacatoare ( = nu-si face targetul...) - constatate de catre seful sau cu ocazia evaluarilor specifice, salariatul respectiv va putea fi concediat pentru necorespundere profesionala, in conditiile Codului muncii....cred ca e situatia celui care a deschis discutia....
Concediere salariat
aida33
Angajatorul poate concedia o persoana , care lucreaza in institutie de 15 ani si care in urma tehnologizarii , aceasta s-a dovedit incapabila sa faca fata ... (vezi toată discuția)