sa inteleg ca nu mai e valabila afirmatia de mai sus a dvs. dl freeelis " Neindeplinirea targetului nu poate constitui o situatie de neconcordanta sau incompatibilitate ori abatere disciplinara. Ea poate atrage cel mult o penalizare cu procentul de neindeplinire a acestui target." daca angajatorul a prevazut-o in regulamentul intern...
ca raspuns personal pt initiatorul discutiei, eu as spune sa nu stea prea linistita sotia, Codul muncii prevazand expres posibilitatea concedierii pt necorespundere profesionala:
" Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii: ....
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Art. 62
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)—d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d)poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit.
c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) , precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului. "
deci angajatorul are de urmat o intreaga procedura, prezentata mai sus...chiar si respectata, nimic nu va impiedica sa contestati in instanta o eventuala decizie de concediere, in principal datorita caracterului subiectiv in stabilirea targetului, angajatul neavand nicio modalitate de a contesta un anumit cuantum al acestuia decat in instanta.... poti sa nu-ti faci targetul pentru ca nu e proportional cu numarul de zile lucrate de ex. ( fata de restul angajatilor), pentru ca ai si alte sarcini sau activitati " neproductive" care ar trebui sa reduca corespunzator targetul " productiv" sau chiar pentru ca tu nu "minti si bagi pe gat clintilor" asa cum fac colegii tai...sau pentru ca nu vin suficienti clienti in acea luna in unitatea resp ( aici as merge pana la a afirma ca angajatorul nu-si respecta obligatia prevazuta tot de CM "(2) Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii: ....b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca" conditii organizatorice si conditii corespunzatoare de munca = un numar de clienti care sa asigure realizarea lunara a targetului.....)
la fel de nedreapta mi se pare penalizarea cu procentul de neindeplinire a acestui target, fiind de cele mai multe ori o modalitate practicata de angajatorii ca vor sa scada astfel remuneratia angajatilor prin neadaptarea targetului la realitatile economice mai ales in cazul unui angajat cu vechime care, inainte de " criza" isi depasea constant targetul, care are o experienta vasta, necontestata si care, subit...nu mai corespunde profesional....
Este valabila acea afirmatie, insa in baza principiului libertatii de vointa partile pot insera orice clauza atata timp cat nu incalca ordinea de drept sau bunele moravuri.
Orice incalcare a obligatiilor asumate prin c.i.m. poate atrage raspunderea partilor contractante ... necorespunderea profesionala inseamna mult mai mult decat neindeplinirea targetului