avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune de vanzare cumparare- daca nu se respecta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune de vanzare cumparare- daca nu se respecta termenul de catre cumparator ?

Am facut o promisiune de vanzare cumparare incheiat la un notar in vederea vanzarii unui apartament.Am incasat un avans,iar restul de bani urmeaza sa-i primesc in 2 transe.Unul din termene este 25 septembrie 2012,cand urmeaza sa primesc suma mai mare din pret. Cumparatorul nu m-a contactat in acest interval,iar eu vazand ca se apropie termenul l-am contactat telefonic in data de 21 septembrie..Mi-a raspus ca nu are banii pentru ca urma sa ia un credit ipotecar si banca nu i-a aprobat dosarul si ca incearca la alta banca.Mentionez ca nu a solicitat prelungirea termenului prevazut in antecontract.In aceasta situatie eu,ca vanzator ce trebuie sa fac?Teama mea este ca daca nu ma prezint la notar la termenul stabilit voi fi pusa in situatia de a restitui avansul dublu,cum este prevazut in antecontract.
Cel mai recent răspuns: codigroc , utilizator 10:47, 22 Septembrie 2012
Dar în antecontract nu este prevăzută şi o clauză conform căreia, dacă promitentul cumpărător nu respectă termenul de plată , şi nu se poate perfecta vânzarea din vina sa, va pierde avansul plătit? Depinde ce este prevăzut în contract.Dvs. prezentaţi-vă la notar şi asiguraţi-vă că puteţi dovedi prezenţa dvs. la data stabilită. Dacă nu se poate perfecta actul din vina promitentului cumpărător, înţelegerea ar trebui să se desfiinţeze, iar acesta să piardă avansul, dacă aţi stipulat o astfel de clauză. Dacă nu , îi veţi restitui avansul .

Dar, dispoziţiile legii , privind promisiunea de vânzare, prevăd următoarele:

Art. 1669
Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare
(1) Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.
(2) Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător în cazul promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, după caz.
(4) În cazul promisiunii unilaterale de cumpărare a unui bun individual determinat, dacă, mai înainte ca promisiunea să fi fost executată, creditorul său înstrăinează bunul ori constituie un drept real asupra acestuia, obligaţia promitentului se consideră stinsă.

Aţo putea, aşadar, şi să uzaţi de prevederile alin. 1 şi să vă adresaţi instanţei pentru ca aceasta să pronunţe o hotărâre care ţine loc de contract.
In contract este pevazut ca in cazul in care cumparatorul nu achita suma pana cel tarziu data de 25.09.2012 pierde avansul.Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare cumparare andrei977 andrei977 Buna ziua, De curand am incheiat un antrecontract de vanzare cumparare pentru un imobil in calitate de promitent cumparator si am achitat aproximativ 4% din ... (vezi toată discuția)
Contestatie vanzare Diana Chis Diana Chis Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie,daca se poate: bunicul meu a incheiat o promisiune de vanzare cu o asociatie agricola, in luna ... (vezi toată discuția)
Renuntare antecontract vanzare cumparare Razvan112 Razvan112 Buna ziua, Am facut un antecontract vanzare cumparare si doresc rezilierea acestuia. In antecontract sunt stipulate urmatoarele: \"In cazul in care ... (vezi toată discuția)