avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contestatie vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contestatie vanzare

Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie,daca se poate: bunicul meu a incheiat o promisiune de vanzare cu o asociatie agricola, in luna septembrie a anului trecut, obiectul vanzarii fiind un teren extravilan. Ulterior,a primit suma de bani care era prevazuta in aceasta promisiune de vanzare,desi actele cadastrale,inscrierea in cartea funciara,etc, de care se ocupa cumparatorul, nu au fost emise.In luna decembrie, bunicul meu a decedat,eu am facut succesiunea si sunt unica mostenitoare. In actul de mostenitor,acel teren apare,nefiind scazut pt ca,cred eu, vanzarea nu s-a finalizat. Intrebarea mea este: in ce masura am castig de cauza si pe cine ar trebui sa chem in instanta daca eu nu sunt de acord cu aceasta vanzare? Am inteles de la notar ca eu ar tb sa semnez actele care vor finaliza vanzarea,insa eu nu sunt de acord. Cum ar trebui sa procedez? Va multumesc anticipat pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 13:46, 21 Februarie 2018
Buna ziua,
Nu aveti de dat in judecata pe nimeni atata timp cat banii s-au primit.
Cand veti fi chemata la notar de cumparator semnati in locul defunctului.
Nu trebuie sa chemati Dvs in instanta. Daca se va dori perfectarea promisiunii de vanzare, veti fi chemata in judecata...
Nu sunteti obligata sa incheiati contractul de vanzare insa, trebuie sa stiti ca odata cu drepturile mostenite de la bunic ati mostenit si obligatiile acestuia, respectiv atunci cand ati mostenit terenul ati mostenit si obligatia de a-l vinde. Daca alegeti sa nu mai vindeti veti suporta sanctiunile impuse de promisiunea semnata de bunic. Cel mai probabil va trebui sa restituiti suma de bani primita de bunic impreuna cu penalitati, daca exista o clauza penala in contractul respectiv. Daca totusi, promitent-cumparatorul cere instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare, sunt sanse destul de mari sa pierdeti dreptul de proprietate asupra terenului. Dreptul la actiune in ceea ce priveste aceasta cerere se prescrie in termen de 6 luni de la data la care trebuie incheiat contractul de vanzare.
Buna ziua. Din punctul meu de vedere ar trebui analizata aceasta promisiune (ref. clauze de genul in cazul neperfectarii vanzarii in forma autentica, promitentul-vanzator va achita promitentului-cumparator dublul avansului primit). Nu dvs. aveti de dat pe cineva in judecata ci promitentul-cumparator poate sesiza instanta de judecata cu o actiune prin care solicita pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare. In aceasta situatie nu va puteti impotrivi.
In cazul in care veti refuza incheierea contr.de vanzare cumparare, cealalta parte(cumparatorul promitent) va poate da in judecata si sa ceara pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de de contract,daca toate celelalte conditii de validitate sunt indeplinite.[Art.1669(1)NCC].Dreptul la actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat.[Art.1669(2)NCC]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare nn1953 nn1953 Buna ziua. La data de 19 martie 2015, am incheiat la notar o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare pentru un teren de 2200 m.p.,eu fiind cumparatorul. Am ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare- cumparare/vanzator decedat- cum trebuie sa procedez? roman gheorghe roman gheorghe Am cumpărat un teren de la o persoană ca fiind moştenitoare alături de ceilalţi fraţi ai ei pe titlul de proprietate pe baza unui precontract de ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare - cumparare marianpopaconsult marianpopaconsult Buna Ziua. In cursul anului 2008, bunicul meu a promis vanzarea unei suprafete de 5 ha teren arabil unei persoane, care se angaja s-a intocmeasca documentatia ... (vezi toată discuția)