avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

In urma divortului,custodia copilului revine mamei.Tatal,in prezent,coabiteaza cu o alta femeie ,cu care are in comun,ca si coplatitor,un credit la banca pentru o locuinta.(o rata comuna de 200 euro ).Mama copilului doreste o reevaluare a cuantumului pensiei alimentare acordata de tata.Intrebare: cum se va stabili aceasta,dat fiind ca tatal are un venit net de 1200 ron,o rata la banca (impreuna cu viitoarea sotie,care are un venit de 1000 ron,net).
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 19:47, 22 Septembrie 2012
pe instanta nu intereseaza ce rata are tatal la banca si cat castiga concubina lui. pe instanta intereseaza doar cat castiga el.
pensia aliemntara trebuie sa fie de de 1/4 din venituri. In afara de salariu, tatal mai are si alte venituri? Daca are doar salariu, in cazul de fata tatal trebuie sa plateasca 300 de lei/ luna.
Prin Sentinta ce s-a stabili?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Mihaela Enache, Avocat
Doamna avocat Mihaela88, unde spune în Codul Civil că pensia de întreținere „trebuie să fie de 1/4 din venituri”?

Legea spune că pensia de întreținere poate fi până la 1/4 din venituri, o diferență importantă între „trebuie să fie” și „poate fi până la”.

Codul Civil mai spune și ca:
Art. 529. -
(1) Întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii

de asemenea, pensia de întreținere se instituie de obicei doar când tatăl refuză să realizeze obligatia de întreținere în natură, deci ați putea solicita instantei să realizati obligatia de intretinere în natură, asa cum se spune la:
Art. 530. -
(1) Obligația de întreținere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului și, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învățătură și pregătire profesională
(2) Dacă obligația de întreținere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanța de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani

de asemenea, legea mai spune să că
Art. 531. -
(1) Dacă se ivește o schimbare în ceea ce privește mijloacele celui care prestează întreținerea și nevoia celui care o primește, instanța de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micșora pensia de întreținere sau poate hotărî încetarea plății ei
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Subscriu si eu la ceea ce a spus dl. avocat Alex_Munteanu.
In cazul meu, pentru copilul meu, la un venit al tatalui de 6300 RON, instanta a stabilit o pensie de 1000 RON (deci cca. 1/6) si a motivat prin faptul ca minorul e prescolar si cheltuielile sunt acoperite de ceea ce ar trebui sa plateasca tatal, impreuna cu partea mea de contributie, lucru cu care eu am fost perfect de acord, spre deosebire de tata, care considera ca daca da 500 RON e 'indestulator".

Concluzia e, insa, ca pensia se stabileste, intr-adevar, pana la 1/4 din venituri, in functie de varsta minorului, de nevoile sale, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pt copil eclesia eclesia Buna ziua,la un salar de 3000 de ron cat primeste copilul pensie de la tatal lui,si cum e mai bine sa divortez,la notar sau la judecatorie. El spune ca numai 4 ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere Coco70 Coco70 Buna seara, Rog interpretare Art.529 alin 3 c.civil: \"Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara cerere de marire emiliocoresi emiliocoresi Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1.In cazul cererii d emarire a pensiei alimentare se ia in consideratie ca salariu este ... (vezi toată discuția)