Joha a scris:
Sotul supravietuitor are vocatie la mostenirea celui decedat, deci daca sora dvs decedeaza inainte de dezbaterea mostenirii parintilor dansei , acestia fiind predecedati deci, prin retransmitere vin mostenitorii acesteia adica dvs si Sotul supravietuitor.
Sublinierea îmi aparţine.
Doar o nevinovată corecţie: momentul dezbaterii succesiunii nu are nicio relevanţă. Ceea ce interesează este data decesului (ca moment al deschiderii succesiunii, dată de la care bunurile din succesiune trec în patrimoniul moştenitorilor), nu data dezbaterii succesiune, dezbaterea neavînd niciun efect constitutiv sau translativ de drepturi, fiind doar o procedură în cadrul căreia se stabilesc bunurile succesiunii, moştenitorii şi cotele care se cuvin fiecăruia.
Întrebarea userului
montecarlobaby este ea însăşi generatoare de confuzii. Ce înţelegeţi prin preluarea moştenirii? Aveţi în vedere situaţia ipotetică a decesului părintelui pe care îl veţi moşteni sau o situaţie concretă, respectiv decesul s-a produs dar succesiunea nu a fost încă dezbătută?
Dacă decesul s-a produs, cota de 1/2 a intrat în patrimoniul surorii la data decesului. La moartea ei, bunurile sale (în care intră şi cota moştenită de la părinte) vor fi moştenite de soţul supravieţuitor în concurs cu oricare dintre clasele de rudenie chemate de lege la moştenire.
Dacă decesul nu s-a produs iar sora moare înainte de părintele ei, soţul surorii dumneavoastră nu va moşteni nimic din averea părintelui deoarece soţul supravieţuitor nu poate veni la succesiune prin reprezentare. Doar copiii surorii (dacă există) vor putea să culeagă, alături de dumneavoastră, succesiunea părintelui surorii dumneavoastră (adică a bunicului lor) prin reprezentarea mamei lor predecedate, culegînd cota care s-ar fi cuvenit mamei lor dacă ar fi fost în viaţă la data decesului părintelui ei.