avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Solutia optima pentru pastrarea locuintei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Solutia optima pentru pastrarea locuintei

Buna ziua. Problema mea are urmatorii parametrii: traiesc impreuna cu bunica mea in locuinta dansei, proprietate personala. Ea doreste ca locuinta sa imi ramana mie dupa moartea ei, eu fiind nepoata ei care o ingrijesc. Desi s-a facut un testament, am inteles ca acest act nu este o garantie ca dorinta dansei se va respecta din partea mostenitorilor. O alternativa ar fi contractul de vanzare cumparare, dar care e costisitor si eu nu dispun de suma care ar putea reprezenta pretul acestei locuinte. Este mai bine sa facem contract de intretinere? As fi foarte recunoscatoare pentru orice sfat legat de aceasta problema.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:19, 22 Ianuarie 2009
Contractul de întreţinere este o soluţie, cu condiţia ca întreţinerea să fie reală, nu fictivă. Păstrarea tuturor dovezilor privind prestarea întreţinerii vă va scuti de neplăceri ulterioare.

Liviu S.Bordaş
Va multumesc pentru raspunsul promt. Daca va mai pot deranja, as vrea sa va intreb in legatura cu formalitatile pentru acest act: am nevoie de certificat de la medic neurolog pentru dansa care sa dovedeasca ca este in deplinatatea facultatilor mintale; respectivul act se va face la un avocat sau la notar, aproximativ ce suma de bani trebuie sa am pentru onorariu si daca mai este vreun detaliu de care ar trebui sa tin cont.
Va multumesc anticipat, Anna Kovacs
Nu aveţi nevoie de vreun certificat. Doar în situaţia în care notarul va avea îndoieli cu privire la discernămîntul bunicii dumneavoastră se va pune problema unui asemenea act.

Avînd în vedere vîrsta bunicii dumneavoastră, este posibil ca notarul să vă pretindă să solicitaţi asistarea bunicii de către autoritatea tutelară. Este o simplă formalitate şi ar fi bine să uzaţi de ea.

Fiind un act translativ de proprietate (prin contract veţi deveni proprietar al imobilului sau măcar asupra nudei proprietăţi), el poate fi încheiat numai în formă autentică (deci la notar, nu la avocat).

Taxele sunt calculate în funcţie de valoarea imobilului. Notarul vă poate spune cu exactitate la ce valoare se vor ridica.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatia unui contract de intretinere Lioness Lioness Buna ziua! Am incheiat un contract de intretinere la notar cu bunica mea acum trei ani. Sunt nepoata ei de fiu. Bunica mea a murit acum o luna la varsta de 97 ... (vezi toată discuția)
Contract donatie si precontract wirtej wirtej se poate incheia un 1.contract de donatie la notar de ex.astazi urmind ca perfectarea ,legalizarea sau finalizararea contractului de donatie sa se faca ... (vezi toată discuția)
Donatie locuinta cu terenul aferent wirtej wirtej donatie locuinta cu teren donatia locuintei facuta de o persoana care nu are mostenitori REZERVATARI, fara sot sau copii doar un frate, unui nepot, poate da ... (vezi toată discuția)