avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... schimb intre frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

schimb intre frati

Buna ziua o intrebare daca puteti sa ma ajutati...dupa moartea tatalui nu am facut succesiunea suntem 4 frati o casa cu 6 camere intra in masa succesorala casa restectiva are total de pamint 250mp,,,putem face succesiunea ?mentionez ca suntem in instanta cu pamintul pentru stabilirea unei decizi judecatoresti printro conventie facuta in 1970 cu proprietarul pentru construirea pe proprietatea sa o casa ,,,deci casa este a tatalui meu dar terenul este pe rol cum pot face succesiunea la casa respectiva ?,,si inca o intrebare ,,,daca renunt la o camera care imi v-a reveni mie pentru terenul din fata casei ,,deci jumatate din terenul total in favoarea unuia din frati ce acte trebuie sa fac legale sa pot face aceasta tranzactie sa nu fie atacata mai tirziu ,,,mentionez ca locuinta este refacuta de mine 85 la %si restul de tatal meu decedat ,,,ei au numai drept la succesiune necontribuind cu nimic la renovarea sau extinderea locuintei ,,,ar trebui sa semneze toti aceasta tranzactie sau ma pot intelege numai cu unu da schimbe prin un act legal camera care imi apartine cu partea lui de teren ,,,pe terenul respectv nu este decit o bucatarie de vara din lemn ,,,nu stiu ce ar trebui sa fac sa fac ceva legal fara sa am probleme mai tirziu ,,,si as vrea sa deschid eu succesiunea dar nu stiu daca pot daca terenul este pe rol,,,si inca ceva daca deschid succesiunea as putea sa am probleme sa nu vrea sa se prezinte la notar,,,,normal trebuie sa fie toti de acord sau o pot face singura si notarul le v-a trimite instintare prin posta?,,,va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: stefaniajohnston , utilizator 15:51, 24 Septembrie 2012
Puteti face succesiunea doar pentru casa, deoarece pt pamant nu aveti inca un titlu de proprietate. Ulterior veti putea suplimenta certificatul de mostenitor si cu acea suprafata de teren. Daca insa in instanta va judecati dvs mostenitorii atunci hotararea judecatoreasca va fi direct pe numele dvs ca si mostenitori.

Deschiderea succesiunii si finalizarea ei prin emiterea unui certificat de mostenitor nu inseamna si ca impartiti casa si terenul.

Pentru aceasta va trebui sa incheiati o tranzactie in fata notarului si sa faceti partajul succesoral sau sa faceti o actiune in instanta pentru partaj, care se poate incheia fie cu o tranzactie (daca va intelegeti) fie printr-o hotarare judecatoreasca.
Nu veti putea face partajul in fata notarului daca nu este toata lumea de acord.


Abia dupa partajare veti putea dispune de cota care va revine prin acte de instrainare (eventual vanzare-cumparare/schimb) in favoarea cui doriti dvs.
Procedati la dezbaterea succesiunii in ceea ce priveste casa, in vederea eliberarii unui certificat de mostenitor.

Avand in vedere faptul ca dumneavoastra nu detine niciun titlu de proprietate in ceea ce priveste terenul , acest imobil nu poate fi supus dezbaterii mostenirii deschise prin moarte si nici cuprins in masa partajabila.


Certificatul de mostenitor atesta doar calitatea de succesibil
( succesiunea fiind acceptata fie expres, printr-o declaratie notariala , fie tacit, prin acte savarsite de coerezi prin care este lasada sa se intrevada vointa de a succede) si reprezinta un mod de individualizare in ceea ce priveste bunurile ce au reprezentat patrimoniul defunctului.

Dupa ce veti dobandi dreptul de proprietate asupra terenului, se va proceda la eliberarea unui supliment al certificatului de mostenitor.

Ulterior, fiind intregita ,astfel, masa partajabila, se poate proceda la imparteala, transata in fata notarului public, in caz de intelegere intre copartasi sau in fata instantei de judecata, daca exista disensiuni in ceea ce priveste bunurile autorului, competenta fiind judecatoria in a carei raza teritoriala s-a aflat ultimul domiciliu al lui de cujus.


Odata individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, aceasta poate fi instrainata, chiar daca nu s-a procedat la sistarea starii de indiviziune prin partaj.

Partajul judiciar se poate finaliza printr-o tranzactie, instanta de judecata luand act de intelegerea operanta intre coerezi si pronuntand o hotarare de expedient.


Succes.


Buna ziua ,,deci pot face succesiunea pe restul mosteniri fara aceasta casa si terenul care este in instanta dupa care o pot introduce ca supliment ,,,pentru succesiune trebuie toti sa fie de acord sa se prezinte/?sau o pot face singura dupa care dm notar ii v-a cita ?si inca ceva daca toti accepta mostenirea cine plateste imozitul pe toata mostenirea si taxa notariala daca nu vor sa o plateasca ,,?toti sunt obligati sa plateasca in cota egala ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral: bunuri nepartajate fefe48 fefe48 buna ziua.mama mea are 2,5 ha de padure. pe actul de proprietate sunt trecucute mama si sora ei si 5 ha. dansa a decedat in 2005.am facut succesiunea dar nu am ... (vezi toată discuția)
Dreptul la succesiune ContSters146176 ContSters146176 va rog frumos sa i mi spuneti;cei care nu au declaratia de acceptare dupa cele sase luni mai au dreptul de a deschide succesiunea? (vezi toată discuția)
Tranzactie pe un bun care nu se afla in posesia decedatului carsteaverginica carsteaverginica buna seara . daca se incheie o tranzactie care cuprinde un bun nedobandit de defunct dar caruia i se stie cota din acel bun ( CF de mostenitor al defunctului ... (vezi toată discuția)