Este adevarat ca poti ca si parte vatamata doar sa depui plangerea prealabila si sa ceri judecarea in lipsa, astfel sa nu ti se mai ia declaratie la parchet sau sa mergi in fata instantei?
Nu prea e adevărat...
Cererea judecării în lipsă e specifică acțiunii civile.
Într-o cauză penală, procurorul (în faza urmăririi penale) sau instanța (în faza de judecată pot dispune prezentarea părții vătămate pentru a fi ascultată. Declarația părții vătămate dată în fața organului judiciar constituie o probă importantă care poate fi esențială pentru aflarea adevărului și soluționarea cauzei.
Da, sau o serioasa metoda de-a intoarce un proces penal impotriva ta...
Politistul punand intrebari te poate plictisi incontinuu ore intregi, si poate "nuanta" declaratia ta in defavoarea ta prin intrebarile puse.
Gen, daca te-a lovit cineva sa te ia cu "hai mah, niciodata nu ai mai avut asemenea probleme , nici in liceu?!" "hai mah!" .... "doamna, .... hai fiti serioasa".
Decat sa am parte de astfel de "specimene" (+am de-a face cu un politist plin de pile) mai bine "tac" si depun probe la dosar si ma rezum la o plangere penala de maxim 1 pagina
In fine am citit aici pe forum ca nu e neaprat nevoie, sa te prezinti ca p. vatamata la un proces penal... si nici nu esti sanctionat daca, ca si p. vatamata nu te prezinti la politie, parchet sau judecatorie.
Trebiuie sa dati declaratii, organele de urmarire penala trebuie sa cunoasca punctul dvs de vedere nu doar dintr-o pagina scrisa si trebuie sa va puna intrebari, aceasta este proedura. Daca dvs nu faceti tot posibilul sa va sustineti plangerea, cine credeti ca o va sustine?
Cat despre politistul care v-a audiat, exista destule "speciemene" care nu stiu sa se adreseze doamnelor. Faceti o sesizare comandantului cu privire la modalitatea nerespectuasa in care vi se adreseaza. La parchet si in instanta nu veti avea parte de un astfel de tratament, veti da peste oameni mai bine educati.
Daca instanta va avea nevoie sa va audieze (ca in majoritatea cazurilor), va trebui sa va prezentati in mod obligatoriu, altfel riscati amenda sau chiar mandat de aducere fiind un proces penal.
Partea vatamata se poate constitui parte civila , in vederea recuperarii prejudiciului cauzat, precizand defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale, oricand , in etapa urmarii penale.
In etapa judecatii procesului penal aceasta facultate exista pana la citirea actului de sesizare si de inculpare, rechizitoriul.
Asadar, daca doriti sa oferiti lamuriri in ceea ce priveste actiunea civila ce poate fi alaturata celei penale, trebuie sa dati o declaratie lamuritoare, referitoare la urmarea imediata a infractiunii ( precizand in ce a constat rezultatul socialmente periculos).
Declaratia partii vatamata are forta juridica probanta in masura in care este coroborata cu celalelalte mijloace de proba , insa , in vederea aflarii adevarului, aceasta este necesara, si, daca nu va exista o declaratie data in etapa urmarii penale, veti fi citata in acest sens in etapa judecatii.
Neprezentarea dumneavoastra poate conduce la aplicarea unei amenzi judiciare sau la dispunerea aducerii cu mandat.