avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impartire casa parinteasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impartire casa parinteasca

Situatie: In casa parinteasca s-au nascut frate si sora. Fratele intretine mama, iar sora, in prezent, e plecata in strainatate (de 5 ani). Casa a fost pe numele mamei pana acum 3 ani, dupa care printr-un act de donatie, prin notariat, a trecut-o pe numele unei nepote din partea fiului ei. Mentionez ca mama este vaduva.
Intrebare: Ce obligatie financiara are fratele fata de sora, dupa moartea mamei, privind impartirea bunurilor?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 05:46, 26 Septembrie 2012
Nu exista obligatie financiara propriu-zisa a fratelui cata vreme casa a fost donata nepoatei.
E adevarat , dupa martea mamei , sora , daca este nemultumita , ar putea cere in instanta revocarea donatiei , si ar putea sa-si revendice dreptul la mostenire. Dar , cum am spus , este un drept al ei si nu o obligatie.
Totusi fratetele ar putea sa rezolve problema pe cale amiabila , platindu-i o sulta ( o suma de bani) pentru a acoperi partea ei , rezolvand astfel situatia in mod amiabil
Multumesc pt raspunsul prompt. As mai avea inca o intrebare.
Mergand pe cale amiabila, cat ar trebui sa primeasca sora pt a fi multumita, in conditiile in care casa este evaluata la 20.000 EUR, din care 6.000 EUR reprezinta investitii in renovarea casei?
Admițând că masa succesorală rămasă după decesul mamei este compusă doar din acea casă, cei doi copii (fratele și sora) vin la moștenire ca succesori direcți și au câte o cotă de 1/2 din casă fiecare.
Rezerva succesorală a acestora, adică partea din moștenire de care mama nu poate dispune prin liberalități (donații) este de jumătate din cota fiecăruia, adică fiecare dintre frați are rezervată o parte de 1/2 din cota sa de 1/2 (adică 1/4) din moștenire de care mama nu poate dispune prin donații în timpul vieții.
Deci orice donație prin care oricăruia dintre frați i-ar rămâne mai puțin de 1/4 din casă poate fi atacată.

Altfel spus, sora are asigurată o cotă de 1/4 din casă, indiferent ce donații ar fi făcut mama în timpul vieții. Deci suma pe care ar fi îndreptățită să o primească, în cazul unei înțelegeri amiabile ar fi de 1/4 din valoarea casei.

Despre sumele care reprezintă investiții în renovarea casei nu pot să spun nimic pentru că nu sunt date din care să rezulte cine le-a făcut și mai ales dacă s-au făcut înainte sau după deschiderea succesiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - vreau sa fiu protejatã în caz de cauzã succesoralã Hadryana Hadryana Locuiesc împreună cu mama (A) în casa care i-a revenit în cotă parte de 1/1 în urma decesului tatălui meu când, eu am refuzat mostenirea iar sora mea ... (vezi toată discuția)
Donatie intre soti VULTURYNE VULTURYNE Vreau sa-mi raspundeti si mie documentat la 2 intrebari: Am doua case si alte valori facute in timpul casniciei cu sotul meu, exclusiv prin munca noastra, ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters98379 ContSters98379 Buna. Acum cateva luni a murit tatal meu. A ramas un apartament, noi suntem 3 frati. Mama vrea sa-mi lase mie apartamentul, cu conditia sa am grija de ea., eu ... (vezi toată discuția)