Stimat forumist,
Întrebarea dvs necesită nu doar un răspuns extrem de elaborat, ci chiar o expunere de genul unui curs de drept.
Dacă doriți, puteți accesa site-ul europa.eu, pentru informații succinte:
[ link extern ]
Din punctul de vedere al unui practician CEDO, părerea mea este că cea mai radicală schimbare - repet, este un punct de vedere strict subiectiv, al meu personal -
o constituie deschiderea procesului aderarii Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care va fi finalizat prin tratate ulterioare - vezi, printre multe altele, cele expuse de Ministerul Afacerilor Externe pe următoarea pagină web:
[ link extern ]
Ce pot să vă spun pe scurt: prin Tratatul de la Lisabona s-a urmărit modernizarea instituțiilor Uniunii Europene, inclusiv prin întărirea principiului subsidiarității. S-au urmărit printre multe altele, simplificarea tratatelor existente, delimitarea competențelor statelor membre în raport cu Uniunea Europeană; consolidarea Parlamentului European, reformarea cadrului legislativ...
Totuși, dacă doriți cu adevărat să aprofundați tema, este necesar studierea unui tratat de drept.
Cu stimă.