avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lamurire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lamurire

Buna ziua, am fost angajat pe perioada determinata ca manager pana in data de 17.09.2012. Pana la expirarea contractului in filiala in care am lucrat au fost 3(trei )posturi libere de manager insa nu mi s-a prelungit contrctul de munca; mai mult , am aplicat pe net atunci cand a aparut primul anunt insa nu am fost chemat la interviu ci au fost recrutate doua persoane din afara companiei(unul din posturi s-a desfiintat).Mentionez ca atat seful meu direct cat si seful lui au stiut de dorinta mea de a continua in cadrul companiei, cu atat mai mult cu cat am fost desemnat Managerul Lunii timp de patru luni.De fiecare data cand ii intrebam despre situatia mea imi spuneau sa-mi vad de treaba deoarece compania nu are nici un interes sa aduca alti oameni din afara atat timp cat eu sunt pregatit deja; m-au dus cu vorba pana cand a venit informarea de la HR cum ca mi se incheie contractul si ca nu mi se va mai prelungi aceasta colaborare, fara a mi se da vreun motiv??!! Mentionez ca si acum unul din cele doua posturi este liber ,persoana selectata urmand sa vina abia la sfarsitul lunii octombrie!
Va rog frumos sa-mi spuneti ce pot face conform legilor in vigoaresi daca au procedat legal ?
Va multumesc!
Adrian
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:48, 3 Octombrie 2012
Referitor la c.i.m. nu prea aveti ce sa faceti, atta timp cat legea nu-l obliga pe angajator sa va prelungeasca durata .. de asemnea, nici la partea cu nechemarea la interviu.

Cu drepturile neacordate , as depune o sesizare la ITM si in acelasi timp as promova o actiune in instanta impotriva angajatorului.
Imi cer scuze ca am folosit nume si de aceea revin cu textul modificat inlocuind numele cu X,Y.... .
AM= area manager
ROM=regional manager

Asa cum va spuneam ieri am trimis acest memoriu in urma cu aprox 30 zile si nu am primit nici un raspuns.Am rugamintea sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez mai departe si unde trebuie sa contest acea decizie?
Iata memoriul:


,,Buna ziua,

Ma numesc @, am 40 ani si sunt angajat al ABC din aprilie 2011. Cand am fost acceptat in cadrul acestei companii m-am bucurat deoarece mi se implinea una din dorintele mele, aceea de a lucra in cadrul unei companii puternice aflata in plina dezvoltare. Contractul meu de munca era pe perioada determinata pana in data de 17.09.2012, insa inca de la inceput am fost asigurat de catre superiori ca in cazul in care se va ivi un alt post pe perioada nedeterminata, contractul meu va fi modificat.
Cand mi-am inceput activitatea mi-a fost alcatuita o sectiune formata din 12 agentii din care 8 erau PAA-uri(una dintre ele fiind picata la mai mult de 6 parametri, situatie grea pentru un incepator).Nu m-am speriat ci dimpotriva am inceput sa-mi fac datoria in mod profesionist cu toate ca eram novice .Pe parcurs rezultatele au inceput sa apara, astfel ca am iesit in patru luni Managerul Lunii , in alte doua luni am fost la egalitate de puncte cu cel de pe primul loc dar au fost cateva zecimale cele ce au facut diferenta, iar intr-una din luni am fost la diferenta de doua puncte fata de primul clasat; aceste rezultate sunt cu atat mai meritorii cu cat in aceasta perioada nu am beneficiat in totalitate,asa cum ar fi trebuit, de suportul managerilor directi.
In tot acest timp am revenit in nenumarate randuri cu rugamintea ,catre sefii directi, de a ma avea in vedere in momentul cand se va ivi un post disponibil pe perioada nedeterminata.n Timpul a trecut, intre timp au avut loc schimbari la nivel regional, astfel ca in locul lui A a fost numit B, fost AM in filiala G.
Din acel moment atmosfera la locul de munca n-a mai fost asa cum ar trebui, in sensul ca noul ROM a inceput sa-si puna in practica stilul lui de management bazat pe urlete, arogante si dezbinare, toate acestea ducand la deprecierea calitatii muncii si la scaderea vertiginoasa a performantelor in cadrul filialei.Atat eu cat si colegii mei am fost afectati de acest stil de lucru cu atat mai mult ca zbieratele s-au indesit devenind o obisnuinta.Cu toata sinceritatea , mentionez ca zilele in care ROM-ul era plecat din localitate, erau zile in care ne puteam ocupa de sarcinile de servici fara a mai sta cu gandul ca cineva va urla la noi. Ceea ce s-a intamplat intr-una dintre zile ne-a surprins pe toti , fireste in mod neplacut; ROM-ul a avut o iesire care ne-a uluit pe toti cei de fata, dupa ce a zbierat la colega noastra P M , (aceasta statea pe scaun la biroul ei),in momentul cand a plecat spre biroul lui a lovit cu piciorul sertarul deschis de la biroul acesteia speriind-o si lasandu-ne ,,no coment" pe noi cei aflati in incapere !
Am lucrat in multe companii ,dar nu am intalnit un astfel de comportament, mai ales la acest nivel si consider ca ,in special in cadrul unei companii ce are in centrul afacerii OMUL,astfel de management de epoca primitiva bazat pe ,,cine zbiara mai tare are dreptate", NU-SI ARE LOCUL!nIn alta zi am fost chemati in biroul AM-ului si in prezenta acestuia ROM-ul mi-a luat niste rapoarte ,s-a uitat pe ele si ,pentru faptul ca nu erau facute cum vroia el le-a aruncat la cosul de gunoi cu un gest de lehamite, cu toate aceea era munca mea.Nu am pretentia ca le stiu pe toate si nu exista om care sa le stie pe toate insa menirea unui manager este acela de a-si coordona subalternii intr-un mod profesionist pentru a-i ghida spre performanta, deci trebuie sa fie un LEADER!nu.....ALTCEVA!!!!!n In luna mai, in data de 11 in jurul orei 19.30 am fost victima unei agresiuni din partea unui client restantier la adresa caruia m-am deplasat pentru a gasi o solutie la restantele lui si ale sotiei acestuia. Am fost lovit puternic de doua ori odata in urechea stanga(mi-a fost crestata) si a doua oara in coaste in partea dreapta.Nu am ripostat ci m-am indreptat plin de sange si foarte speriat, catre autoturismul de serviciu si am parasit locul agresiunii.Am oprit pe alta strada, am sunat AM-ul,pe seful meu direct, nu mi-a raspuns prima data, am anuntat SM-ul si apoi am sunat la 112 pentru a anunta agresiunea. Intr-un tarziu am fost sunat de ROM si intrebat ce s-a intamplat. Seara am mers la spital pentru investigatii medicale.Mi-au fost transmise mesajele de sustinere venite din partea DOM-ului, GX si am fost intrebat daca imi trebuie ceva; am multumit si am spus ca singurul lucru ce mi-l doresc este un contract pe perioada nedeterminata la aceasta firma. Mi s-a spus ca e ca si rezolvat acest lucru.nMentionez ca medicii ce m-au examinat au vrut sa-mi dea concediu medical ,insa am refuzat, cu toate ca starea mea fizica si morala nu era una optima ,dar am luat aceasta decizie din dorinta de a nu-i impovara pe colegii mei cu atributiunile mele si datorita faptului ca mi-era teama ca acest concediu medical sa nu dea bine la situatia mea actuala , faptul ca eram angajat pe perioada determinata si ca mai erau cateva luni pana la expirarea contractului( asa am gandit atunci si sincer REGRET acest lucru).
S-a ivit primul post liber pe Br prin demisia unei colege,ce n-a mai suportat tratamentul managerial din Br(avea vechime de aproape 5ani in firma),in acel moment am mers la seful meu direct,AM, si i-am adus aminte de rugamintea mea.Acesta a fost evaziv, nu mi-a dat un raspuns ci ,vazandu-ma ca insist aproape zilnic, mi-a spus:,, du-te si vorbeste cu ROM-ul, el hotaraste".Am mers la ROM cu aceeasi rugaminte insa acesta s-a comportat la fel ca AM-ul,spunandu-mi ca AM-ul trebuie sa vina cu propunerea, deci m-au pasat de la unul la altul si legandu-se de fiecare data de rezultatele ce trebuie sa le am.nAm aplicat pentru job pe site, nestiind ca trebuia sa aplic intern cu acordul AM-ului.Dupa ceva timp s-au mai eliberat alte doua posturi la Br prin demisiile lui M si al colegei N care a plecat la concurenta directa a firmei din Br si anume I in functia de AM.Mentionez ca am tot insistat sa se tina cont si de mine, insa nu numai ca am fost dus cu vorba dar nu am fost chemat la niciun interviu .n Cred ca si o alta situatie a dus la decizia ca eu sa nu mai continui la aici :la inceputul lunii august am fost vizitati de domnul CC, MANAGER in cadrul firmei si care la un moment dat ne-a pe mine si pe alti doi colegi pentru a discuta cu noi in legatura eventualele probleme ce le intampinam in activitatea noastra la firma.Mi-am spus si atunci pasul in legatura cu faptul ca sunt dus cu vorba si ca nu mi se da un raspuns in legatura cu situatia mea viitoare; am explicat ca aceasta incertitudine ma face sa nu ma pot concentra 100% asupra sarcinilor si obiectivelor companiei, nu datorita faptului ca nu sunt capabil ci datorita nesigurantei cu atat mai mult cu cat erau trei posturi libere la Br. Dupa ce am terminat mica sedinta , am fost sunat imediat de AM si chestionat in legatura cu ce s-a discutat in sedinta si ce am spus eu.

In data de 23.08.2012 am informat AM-ul ca la ora 12 trebuie sa merg la organele abilitate pentru a-mi da acordul asupra trimiterii in instanta a dosarului legat de agresiunea suferita in 11 mai a.c.Acesta mi-a spus ca e o.k. Cand m-am intors am constatat ca , toti colegii mei erau in sedinta asa ca am vrut sa iau si eu parte, insa nu am fost lasat de catre ROM,acesta spunandu-mi sec ca voi fi chemat ulterior; nu mi s-a parut corect si profesionist ca in fata tuturor colegilor sa fiu gonit de la sedinta, cu atat mai mult ca nu am fost anuntat despre acea sedinta. Ulterior mi-am dat seama DE CE nu s-a vrut ca eu sa iau parte la toata sedinta, mai bine zis la partea in care TOTI colegii mei au aflat de ce avea sa insemne reorganizarea la nivel de Filiala Braila adica: inchiderea unei sectiuni si faptul ca pe celelalte doua se recrutasera deja oameni (in tot acest timp mie mi se tot spusese ca nu s-a hotarat NIMIC inca)!nIn urmatoarea zi mi-a sosit si informarea de la HR in legatura cu faptul ca activitatea mea in cadrul companiei se va incheia in data de 17.09.2012, conform contractului.Chiar si atunci nu am fost tratat corect de catre AM si ROM deoarece am fost chemat in biroul AM-ului si pentru inceput am fost intrebat de catre ROM mai mult in batjocura:,,cum iti merge?" in timp ce tinea in mana raportul sectiunii mele. I-am raspuns politicos ca mai bine si ca ma straduiesc cat pot de mult sa obtin rezultate cat mai bune ,astfel incat sa revin la performantele ulterioare.Mi-a comunicat ca nu voi mai continua la in aceasta firma, moment in care am intrebat care este motivul; mi s-a raspuns ca din cauza rezultatelor mele ceea ce nu mi s-a parut corect deoarece chiar si cand am venit la servici lovit si afectat de loviturile primite, m-am straduit sa-mi fac treaba cat mai bine posibil cu toate ca au fost dati in care nu am fost lasat si ajutat sa-mi fac meseria asa cum trebuie.nI-am intrebat atunci de ce m-au dus cu vorba si nu mi-au dat un raspuns la nenumaratele dati cand i-am intrebat despre situatia mea ,dati in care m-au pasat ca pe o minge si nu au avut ,,coloana vertebrala" de manager , mai ales ca stiau ca am familie, doi copii si datorii ce trebuie platite si nu ma pot juca dea job-ul!
Apoi ROM-ul mi-a intins o cerere de concediu completata in dreptul datei de inceput cu data de 24.08.2012 si la data de sfarsit cu data de 17.09.2012 in ambele cazuri scria invoire in loc de CO(modificat de catre ei cu pasta corectoare CO si scris invoire si completate inclusiv perioada ); am fost surprins si am spus ca vreau sa muncesc pana la finalul contractului. Imediat au sarit ca arsi(sincer, NU STIU DE CE ?)iar AM-ul a tinut sa-mi aminteasca faptul ca daca vin la munca el are dreptul oricand sa-mi ceara sa predau masina si telefonul de serviciu.( era a doua oara cand venea cu acest argument, prima data a facut-o inainte de a pleca in concediu in data de 10.08.2012 cand mi-a spus ca-mi poate anula concediul si mi-a comunicat faptul ca ROM-ul i-ar fi spus ca pot pleca in concediu insa dupa ce las autoturismul de servici la firma; niciunui coleg de-al meu nu i s-a pus vreodata aceasta conditie, cu atat mai mult cu cat pe perioada concediului eu am trimis rapoartele zilnice si am dat coduri, inclusiv sambata si duminica si-n ziua de SF. Maria) Contrariat si indignat i-am intrebat de ce ma ameninta , chiar NU MERITAM ACEST LUCRU!Mi-au spus ca nu ma ameninta insa e bine de stiut ca pot face si acest lucru.

Sincer, am stat si m-am gandit la toate cele intamplate si ma intreb: Cu ce am gresit pentru a inghiti toate aceste mojicii , nedreptati si minciuni??De ce nu se doreste ca eu sa continui munca in cadrul acestei companii??Saptamana trecuta, vineri, am fost la interviu in filiala Bu pentru functia de manager si am mentionat ca sunt dispus sa fac naveta zilnic iar daca nu se poate sunt gata sa ma relochez pentru a avea acest job, chiar daca ,asa cum am mai spus, sunt casatorit si am doi copii.MI s-a spus ca voi primi un raspuns saptamana aceasta insa ,sincer,nu stiu ce sanse am odata ce la Br au fost trei posturi libere si N-AM AVUT LOC!
Chiar nu inteleg: este mai profitabil pentru Companie ca in locul unei persoane care este pregatita,in care compania a investit timp si bani, care a demonstrat ca poate face fata cerintelor Companiei(chiar daca a trecut printr-o situatie nefericita ce i-a afectat capacitatea de munca) sa fie recrutate persoane in care Compania va trebui sa investeasca bani si timp si despre care nu exista certitudinea ca vor face fata acestui job(din cate am inteles unul din posturile din Br va fi vacant pana la sfarsitul lunii octombrie cand va veni persoana recrutata)?Nu este normal ca ,o Companie care are in centrul atentiei OMUL, indiferent ca este angajat, colaborator sau client, sa procedeze astfel fata de un membru al familiei ei, un om ce nu vrea decat sa munceasca in aceasta Companie !
Intr-una din revistele companiei, D-nul RJ ,Director General pe ROMANIA , spunea:,, Suntem o companie pentru care OAMENII conteaza si dorim sa avem un rol activ in viata comunitatilorin care clientii, reprezentantii si angajatii nostri traiesc si lucreaza." .Ma intreb oare daca atat dumnealui cat si alte entitati din companie stiu de toate aceste jocuri de culise, de toate aceste aranjamente, de toate aceste ambitii ale unor angajati, poate ca a sosit timpul sa afle!
Oricum decizia luata a avut si are un rol foarte activ in familia mea in sensul ca mi-a adus nelinistea in familie, am fost si inca sunt total contrariat de solutia gasita,alerg in fiecare zi cu CV-uri la portile firmelor, aplic pe sitte-urile de job-uri, apelez la toti cunoscutii in dorinta de a avea un job , de a-mi putea intretine familia, de a nu ajunge in imposibilitatea de a-mi plati datoriile si de a fi aruncat in strada cu familie cu tot, si inca nu am raspuns la intrebarile:de ce nu s-a vrut ca eu sa continui la aceasta companie si de ce tot acest timp,luni de zile,am fost dus cu vorba de acesti doi manageri AM si ROM in legatura cu raspunsul la situatia mea ulterioara, cine le da dreptul sa procedeze astfel??
Am rugamintea ,ca macar in al 12-lea ceas , sa mi se raspunda la aceste intrebari si va spun ca sunt dispus sa vin la Bu sa pun pe hartie tot ceea ce am scris mai sus , ba chiar si mai multe. Oricum ,indiferent ca voi mai fi sau nu la AICI,procesul in cazul agresiunii suferite va incepe si Compania va fi citata ca parte in proces ,deoarece fapta s-a produs in timpul orelor de program( nu vreau s-o luati ca pe o amenintare ci va spun ce mi-au confirmat si organele de drept).
P.S. atasat aveti diplomele obtinute in activitatea mea la FIRMA, nu sunt false si au fost luate pe merit si pe performante, am demonstrat ca am potential si ca pot ocupa acest post ba chiar si mai mult de atat.
Cu respect,@, Manager. Br"



Pentru sectorul privat nu exista act normativ care sa prevada un anumit termen pentru a se raspunde la o petitie .. prin urmare, este posibil ca angajatorul dvs sa nu va raspunda deloc.
decat sa dati raspuns de dragul de a-l da mai bine lasati pe altii; eu aveam nevoie de un sfat in legatura cu modul in care trebuie sa procedez si de aceea am dat toate datele pentru a se cunoaste mai bine situatia existenta, tinand cont ca lucrati in domeniu si ca e posibil sa mai fi avut cazuri asemanatoare
:offtopic:
1. Decat sa faceti anumite afirmatii gartuite , ati fi observat ca raspunsurile date nu sunt decat la o parte din problemele indicate de dvs .. restul no comment .. nu-mi pierd tim
pul sa postez exact ce ati intrebat dvs si ce vi s-a raspuns pe acest Forum ..

2. Consultantii care participal la discutii in forum o fac voluntar, fara a fi motivati in vreun fel de Avocatnet.ro. De aceea, trebuie sa intelegeti ca nimeni nu este obligat sa raspunda intrebarii dumneavoastra si, cu atat mai mult, nu va putem garanta un raspuns complet, corect si de actualitate. Trebuie sa discerneti singur in ce masura raspunsurile primite va pot ajuta in cazul supus dezbaterii.

3. Chiar daca lucrez in domeniu nu sunt obligat sa raspund la cei care fac atacuri gratuite la persoana celor care incearca sa le raspunda ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat dar stai acasa.... simpaticutza85 simpaticutza85 o intrebare am si eu....in urma cu o luna si jumatate am fost la un interviu (mentionez ca eram angajata pe o per nedeterminata la o firma) iar in urma acestui ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in luna martie am ales sa închei o colaborare de ... jpeguser jpeguser Buna ziua, In luna Martie am ales sa închei o colaborare de mai putin de 3 luni cu un angajator cu care eu personal nu reușeam sa relaționez. Deși la ... (vezi toată discuția)
Loc de munca / frauda / spalare de bani sergiubuza sergiubuza Buna! Am intampinat urmatoarea problema la locul de munca si nu stiu cum sa actionez mai departe. Totul a inceput cand in luna Octombrie am aplicat pe site-ul ... (vezi toată discuția)