Da, asa este! Prima inregistrare este cea valabila, urmand ca actul intocmit ulterior sa fie anulat prin instanta. Problema este cum de cei de la starea civila nu au consultat baza de date inainte de a inregistra nasterea pentru a 2-a oara, pentru ca aceste verificari sunt obligatorii. Pentru dvs. nu e nicio problema, doar mergeti predati certificatul vechi si il ridicati pe cel nou. E mai greu pentru cei de la st. civ, care trebuie sa intocmeasca anumite acte. Parintii ar trebui amendati, iar instanta avea obligatia sa trimita sentinta spre inregistrare starii civile inca din 1998, si nu inteleg cum putea d.na de la st.civ. sa inregistreze un act apartinand unui alt judet, pentru ca in cuprinsul sentintei judecatoria stipuleaza toate datele.Oricum, totul e bine cand se termina cu bine.
Aveti dreptate.....azi a intrat in posesia certificatului inregistrata in 98 in urma sentintei.....insa am observat ca data eliberarii este cea de azi25 09 2012......in conditiile in care in actiune este expusa o alta versiune....precum ca familia a solicitat personal ridicarea certificatului respectiv inregistrarea ....lucrurile stau altfel apreciez ca instanta a transmis primariei sa inregistreze tardiv certificatul insa primaria a omis sa faca acest lucru.....daca ar fi facut inregistrarea in 98 atunci nu i s-ar mai fi eliberat un alt certificat in 2012,....in concret i s-a dat amenda 150 lei si certificatul de nastere inregistrat in 98 cu data eliberarii de azi 25 09 2012.Am facut copie dupa amenda/chitanta urmand ca certificatul emis in 2012 sa-l transmit oficial primariei matca in vederea depunerii la dosarul cauzei pentru anulare.Va intreb daca nu mi s-a comunicat sentinta judecatoriei si oficial prin primarie certificatul care trebuia sau s-a inregistrat in 98.......pot sa ma constitui parte vatamata ..adica sa solicit daune morale materiale pt prezudiciul cauzat ...
Daca dvs. nu ati ridicat certificatul in 1998 atunci inseamna fie ca inregistrarea a fost facuta din oficiu, fie ca cineva mama sau tatal ori persoana interesata a solicitat inregistrarea. Eu personal cred ca nu aveti ce sa cereti daune morale, pentru ca dvs.din 1998 si pana in 2012 nu ati sesizat ca acest certificat nu exista. Adica nu ati avut habar ca nu aveti certificat de nastere in tot acest timp? Si ce vroiati sa va bata cineva la usa?Nu veti avea castig de cauza in nicio instanta. Data eliberarii certificatului este firesc sa fie 25.09.2012 pentru ca atunci a fost redactat un nou certificat de nastere, in schimb dvs. uitati-va in cuprinsul certificatului si veti observa ca exista o rubrica, act de nastere nr. din data de........acolo sigur veti gasi anul 1998, adica anul cand s-a facut inregistrarea nasterii in registrele de stare civila. Certificate de nastere pot fii mai multe, pentru ca in cursul vietii omul le poate pierde, deteriora sau i se pot fura, deci e normal sa primeasca un nou certificat. Dar inregistarea in actul de nastere e doar una.Este probabil ca inregistrarea dvs.in 1998 sa fie facuta din oficiu iar certificatul sa nu fi fost eliberat la nimeni, daca acesta nu a fost solicitat de nimeni din familie. Daca nu vi s-a comunicat sentinta asta e putin probabil sa dovediti intrucat judecatoria va spune ca v-au trimis-o prin posta, fapt pe care dvs. nu aveti cum sa-l probati. Iar in privinta certificatului, nimeni nu trimite certificate din oficiu, daca acestea nu sunt solicitate de cineva din familie sau de titular personal dupa implinirea varstei de 14 ani. Repet , eu cred ca ofiterul de stare civila va inregistrat nasterea in anul 1998, dar nu cred ca va redactat certificatul de nastere. Nu este datoria celui de la starea civila sa va caute la domiciliu pentru certificat ci in primul rand a dvs. ca cetatean al acestei tari sa cunoasteti legile tarii, sa intrati in legalitate, si anume sa aveti acte de identitate, cum e certificatul de nastere. Asa ca nu mai bateti saua cu daune morale ca va amagiti singur.