Sotia mea este insarcinata iar nasterea este preconizata la mijlocul lunii Aprilie 2013. Ea lucreaza de pe data de 20 August 2012. Anterior a mai lucrat inainte de 2008. Am inteles ca nu ar avea dreptul la concediul de maternitate de 1 an (sau de 2 ani) deoarece nu lucreaza de 12 luni pana la data nasterii. La data nasterii s-ar implini 8 luni de munca. Este posibil cumva sa platim taxele si impozitele pentru restul de 4 luni a.i sotia sa poata beneficia de concediul de maternitate de 1 sau 2 ani? Sau daca acest lucru nu este posibil care ar fi solutia/sfatul propus de dvs?
1. - Concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal.
- Sotia poate beneficia de concediul de maternitate daca are cel putin o luna lucrata inainte de a intra in acest concediu.
2. Dvs. vreti sa intrebati despre concediul de crestere a copilului (CCC) pana la 1 sau 2 ani.
3. Pentru a beneficia de CCC trebui ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sotia sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilat6e (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, conecdiu de maternitate etc.).
4. Spuneti ce statut avea sotia dvs. in fiecare din lunile aprilie, mai, iunie si iulie 2012, p[oate gasim ceva sa poata beneficia de indemnizatie pentru CCC.
5. Plata contributiilor sociale nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Multumesc pentru raspuns.
Referitor la 4), sotia mea nu avea loc de munca dar nici somaj indemnizat in lunile mentionate de dvs. Era pur si simplu in cautarea unui loc de munca, deoarece ne intorsesem din Irlanda in luna aprilie. Acolo am locuit din luna septembrie 2008, iar sotia mea a urmat cursurile unei facultati.
Cele 12 de luni care se iau in considerare pentru CCC trebuie sa fie in ultimul an anterior datei nasterii copilului si nu ulterioare datei nasterii copilului.