In principiu se poate ceea ce prezentati, perioada de cotizare fiind de 12 luni, o ultima perioada, inainte de acordare.
Urmatoarele informatii pot fi utile !
Conditii de acordare - concediul de maternitate :
1. Perioada de acordare
Concediul de maternitate poate fi acordat inainte sau dupa nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile, intrucat perioada de prenatal poate fi compensata in parte cu cea de postnatal, in functie de optiunea persoanei sau de recomandarea medicului.
Perioada de acordare a concediului prenatal :
Femeia gravida poate beneficia de 63 de zile de concediu medical prenatal inainte de data previzibila a nasterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioara acestei date.
FOARTE IMPORTANT !
Concediul medical prenatal se acorda, in exclusivitate, pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu sarcina.
Cu atat mai mult, daca se constata o sarcina dificila, este posibil ca, indiferent de optiunea mamei, sa se acorde concediul prenatal cu o intindere mai mare de 63 de zile.
In ipoteza existentei unei stari precare a sanatatii salariatei in perioada sarcinii, in afara acordarii concediului prenatal, medicul are urmatoarele posibilitati, in cazul problemelor de sanatate independente de sarcina.
Daca a intervenit starea de boala a gravidei inainte de a intra in concediul de maternitate, medicul poate elibera un certificat medical privind starea de incapacitate de munca, ce da dreptul la un concediu medical obisnuit, care urmeaza regulile acestui tip de concediu. Acest concediu nu este un concediu de maternitate prenatal.
In cazul existentei unor neconcordante intre specificul sarcinii si posibilitatile angajatorului de a asigura o buna protectie a salariatei gravide la locul de munca
Salariata gravida are obligatia de a comunica in scris starea sa de graviditate, in conformitate cu dispozitiile O.U.G. nr. 96/2003, modificata si completata. Angajatorul evalueaza impreuna cu medicul de medicina a muncii riscurile la care este supusa salariata la locul de munca, intocmind un raport de evaluare. Raportul de evaluare contine detalii privind riscurile specifice locului de munca al salariatei in cauza si masurile suplimentare de protectie pe care trebuie sa le respecte aceasta.
Daca angajatorul nu a putut dispune modificarea conditiilor de munca, respectiv programul de lucru al acesteia, din motive obiective, salariata poate solicita concediul de risc maternal, de cel mult 120 de zile calendaristice, in functie de recomandarea medicului si de justificarea angajatorului.
In acest caz nu ne aflam in prezenta unui concediu de maternitate, ci a concediului de risc maternal care se acorda la cererea salariatei, pe baza recomandarii medicului care supravegheaza sarcina. Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina, daca solicitanta prezinta certificatul de persoana cu handicap.
Perioada de acordare a concediului postnatal (pentru lauzie) :
Durata concediului de lauzie este de 63 de zile, conform art. 24 din O.U.G. nr. 158/2005, modificata si comletata.
Intrucat exista posibilitatea compensarii intre concediul prenatal si postnatal, durata maxima a concediului de lauzie poate atinge 126 de zile ulterior nasterii copilului.
Prevederile O.U.G. nr. 96/2003 il obliga pe angajator sa nu permita revenirea la locul de munca a femeii care a nascut mai devreme de 42 de zile dupa nasterea copilului. De aceea, medicul care a asistat la nastere sau medicul de familie va acorda cel putin 42 de zile de concediu de lauzie.
Daca durata concediului prenatal este mai mare de 84 de zile, ca urmare a compensarii cu concediul postnatal, concediul pentru cresterea copilului nu va putea fi acordat decat la parcurgerea perioadei de 42 de zile de la nastere.
FOARTE IMPORTANT !
In situatia in care copilul se naste mort sau moare pe parcursul concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se va plati pe intreaga durata a concediului de lauzie.