avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Posibilitati de a intra in prenatal? Va rog ajutati-ne ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Posibilitati de a intra in prenatal? Va rog ajutati-ne cu un raspuns concret

Buna ziua, sotia mea este insarcinata in 10 saptamani, momentan este angajata cu contract pe perioada determinata care expira pe 15 iulie 2014, contractul la locul de munca a inceput in data de 15.10.2013. Problema noastra este urmatoarea: in momentul expirarii contactului sotia nu face decat 9 luni cotizate (pentru ca nu a mai lucrat in tara inainte de acest job) si 5 luni de sarcina, ce posibilitati are ca sa poata beneficia de prenatal? Poate sa intre in concediu medical cu o saptamana inainte sa ii expire contractul si sa il prelungeasca pentru urmatoarele 3 luni ca sa faca 12 luni de cotizatie si 8 luni de sarcina? Asteptam un raspuns concret, va multumim.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:08, 13 Aprilie 2014
In principiu se poate ceea ce prezentati, perioada de cotizare fiind de 12 luni, o ultima perioada, inainte de acordare.
Urmatoarele informatii pot fi utile !

Conditii de acordare - concediul de maternitate :
1. Perioada de acordare
Concediul de maternitate poate fi acordat inainte sau dupa nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile, intrucat perioada de prenatal poate fi compensata in parte cu cea de postnatal, in functie de optiunea persoanei sau de recomandarea medicului.

Perioada de acordare a concediului prenatal :

Femeia gravida poate beneficia de 63 de zile de concediu medical prenatal inainte de data previzibila a nasterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioara acestei date.
FOARTE IMPORTANT !
Concediul medical prenatal se acorda, in exclusivitate, pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu sarcina.
Cu atat mai mult, daca se constata o sarcina dificila, este posibil ca, indiferent de optiunea mamei, sa se acorde concediul prenatal cu o intindere mai mare de 63 de zile.
In ipoteza existentei unei stari precare a sanatatii salariatei in perioada sarcinii, in afara acordarii concediului prenatal, medicul are urmatoarele posibilitati, in cazul problemelor de sanatate independente de sarcina.

Daca a intervenit starea de boala a gravidei inainte de a intra in concediul de maternitate, medicul poate elibera un certificat medical privind starea de incapacitate de munca, ce da dreptul la un concediu medical obisnuit, care urmeaza regulile acestui tip de concediu. Acest concediu nu este un concediu de maternitate prenatal.

In cazul existentei unor neconcordante intre specificul sarcinii si posibilitatile angajatorului de a asigura o buna protectie a salariatei gravide la locul de munca

Salariata gravida are obligatia de a comunica in scris starea sa de graviditate, in conformitate cu dispozitiile O.U.G. nr. 96/2003, modificata si completata. Angajatorul evalueaza impreuna cu medicul de medicina a muncii riscurile la care este supusa salariata la locul de munca, intocmind un raport de evaluare. Raportul de evaluare contine detalii privind riscurile specifice locului de munca al salariatei in cauza si masurile suplimentare de protectie pe care trebuie sa le respecte aceasta.

Daca angajatorul nu a putut dispune modificarea conditiilor de munca, respectiv programul de lucru al acesteia, din motive obiective, salariata poate solicita concediul de risc maternal, de cel mult 120 de zile calendaristice, in functie de recomandarea medicului si de justificarea angajatorului.

In acest caz nu ne aflam in prezenta unui concediu de maternitate, ci a concediului de risc maternal care se acorda la cererea salariatei, pe baza recomandarii medicului care supravegheaza sarcina. Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina, daca solicitanta prezinta certificatul de persoana cu handicap.

Perioada de acordare a concediului postnatal (pentru lauzie) :

Durata concediului de lauzie este de 63 de zile, conform art. 24 din O.U.G. nr. 158/2005, modificata si comletata.
Intrucat exista posibilitatea compensarii intre concediul prenatal si postnatal, durata maxima a concediului de lauzie poate atinge 126 de zile ulterior nasterii copilului.

Prevederile O.U.G. nr. 96/2003 il obliga pe angajator sa nu permita revenirea la locul de munca a femeii care a nascut mai devreme de 42 de zile dupa nasterea copilului. De aceea, medicul care a asistat la nastere sau medicul de familie va acorda cel putin 42 de zile de concediu de lauzie.

Daca durata concediului prenatal este mai mare de 84 de zile, ca urmare a compensarii cu concediul postnatal, concediul pentru cresterea copilului nu va putea fi acordat decat la parcurgerea perioadei de 42 de zile de la nastere.

FOARTE IMPORTANT !

In situatia in care copilul se naste mort sau moare pe parcursul concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se va plati pe intreaga durata a concediului de lauzie.
Mihail_POPA:

1. Cand mai scrieti asemenea mesaje indicati si sursa deoarece raspunsul este eronat.

2. Dvs. ati omis esentialul (v. mai jos) deoarece raspunsul copiat din alta parte nu este pentru aceasta intrebare.



afmatei1981:

1. Fiind vorba de un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata acesta inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acea data.

2. Asadar un concediu medical nu poate prelungi un astfel de CIM.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1.
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
...

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.

(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

4. Asadar incetarea CIM pe perioada determinata, la termen, nu va este imputabila si veti putea beneficia de concediu de maternitate platit de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

5. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

6. Spuneti data prezumata a nasterii copilului si daca inainte de acest loc de munca a lucrat in strainatate cu acte in regula, unde, in ce tara si pe ce perioada.

Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua si va multumesc mult pentru raspunsuri, deci sa inteleg ca ea poate sa intre in concediu medical cu o saptamana inainte sa ii expire CIM si sa il prelungeasca pentru o perioada de 3 luni? ca sa poata sa faca 12 luni de cotizatie? si ar insemna sa fie in a 8-a luna de sarcina, poate sa intre in prenatal in a 8a luna este vreo problema cumva sau trebuie neaparat sa intre in a 6-a luna si jumatate? A lucrat in Marea Britanie din aprilie 2012 pana in aprilie 2013 cu acte in regula, data nasterii copilului este 9 noiembrie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2014
ana-cer, moderator
1. Nu ati inteles nimic din ce am spus eu, ati luat de bun raspunsul gresit al colegului meu.

2. - Chiar daca luati concediu medical inainte de a se termina CIM acesta nu se prelungeste deoarece este un CIM pe perioada determinata si inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.
- Certificatele medicale emise inainte de incetarea CIM si care continua si dupa aceasta le veti depune la CJAS care le va plati.
- La fel veti face si cu certificatele de concediu de maternitate daca nasterea are loc in termen de 9 luni de la data incetarii CIM.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

4. Puteti sa intrati in concediu de sarcina si cu 84 de zile inainte de nastere (ca sa va mai ramana 42 de zile dupa nastere).

5. - Daca luna nasterii copilului este in noiembrie 2014 atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC sunt decembrie 2013 - noiembrie 2014.
- Daca veti avea concedii medicale incepute inainte de a inceta CIM si continuate si dupa incetarea CIM acestea vor fi platite de CJAS.
- Daca din aceste concedii medicale treceti direct in concediu prenatal atunci veti putea beneficia si de indemnizatie pentru CCC.

nu am inteles gresit nimic, am inteles de la bun inceput faptul ca un CIM expira indiferent de starea sau situatia angajatului la data respectiva, la dec 2013-noi 2013 va referiti ca in aceasta perioada ea trebuie sa cotizeze? pentru ca sotia cotizeaza din oct 2013 deci ea va face 12 luni de cotizatie in oct 2014, m-ati facut confuz cu aceste date, doar nu trebuie sa cotizeze pana in noi-2014 care este luna nasterii, va rog explicati fara citate din lege, eu unu inteleg in felul urmator, sotia face 12 luni cotizate in oct-2014, ea face in oct-2014 8 luni de sarcina,CIM ii expira in iulie-2014 ( 9 luni cotizate), atunci ea poate sa intre in concediu de sarcina care va fi platit de CJAS dupa terminarea CIM pana in 15-oct 2014 (8 luni de sarcina si 12 luni cotizate) si dupa concediu de sarcina sa intre in prenatal? am inteles sau gandit bine? va rog un raspuns concret fara citate din lege ( pe care le-am inteles din raspunsurile pe care mi le-ati dat anterior), ar mai fi o varianta aceea de a se angaja in alta parte pentru inca 3 luni pana in oct_2014 inclusiv( ca sa faca 12 luni cotizate) iar la expirarea acestui contract sa intre in prenatal dupa data de 16_oct cand face 12 luni cotizate (8 luni de sarcina)

Alte discuții în legătură

Am vreo sansa sa beneficiez de concediu prenatal ? diana192 diana192 buna ziua,am lucrat cu carte de munca din 01. 01 .2013 pana in 10.07.2013.iar dupa aceea am fost in concediu fara plata pana in data de 02.10.2013.din data de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil panait-alina panait-alina buna ziua, vreau si eu sa stiu daca pt beneficia de concediu de crestere copil perioada de 2 ani daca eu nasc in luna mai si eu sunt angajata din luna iunie ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata-sarcina mircea_thegreek mircea_thegreek Buna ziua, Imi puteti spune, va rog, in cazul sotiei mele, cum ar trebui procedat astfel incat sa beneficieze de 85% in primul an de dupa nastere? Ea este ... (vezi toată discuția)