avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

buna ziua, vreau si eu sa stiu daca pt beneficia de concediu de crestere copil perioada de 2 ani daca eu nasc in luna mai si eu sunt angajata din luna iunie 2013,pana acum am 6 luni si jumatate de sarcina si nu am avut nici un concediu medical si as vrea sa imi iau concediu prenatal,eu nasc in luna mai si atunci am 11 luni vechime la locul de munca. Va rog sa imi raspundeti urgent
Cel mai recent răspuns: panait-alina , utilizator 14:37, 14 Februarie 2014
Conditii de acordare a concediului de crestere copil
Urmatoarele conditii trebuie indeplinite simultan:
• sa fie cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
• sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, potrivit legii;
• sa locuiasca impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora;
a realizat, timp de 12 luni anterioare nasterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal. Veniturile impozabile la care face referire legea sunt cele provenite din salarii, activitati independente si cele din activitati agricole. Cele 12 luni pot fi constituite si din perioadele in care parintele a fost in somaj, a beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului, s-a aflat in concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare profesionala sau urmeaza cursurile la zi ale invatamantului liceal, preuniversitar sau universitar.
• concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului sau stimulentul se cuvin pentru fiecare nastere sau, dupa caz, pentru copiii incredintati in vederea adoptiei, adoptati sau aflati in plasament ori in plasament in regim de urgenta, precum si pentru cei pentru care a fost instituita tutela.

Pe de alta parte, concediul de maternitate insumeaza 126 de zile calendaristice, fiind format din:
• concediu de sarcina (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere
• concediu de lauzie (concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere

Au dreptul la concediu si indemnizatie de maternitate femeile gravide sau lauze care:
• sunt cetateni romani sau din state membre UE
• domiciliaza in Romania
au realizat cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului de maternitate.
Ultima modificare: Joi, 13 Februarie 2014
Madalina Pascu, Avocat
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii sau perioade asimilate (concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Daca veti naste in luna mai 2014 cele 12 luni eligibile sunt iunie 2013 - mai 2014.

3. Asadar veti putea beneficia de indemnziatie pentru CCC (indiferent cand ati inceput munca in iunie 2013 sau cand veti naste in mai 2014).

4. Luati concediul de maternitate si apoi solicitati CCC.
va multumesc frumos pentru raspuns sa aveti o zi minunata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal ambrus_marc9 ambrus_marc9 Buna ziua,as dori sa va intreb sunt angajata de 7 luni de zile cand am emrs sa mai interesez ce fel de contract am am aflat ca am contract pe 2 ani de zil am ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil dan0007 dan0007 Buna ziua, Am o serie de intrebari referitoare la modul in care se poate imparti concediul de crestere a copilului intre parinti. -In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu prenatal si de indemnizatie pentru ccc? costieanuida costieanuida Buna Ziua, As avea niste nelamuriri. Sunt insarcinata iar data probabila de nastere este 14 iunie 2011. Mentionez ca, contractul meu de munca a inceput in ... (vezi toată discuția)