Buna ziua,as dori sa va intreb sunt angajata de 7 luni de zile cand am emrs sa mai interesez ce fel de contract am am aflat ca am contract pe 2 ani de zil am venit lalocul de munca inlocuitoare la alta colega care a plecat pentru tot entur crestere copil 2 ani.mam angajat cu gandul sa mucnesc si sa pot incerca a mai face un copil da nuc stiu daca as lua banuti pentru crestere copil daca sunt inlocuitoare?
contract de munca am si sunt de 7 luni angajata va rog frumos sa imi rapsundeti la revedere
Principalele lucruri pe care trebuie sa le stii despre concediu prenatal si cel postnatal pentru anul 2013.
Concediul de maternitate se acorda de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supravegheaza sarcina sau de catre medicul de familie.
Acesta se acorda femeilor care au cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimulat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului maternal.
Indemnizatia de concediu prenatal si postnatal este in valoare de 85% din salariul brut avut pe luna lucrata.
Concediul de maternitate are 126 de zile, dupa cum urmeaza:
- Concediul prenatal, care se poate acorda 63 de zile;
- Concediu postnatal, care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere (obligatoriu, prin lege, lauzele trebuie sa stea 42 de zile in concediu postnatal).
Daca sarcina este dificila, medicul poate acorda mai multe zile de concediu prenatal, fata de cele 63 de zile acordate prin lege.
Angajatorul nu poate concedia salariatele gravide, care au nascut recent sau alapteaza, pe cele aflate in concediu de risc maternal sau in concediu de maternitate, in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani, pespectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, in concediu de ingrijire copil bolnav pana la varsta de 7 ani, respectiv 18 ani pentru copilul cu handicap. Exceptie fac situatiile de reorganizare judiciara sau falimentul angajatorului, in conditiile legii.
Condiţiile pentru acordarea concediului de creştere a copilului:
Pentru a putea beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, părinţii, tutorii ori persoanele care îl în plasament trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- să aibă domiciliul sau reşedinta pe teritoriul României
- să locuiască împreună cu copilul şi să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia
- să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni anterioare naşterii, adopţiei, ori luării în plasament a copilului. Aceste venituri pot proveni din salarii, activităţi independente, activităţi agricole, dar şi ajutorul de şomaj sau indemnizaţia de creştere a copilului. De indemnizaţie pentru creşterea copilului beneficiază şi cei care se află în concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare profesinală sau cursuri la zi.
buna ziua va multumesc pentru rasp .da vroiam sa intreb eu lucrez de 7 luni cu contract de munca plus perioada de 9 luni cat timp esti insarcitata pana nasti copilul o sa fie in total 15 luni asta insemana 1 an si 3 luni.beneficiez de alocatia crestere copil?am contrac de munca pe perioada de 2 ani vam mai zis am venit inlocuitaore la alta colega care a pelcat tot din aceasta cauza ca o fosti nsarcinata este si ea in prenatal,astept mesaj .va mutumesc
1. Pentru a beneficia de indemnziatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
2. - Nu conteaza ce fel de contract individual de munca aveti, chiar daca inlocuiti pe altcineva.
- Conditia este sa aveti venituri din salarii in cele 12 luni sau concedii medicale, concediu de maetrnitate sau somaj indemnizat.
3. Din ce spuneti dvs. veti putea beneficia si de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si de CCC.
Risc maternal
Fely39
Buna seara!Lucrez din data de 23.05.2014.Sant insarcinata in 26 saptamani si sunt in risc maternal.Riscul maternal se termina in data de 03.03.2015.Pot sa-mi ... (vezi toată discuția)