avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Am nevoie de sfaturi. In urma decesului tatalui meu am facut succesiunea pt un apartament. In urma succesiunii mie imi revine 3/8 fratelui meu 3/8 si mamei mele 2/8. Acum intrebarea mea din punct de vedere legal fratele meu poate sa ne dea in judecata pt a si lua partea? Eu si mama vom pleca in afara in lipsa noastra el poate sa ne cheme in instanta? Iar daca nu suntem se poate judeca in lipsa? Ce drepturi are el fara ca noi sa fim prezenti? Se poate ca el sa vanda apartamentul fara ca noi sa ne dam consimtamantul nefiind in tara? Noi nu vrem sa vindem apartamentul pt ca dupa ce si ar lua el banii pe partea ce i se cuvine numai putem cumpara altul.

Ce ne sfatuiti sa facem?
Cel mai recent răspuns: contsters87229171 , utilizator 23:59, 22 Ianuarie 2009
adrryan a scris:

Am nevoie de sfaturi. In urma decesului tatalui meu am facut succesiunea pt un apartament. In urma succesiunii mie imi revine 3/8 fratelui meu 3/8 si mamei mele 2/8. Acum intrebarea mea din punct de vedere legal fratele meu poate sa ne dea in judecata pt a si lua partea? Eu si mama vom pleca in afara in lipsa noastra el poate sa ne cheme in instanta? Iar daca nu suntem se poate judeca in lipsa? Ce drepturi are el fara ca noi sa fim prezenti? Se poate ca el sa vanda apartamentul fara ca noi sa ne dam consimtamantul nefiind in tara? Noi nu vrem sa vindem apartamentul pt ca dupa ce si ar lua el banii pe partea ce i se cuvine numai putem cumpara altul.

Ce ne sfatuiti sa facem?

Rog a mi se raspunde de catre o persoan aautorizata pt ca vedeti e cam dificil
Practic sunteti co-proprietari pe imobil in cotele pe care le-ati descris dvs. Fratele nu are posibilitatea sa instraineze acest imobil atata timp cat in Cartea Funciara figureaza 3 proprietari, pentru a vinde imobilul este necesar ca toti proprietarii sa vanda. El poate sa va cheme in judecata pentru iesire din indiviziune, daca voi nu va aparati, cel mai bine ar fi sa angajati un avocat, el ar putea castiga intreg imobilul si sa va achite niste sume de bani cu titlul de sulta valorica in functie de valoarea imobilului si cotele dvs. Dar totodata dvs aveti posibilitatatea sa-l chemati in judecata si sa solicitati ca imobilul sa fie atribui unuia sau altuia dintre dvs si mama, putand ca uterior sa "rascumparati" partea fratelui.

Av. Gheorghe Alexandru
Ce înţelegeţi, în contextul forumului de faţă, prin persoană autorizată?

Aici se emit păreri, nu se emit sentinţe.

Fratele dumneavoastră poate cere oricînd ieşirea din indiviziune, care înseamnă fie atribuirea bunului, în întregime, unuia dintre moştenitori, contra unei sulte, fie, dacă niciunul dintre moştenitori nu-l vrea, vînzarea bunului şi împărţirea preţului.

Poate să o facă şi cînd sunteţi în străinătate, declarînd că nu cunoaşte domiciliul dumneavoastră, caz în care veţi fi citate prin presă.

Cel mai înţelept ar fi să faceţi un partaj cît timp sunteţi în ţară şi să-i plătiţi sulta corespunzătoare, punîndu-vă bunul la adăpost de o acţiune ulterioară din partea lui.

Liviu S.Bordaş
adrryan a scris:

fratele meu poate sa ne dea in judecata pt a si lua partea?

Pentru ca nimeni nu are obligatia de a ramane in indiviziune, chiar daca plecati in strainatate, partea interesata poate introduce actiune de iesire din indiviziune si in absenta dvs - notati si ca indiviziunea este imprescriptibila.

Eu si mama vom pleca in afara in lipsa noastra el poate sa ne cheme in instanta? Iar daca nu suntem se poate judeca in lipsa?

Da, daca nu va prezentati si procedura este legal indeplinita, se poate judeca cauza si in lipsa dvs
Veti fi citati la adresa cunoscuta- in cazul in care locuiti in strainatate si invederati instantei noua adresa, veti fi citati acolo.

Ce drepturi are el fara ca noi sa fim prezenti? Se poate ca el sa vanda apartamentul fara ca noi sa ne dam consimtamantul nefiind in tara? Noi nu vrem sa vindem apartamentul pt ca dupa ce si ar lua el banii pe partea ce i se cuvine numai putem cumpara altul.

Drepturile sale sunt cele prevazute de certificatul de mostenitor - cota respectiva din bunurile succesorale, de asemenea nu este deloc de neglijat si ca isi va putea valorifica dreptul la aparare, formuland cereri etc. lucru pe care dvs nu il puteti face daca lipsiti la judecata.
De regula la iesirile din indiviziune se face o expertiza care stabileste niste loturi in functie de cota succesorala a fiecarei parti.
In principiu conform codului civil numai cota indiviza poate fi vanduta, doar in principiu deoarece in speta este imposibil fiindca nici un notar nu va fi de acord cu un asemenea contract de v-c. Desigur, apartamentul in intregime, nici nu se poate pune problema ca l-ar putea vinde intr-un mod licit.

Ce ne sfatuiti sa facem?

Sa desemnati un avocat pentru a va apara interesele in tara cu ocazia ivirii unui astfel de proces.
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2009
contsters87229171, utilizator
themis a scris:

Ce înţelegeţi, în contextul forumului de faţă, prin persoană autorizată?

Aici se emit păreri, nu se emit sentinţe.

"In contextul forumului" scriu utilizatori si consultanti, asa ca eu "emit parerea" ca adrryan vroia un raspuns de la categoria a doua.. nu e o sentinta totusi :P

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire imobil brasero2011 brasero2011 Dupa decesul tatalui meu, am mostenit impreuna cu fratele un imobil(casa si curte) in care a locuit tatal nostru. Dupa dezbaterea mostenirii, mi-a revenit o ... (vezi toată discuția)
Iesire in indiviziune vali_085 vali_085 Buna ziua! Detin 5/8 dintr-o garsoniera. Mai sunt 3 coproprietari fiecare cu cote egale de 1/8. Cei 3 sunt frati si au primit aceste cote in urma unei ... (vezi toată discuția)
Am si eu o dilema in legatura cu o mostenire. deci suntem in ... Cobalt1 Cobalt1 Am si eu o dilema in legatura cu o mostenire. Deci suntem in total 4 mostenitori ai unui apartament, iar mamei mele ii revine jumatate si inca nu stiu cat la ... (vezi toată discuția)