avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... eliminare din cadrul succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

eliminare din cadrul succesiunii

Buna seara.
Suntem 5 frati. Acum 4 ani s-a deschis succesiunea ca urmare a decesului ultimului parinte. Unul dintre frati a facut demersurile necesare la instanta. 3 dintre frati au fost parti in cadrul procesului (unul in calitate de reclamant iar ceilalti 2 in calitate de parati), iar eu cu cel de-al cincilea frate nu am fost parti, mentionez ca nu m-a interesat la momentul acela impartirea terenurilor care au apartinut parintilor, de altfel abia acum am aflat despre cele pe care vi le relatez in prezentul post.
In cadrul procesului care a avut loc, cei trei frati au incheiat o tranzactie in fata instantei prin care s-au inteles cu privire la imparteala terenurilor.

Este legal si normal ce s-a intamplat in cadrul procesului de vreme ce, atat eu cat si celalalt frate al meu(fiind mostenitori rezervatari si nedand niciun fel de declaratie expresa prin care sa renuntam la mostenire) am fost exclusi din cadrul procesului, nefiind nici macar citati?
Cand l-am abordat pe un frate de-al meu cu privire la aceste aspecte mi-a spus ca partea mea se afla la celalalt frate si ca urmeaza sa ma inteleg cu el.(cum as putea daca acesta e proprietar de drept).

Cum as putea sa-mi recuperez partea de vreme ce fratii care au facut imparteala au la mana actele prin care li se atesta dreptul de proprietate asupra masei succesorale?

Cel mai recent răspuns: florin iulian , utilizator 22:16, 27 Septembrie 2012
In termenul legal de 6 luni de la decesul parintelui ati acceptat expres prin declaratie autentica la notar sau tacit mostenirea? Daca in termenul legal nu ati acceptat mostenirea atunci sunteti declarat strain de succesiune si astfel pierdeti orice drept.
Nu am infaptuit niciun act sau fapt cu privire la mostenire, de altfel abia acum am aflat ca in urma cu 4 ani s-a deschis succesiunea. Insa nu am vazut nici hotararea judecatoreasca care s-a pronuntat. Am vazut pe portalul justitiei faptul ca s-a judecat si ca instanta a luat act de invoiala fratilor, deasemenea eu si cel de-al cincilea frate nu figuram ca parti in proces.

Instanta nu trebuia sa ia act de faptul ca suntem 5 mostenitori si sa ne citeze pe toti?

Si banuiesc ca nu pot nici sa consult continutul hotararii de vreme ce nu sunt parte in proces?
In primul rand trebuie sa stiti ca mostenirea se deschide prin moarte, deci in secunda urmatoare dupa ce defunctul si-a dat ultima rasuflare.

Mai trebuie sa stiti si faptul ca este mostenitor doar cel care accepta mostenirea. Cel ce nu accepta mostenirea in termenu nu este si se considera ca nu a fost niciodata mostenitor. El era un prezumtiv succesibil.

Daca nu ati acceptat mostenirea in termen nu va puteti denumi „mostenitor” pentru ca nu sunteti.
De fapt ceea ce ati vazut dvs pe portal este procesul de partaj judiciar, in cadrul caruia instanta nu putea stabili alte date sau mostenitori decat cei mentionati in certificatul de mostenitor emis de notarul public. Nu ati primit citatie de la notar acum 4 ani? Ati intrat in posesia vreunui bun al defunctului (teren, casa etc)?
Cred ca am inteles.
Nu mi-am exprimat optiunea succesorala in termenul stabilit de lege, deci am decazut din acest drept, adica am pierdut cota-parte care mi se cuvenea.
Nu am apelat la notar, deci nu avea cum sa ma citeze.
Iar instanta a solicitat un extras din registrul national notarial cu cei care prin act notarial, in termen, au acceptat mostenirea.
Daca am gresit undeva, va rog sa ma corectati.

Nu am intrat in posesia niciunui bun al defunctului, insa un frate m-a asigurat ca cel care mi-a "luat partea" mi-o va inapoia, insa trebuie sa platesc eu actele.Din asta am inteles ca el imi va da o parte pentru care are acte, fiind doar o intelegere amicala intre noi, daca accepta acest lucru, bineinteles, el neavand nicio obligatie legala in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada acceptarii succesiunii ContSters48919 ContSters48919 in cazul in care o parte din mostenitori (frati) nu pot face dovada acceptarii sucesiunii tacite sau expres, in termenul legal de 6 luni, in cazul deschiderii ... (vezi toată discuția)
Anularea unui certificat de mostenitor Liliana Gavril Liliana Gavril Buna ziua! Supun atentiei dvs. urmatoarea speta: 1. In iunie 1976 s-a deschis succesiunea in urma defunctului X, decedat in 1975, la cererea ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala teodorudaniela teodorudaniela Buna seara! Tatal meu a murit acum 12 ani.Noi suntem 3 frati,iar mama traieste .Nu am facut masa succesorala dupa tata si nici nu stim exact ce bunuri a avut ... (vezi toată discuția)