Joha a scris:
Daca au dat declaratii autentice de acceptare a succesiunii nu aveau cum sa fie declarati renuntatori la succesiune. Aceste declaratii se inregistrau intr un registru special si se verificau cu prilejul dezbaterilor succesorale. Incercati sa mergeti la Camera Notarilor Publici si sa obtineti daca exista acele declaratii sau copie de pe Registrul unde se inregistrau.
Daca se dovedeste a fi asa cum spuneti certificatul de mostenitor poate fi anulat. Depinde foarte mult de existenta acelor declaratii.
Buna ziua!
Revin la speta cu urmatoarele completari: am solicitat Arhivelor Nationale declaratia de acceptare a succesiunii din partea tatalui meu si raspunsul a fost ca nu exista Registrul de acceptari de succesiuni din anul 1976.
Nedumerita, am cautat legislatia privitoare la procedura succesorala notariala in vigoare in 1976 si nu scrie nicaieri ca declaratiile de acceptare trebuie notate in registru. Doar declaratiile de renuntare. (art.2 din decretul 40/1953 republicat in 1960).
,,ART. 2
Renunţarea expresă la succesiune se face în fata notarului de stat competent, potrivit art. 1 şi se înregistrează într-un registru special ţinut la biroul Notariatului de Stat.
Renunţarea expresă la succesiune poate fi facuta şi prin înregistrarea, potrivit alin. 1, a unei declaraţiuni autentice, facuta în alta parte.,,
Acum, pentru ca exista niste terenuri retrocedate, matusa in favoarea careia i-a fost cedata gradina de 500 mp in 1991, invoca acel certificat emis doar pe numele dansei , in 1991(5 frati renuntand in favoarea ei) si doreste sa ne scoata de la mostenire.
Intrebarea mea este: poate face asta, avand in vedere ca succesiunea dupa defunct a fost deschisa initial in 1976 (moment la care fiecare din mostenitori si-au exprimat optiunea succesorala, cum reiese clar din Indrumarea la Proces si din PV de taxare) si suspendata pentru ca mostenitorii acceptanti la acea data nu au mai initiat proces in instanta si au lasat Notariatul de stat sa incheie proceduta cu proces-verbal de taxare dupa documentele existente la dosar, taxe care au fost debitate la rol si platite la acea vreme de mostenitorii acceptanti?
( ART. 21 din D.40/1953 republicat 1960)
,, În cazul când la trei termene succesive sorocite de notarul de stat, dintre care ultimul a fost fixat după trecerea a 6 luni de la deschiderea moştenirii, nu se prezintă nici unul dintre moştenitori, deşi aceştia au fost regulat citaţi, dar se constata ca cel puţin unul dintre ei a acceptat moştenirea expres sau tacit, notarul de stat stabileşte printr-o încheiere cine sunt moştenitorii acceptaţi, care este averea rămasă şi suspenda procedura succesorală.
Pe baza încheierii, notarul de stat procedează la stabilirea taxei de îndeplinire a procedurii succesorale şi la comunicarea debitului către organele financiare pentru încasarea taxei stabilite.
Moştenitorii pot cere oricând Notariatului de Stat redeschiderea procedurii şi eliberarea certificatului de moştenitor.,,
Certificatul de mostenitor in 1991, in care 5 din mostenitorii acceptanti ai succesiunii in 1976 apar ca renuntatori la succesiune in 1991 este legal intocmit? Se poate accepta o succesiune in 1976, ca in 1991 sa renunti ? Sau de fapt acceptarea este irevocabila, la fel ca si renuntarea? Dupa opinia mea, daca se accepta o succesiune, dupa aceea nu mai poti sa renunti, indiferent daca apar ulterior active sau pasive . In 1991, cei 5 mostenitorii acceptanti din 1976 au fost chemati de fapt sa semneze in favoarea celui de-al 6-lea acceptant privitor la acea gradina de 500 mp. Care este modalitatea prin care pot rectifica erorile in acest caz?
Mi-ar fi extrem de utila o opinie profesionala.
Va multumesc mult!
Cu stima,