avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anularea unui certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anularea unui certificat de mostenitor

Buna ziua!
Supun atentiei dvs. urmatoarea speta:

1. In iunie 1976 s-a deschis succesiunea in urma defunctului X, decedat in 1975, la cererea Cons.Pop.al Comunei Y. La Notariat s-au prezentat mostenitorii legali, o parte dintre ei (6 la numar) acceptand succesiunea, o alta parte (tot 6 la numar) renuntand la succesiune.
Avand in vedere ca existau neintelegeri intre mostenitorii care au acceptat succesiunea, privitoare la masa succesorala, Notariatul a incheiat o Nota de indrumare la proces pt a se lamuri neintelegerile privitoare la masa succesorala, mentionandu-se in acea Nota un termen pana la care trebuiau sa prezinte dovada sesizarii instantei si suspendarea succesiunii pana la acel termen, in caz contrar procedandu-se la taxarea succesiunii pe baza documentatiei existente la dosar.
Mostenitorii care au acceptat succesiunea s-au inteles amiabil pana la urma si nu au mai ajuns in instanta. Drept urmare, Notariatul, la termenul stabilit in Nota, neprimind nici un act doveditor ca s-ar fi deschis vreun proces, a procedat la taxarea succesiunii pe baza documentatiei existente la dosar si a emis un Proces-Verbal de Taxare, in care se specifica masa succesorala care se imparte si cotele parti ce revin fiecaruia din cei 6 mostenitori care au acceptat succesiunea, cu mentiunea taxelor datorate de fiecare in parte.
Bun, s-a incheiat acel PV de taxare, s-au debitat taxele si nimeni nu a mai facut vreun demers.
Intrebarea mea este : era firesc sa se emita si un certificat de mostenitor din partea Notariatului, pe baza celor mentionate mai sus sau ar fi trebuit sa fie solicitat in mod expres de cei in cauza? Succesiunea fiind deschisa la cererea Consiliului Popular al Comunei, acesta din urma nu a urmarit decat taxarea si in rest era treaba mostenitorilor acceptanti ai succesiunii?

2. In 1991, apare si o gradina, care nu facuse parte din masa succesorala in discutia din 1976 si 5 din cei 6 acceptanti ai mostenirii au cedat-o unuia.
Insa, documentul intocmit de notariat nu a fost un document de tip tranzactie sau altul de acest gen, ci un Certificat de mostenitor, in care se mentioneaza ca unic mostenitor persoana careia i s-a cedat gradina, ceilalti figurand ca renuntand la succesiune. De fapt ei renuntau la gradina respectiva.
Intrebare: daca in 1976 succesiunea a fost acceptata, se mai putea acum lua in considerare o renuntare la succesiune? Notariatul nu ar fi trebuit sa verifice daca dupa defunctul X a mai fost deschisa o succesiune in 76 si sa intocmeasca un altfel de act nicidecum un certificat de unic mostenitor? Sa inteleg ca actele notariale din 76 nu au avut nici un fel de efect juridic, chiar daca nu s-a emis in final certificatul de mostenitor, poate pentru ca nu l-a mai solicitat cineva? Toate declaratiile aflate la dosarul din 76, inclusiv Nota si PV de Taxare a succesiunii, nu au nici o valoare?
Daca au efecte juridice, pe baza lor putem solicita anularea Certificatului cu unic mostenitor din 91 si sa solicitam emiterea unui certificat de mostenitor conform actelor din 76? Adica sa fie trecuti ca mostenitori legali ai defunctului X toti cei 6 care au acceptat succesiunea in 1976, iar privitor la gradina sa facem un act de tranzactie? Nu vrea nimeni sa ia gradina matusii, ci doar sa nu ne pierdem calitatea de mostenitori din cauza unor erori.

Doresc un punct de vedere profesional.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gavril , Consultant credite si finantari 18:16, 5 August 2013
Cei 6 au dat declaratie de acceptare a succesiunii in forma autentica la notariat, atunci cand s a deschis dosar succesoral la cererea Consiliului Local?
In acea incheiere de indrumare la proces, incheiata de Notariatul de Stat din acea vreme, in a carei posesie sunt, se specifica la aliniatul in care sunt mentionati mostenitorii care au acceptat succesiunea, citez: ,, au acceptat succesiunea prin declaratii in termen,,

Multumesc!
Daca au dat declaratii autentice de acceptare a succesiunii nu aveau cum sa fie declarati renuntatori la succesiune. Aceste declaratii se inregistrau intr un registru special si se verificau cu prilejul dezbaterilor succesorale. Incercati sa mergeti la Camera Notarilor Publici si sa obtineti daca exista acele declaratii sau copie de pe Registrul unde se inregistrau.
Daca se dovedeste a fi asa cum spuneti certificatul de mostenitor poate fi anulat. Depinde foarte mult de existenta acelor declaratii.
Va multumesc mult!

Cu stima,
LG
Joha a scris:

Daca au dat declaratii autentice de acceptare a succesiunii nu aveau cum sa fie declarati renuntatori la succesiune. Aceste declaratii se inregistrau intr un registru special si se verificau cu prilejul dezbaterilor succesorale. Incercati sa mergeti la Camera Notarilor Publici si sa obtineti daca exista acele declaratii sau copie de pe Registrul unde se inregistrau.
Daca se dovedeste a fi asa cum spuneti certificatul de mostenitor poate fi anulat. Depinde foarte mult de existenta acelor declaratii.


Buna ziua!
Revin la speta cu urmatoarele completari: am solicitat Arhivelor Nationale declaratia de acceptare a succesiunii din partea tatalui meu si raspunsul a fost ca nu exista Registrul de acceptari de succesiuni din anul 1976.
Nedumerita, am cautat legislatia privitoare la procedura succesorala notariala in vigoare in 1976 si nu scrie nicaieri ca declaratiile de acceptare trebuie notate in registru. Doar declaratiile de renuntare. (art.2 din decretul 40/1953 republicat in 1960).
,,ART. 2
Renunţarea expresă la succesiune se face în fata notarului de stat competent, potrivit art. 1 şi se înregistrează într-un registru special ţinut la biroul Notariatului de Stat.
Renunţarea expresă la succesiune poate fi facuta şi prin înregistrarea, potrivit alin. 1, a unei declaraţiuni autentice, facuta în alta parte.,,


Acum, pentru ca exista niste terenuri retrocedate, matusa in favoarea careia i-a fost cedata gradina de 500 mp in 1991, invoca acel certificat emis doar pe numele dansei , in 1991(5 frati renuntand in favoarea ei) si doreste sa ne scoata de la mostenire.

Intrebarea mea este: poate face asta, avand in vedere ca succesiunea dupa defunct a fost deschisa initial in 1976 (moment la care fiecare din mostenitori si-au exprimat optiunea succesorala, cum reiese clar din Indrumarea la Proces si din PV de taxare) si suspendata pentru ca mostenitorii acceptanti la acea data nu au mai initiat proces in instanta si au lasat Notariatul de stat sa incheie proceduta cu proces-verbal de taxare dupa documentele existente la dosar, taxe care au fost debitate la rol si platite la acea vreme de mostenitorii acceptanti?
( ART. 21 din D.40/1953 republicat 1960)
,, În cazul când la trei termene succesive sorocite de notarul de stat, dintre care ultimul a fost fixat după trecerea a 6 luni de la deschiderea moştenirii, nu se prezintă nici unul dintre moştenitori, deşi aceştia au fost regulat citaţi, dar se constata ca cel puţin unul dintre ei a acceptat moştenirea expres sau tacit, notarul de stat stabileşte printr-o încheiere cine sunt moştenitorii acceptaţi, care este averea rămasă şi suspenda procedura succesorală.
Pe baza încheierii, notarul de stat procedează la stabilirea taxei de îndeplinire a procedurii succesorale şi la comunicarea debitului către organele financiare pentru încasarea taxei stabilite.
Moştenitorii pot cere oricând Notariatului de Stat redeschiderea procedurii şi eliberarea certificatului de moştenitor.,,


Certificatul de mostenitor in 1991, in care 5 din mostenitorii acceptanti ai succesiunii in 1976 apar ca renuntatori la succesiune in 1991 este legal intocmit? Se poate accepta o succesiune in 1976, ca in 1991 sa renunti ? Sau de fapt acceptarea este irevocabila, la fel ca si renuntarea? Dupa opinia mea, daca se accepta o succesiune, dupa aceea nu mai poti sa renunti, indiferent daca apar ulterior active sau pasive . In 1991, cei 5 mostenitorii acceptanti din 1976 au fost chemati de fapt sa semneze in favoarea celui de-al 6-lea acceptant privitor la acea gradina de 500 mp. Care este modalitatea prin care pot rectifica erorile in acest caz?

Mi-ar fi extrem de utila o opinie profesionala.
Va multumesc mult!

Cu stima,
Ultima modificare: Luni, 5 August 2013
Liliana Gavril, Consultant credite si finantari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 18 - contestare/anulare titlu emis? Liliana Gavril Liliana Gavril Buna seara! Rog o opinie privitoare la urmatoarea situatie: In 1975 decedeaza X, in urma caruia au ramas 12 mostenitori. In 1976, Consiliul Popular al ... (vezi toată discuția)
Succesiune ceapaev ceapaev Titularul actului de proprietate a decedat (proprietate constand din casa si o suprafata de pamant la tara).Au ramas 4 urmasi, unul fiind cel care locuieste la ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral Corina Capotã Corina Capotã Va propun urmatoarea speta: Tatal decedat in 2004 raminind o sotie supravietuitoare si o fiica. La data mortii sale nu are bunuri imobile, apartamentul sau ... (vezi toată discuția)