Buna seara!
Rog o opinie privitoare la urmatoarea situatie:
In 1975 decedeaza X, in urma caruia au ramas 12 mostenitori.
In 1976, Consiliul Popular al Comunei A deschide procedura de succesiune si in fata Notarului sunt chemati toti mostenitorii, 6 dintre ei acceptand succesiunea (printre care si tatal meu - decedat in 2006), ceilalti 6 renuntand la succesiune. (cu declaratii date in fata notarului, si unii, si altii).
Dupa aparitia legilor 18/91, 169/97, 1/2000 si toate completarile si modificarile ulterioare, s-au facut cereri, in termen, pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafata de teren forestier si dupa ani de procese cu Ocolul Silvic, a fost emis, in sfarsit, titlul de proprietate, in luna mai anul curent.
Cu putin timp in urma, am aflat de succesiunea deschisa in 1976, in urma defunctului X (tatal meu fiind decedat, n-am avut informatia cu ani in urma - am gasit din intamplare niste copii dupa actele notariale privitoare la acea succesiune deschisa in termen, dupa defunctul X, in 76).
Problema intervenita si pentru care va rog sa exprimati o opinie,este urmatoarea:
- cand a aparut legea 18, pe langa mostenitorii (6 la numar) care au acceptat succesiunea in 76, a depus cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate si unul din cei 6 care au renuntat la succesiune, drept urmare apare pe titlul emis luna trecuta, ca mostenitor, alaturi de cei care au acest drept prin acceptare.
- dupa cum am inteles din legislatie, renuntatorii nu aveau dreptul de a depune cerere de reconstituire.
- eu am depus acele documente gasite la Comisia judeteana, insa era prea tarziu, trecuse termenul de 30 de zile in care puteam contesta la dansii, calitatea persoanei in cauza care nu avea vocatia de a solicita reconstituirea, fiind renuntator (insa nu stiam de situatie la momentul respectiv).
Acum, ca titlul este emis, mai exista posibilitatea sa contest titlul in instanta, pana nu se implinesc 30 de zile de la emiterea lui?
Daca ca, care este tipul de actiune ce se impune a se deschide? Contestare? Anulare si reemitere? Actiunea trebuie indreptata impotriva Comisiei Judetene sau a renuntatorului?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns:
Liliana Gavril , Consultant credite si finantari
08:33, 18 Iunie 2013