Titularul actului de proprietate a decedat (proprietate constand din casa si o suprafata de pamant la tara).Au ramas 4 urmasi, unul fiind cel care locuieste la tara in casa parinteasca, ceilalti trei dorind sa renunte la mostenire in favoarea lui.Ce pasi trebuie sa urmeze cel de la tara? Am auzit ca daca procedura se declanseaza in primele 6 luni dupa decesul titularului, costurile sunt mai mici altfel se maresc cu timpul.(Care or fi acele costuri?).Trebuie sa fie toti fratii prezenti ? Unul e tocmai la Arad.Nu poate semna acolo o declaratie oficiala de renuntare la notar ?
Poate ma puteti documenta si indruma cu niste sfaturi.Va multumesc
Trebuie deschisa succesiunea dupa autorul decedat ... in principiu trebuie sa fie prezenti la notar toti mostenitorii ... care vor face o declaratie de renuntare la mostenire, urmand ca in certificatul de mostenitor sa fie trecut doar fratele acceptant. Declaratia de renuntare poate fi facuta si la un alt notar decat cel in fata caruia se deschide succesiunea, urmand sa transmita acea declaratie de renuntare notarului care instrumenteaza succesiunea.
Fratii cei doi vor da declaratie de reuntatrea la mostenire care va fi inscrisa la RNOS, o vor transmite fratelui ca sa o depuna la doasrul succesiunii. Acesta cu certificatul de deces in original va deschide succesiunea la notarul de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu si i se va elibera certificat de mostenitor unde va fi declarat unic mostenitor, ceilalti doi renuntand.
Dupa doi ani de zile de la deces se plateste 1% impozit calculat la masa bunurilor succesorale.
Pana atunci se plateste onorariul notarului. Acesta se calculeza in functie de bunurile aduse in masa succesorala. Daca sunt imobile , se calculeaza conform grilei de expertiza imobiliara pt uzul exclusiv al notarilor. Oricum un certificat d emostenitor nu poate fi mai putin de 150 RON.