avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuz de recunoastere a calității de mostenitor de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuz de recunoastere a calității de mostenitor de catre actuala familie tatălui meu

eu sunt fiul din prima căsătorie a tatălui meu care a decedat acum un an de zile, iar familia actuala refuza sa ma invite la masa succesorala,tergiversarsand lucrurile de cand a murit tata invocând acum ca "am avut dreptul timp de un an sa fac cerere de mostenitor ptr succcesiune"cum acest termen a trecut eu nestiind aceste lucruri,se considera ca am acceptat tacit ca am renuntat la acest drept!! Soția lui spunându-mi ca succesiunea se va face doar de ea si cei doi copii ai dansei,eu nefâcand parte din familie!! Dar in acelasi timp imi cere sa ma prezint la un notariat sa dau o declaratie "ca renunț la dreptul de mostenitor"ea punându-mi la dispozitie o copie de pe certificatul de deces al tatălui meu si un certificat fiscal precum ca nu detine bunuri mobile și imobile!!:(
Eu stiu de la tatăl meu chiar de la el ca se judeca cu sora lui cea mare pentru niste proprietăți de la părinții lor (bunicii mei) decedați!! Sora vroia sa vândă iar el (tatăl meu) nu a fost de acord cu acest lucru si nu vroia sa dea semnătura!! In momentul decesului procesul era pe rol!!
Bănuiesc că acum este necesara succesiunea cu moștenitorii legali tatalui si acordul lor ca sora tatălui meu sa si faca "mendrele"!
Precizez ca familia lui imi ascund ultima parte a celor relatate de mine! (Parte cu proprietățile din partea bunicilor!)
Cum pot sa cer succesiunea eu,si sa aflu care este partea mea care mi se cuvine de drept,in conditiile in care Familia si neamurile imi ascund acest lucru??
Cel mai recent răspuns: duduta28 , utilizator 10:29, 27 Mai 2016
Cum pot sa cer succesiunea eu,si sa aflu care este partea mea care mi se cuvine de drept,in conditiile in care Familia si neamurile imi ascund acest lucru??


In calitate de fiu al decedatului, dvs. puteti merge la un Birou Notarial din localitatea unde a avut ultimul domiciliu tatal dvs. si formulati o cerere de deschidere a succesiunii.

Foarte important este sa mergeti cat mai repede la notar si da dati o declaratie de acceptare a succesiunii.
icpopescu a scris:

...,se considera ca am acceptat tacit ca am renuntat la acest drept!! Soția lui spunându-mi ca succesiunea se va face doar de ea si cei doi copii ai dansei,eu nefâcand parte din familie!!

Spre deosebire de acceptarea mostenirii, care poate fi si tacita, renuntarea nu poate fi decat expresa. Exista si o exceptie, in cazul in care desi sunteti citat nu acceptati mostenirea, dar presupun ca nu este cazul. Una peste alta, dvs. sunteti descendent si nu puteti fi inlaturat de la mostenire impotriva vointei dvs. Recomandarea dnei av este corecta.
Sunteti fiul tatalui dvs, adica descendentul sau, nu are legatura cu fosta sau actuala familie, dvs aveti calitatea de mostenitor , impreuna cu actuala familie, pt. orice ar fi detinut tatal.
De fapt, aveti aceleasi drepturi ca ceilalti copii, din actuala casatorie.
Trebuie sa retineti ca, sotia, va pune sa semnati o declaratie prin care sa renuntati / ei, se pare ca, din pacate, sotia, incearca sa va induca in eroare.
Fiti atent si nu va lasati pacalit..!
Mergeti la Starea civila/primarie, acolo unde a decedat tatal dvs si cu certificatul dvs de nastere, buletin, cereti un duplicat/copie dupa certificatul de deces al tatalui. Apoi, mergeti la un notar, spuneti-ii situatia ca vreti sa deschideti succesiunea, ca sunteti fiul cel mare, din prima casatorie. Si astfel vor aduce ei actele, si veti vedea despre ce e vorba.
Ati facut declaratia de acceptare a succesiunii in termenul de 1 an? Daca nu, ar putea sa va scoata de la mostenire dovedind ca nu ati aceptat mostenirea (este clar ca n-ati acceptat nici tacit).
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2016
DinuX, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
Mergeti la starea civila si scoateti un duplicat dupa certificatul de deces al tatalui dvs dupa care mergeti la un notar (nu are importanta la ce notar) si faceti declaratia de acceptare a succesiuni. Notarul aceasta declaratie o inscrie intrun registru (RNOS= Registrul National de Optiuni Succesorale) registru pe care orice notar este obligat sa il verifice la dezbaterea unei succesiuni. Asadar daca ati facut declaratia si ei doresc sa dezbata succesiunea nu vor putea fara dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare sau renuntare la mostenire bw_vision bw_vision Buna ziua! Ma puteti lamuri si pe mine, va rog, cum trebuie sa facem o succesiune? Mama a decedat, iar tata, sora mea si cu mine trebuie sa facem ... (vezi toată discuția)
Duplicat certificat deces dobi dobi cum pot sa obtin duplicat al unui certificat de deces?Fostul meu sot(cu care am un copil) a decedat.Actuala sotie(vaduva) nu vrea sa-mi dea copie a ... (vezi toată discuția)
Mostenire magic9pm magic9pm Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu 2 intrebari. S. a fost casatorita cu D. , despartiti de peste 25 de ani dar nedivortati. A murit intai S. apoi D. S. a ... (vezi toată discuția)