S. a fost casatorita cu D. , despartiti de peste 25 de ani dar nedivortati.
A murit intai S. apoi D.
S. a mostenit de la parintii ei o casa ( cand traiau si S. si sotul ei D.) si mostenitorii ei vor sa faca succesiunea acum.
Prima intrebare este daca copilul din prima casatorie a lui D. are vreun drept acum , la deschiderea succesiunii ,cand tatal lui e decedat.
A doua intrebare este unde gasesc mostenitorii certificatul de deces al lui D. ( pentru eliberare duplicat trebuie sa dovedesti ca esti ruda , nu ? )
Notarul cere dovada ca D. a murit , dar de unde se poate obtine si cum ?
Trebuie sa va spun ca cei 2 soti au stat impreuna foarte putin timp , de 25 de ani nu mai stiau nimic unul de altul , mostenitorii nu-i cunosc copilul , nu stiu nimic de el.
S si D nu au avut copii.
D a avut un copil din prima casatorie .
S. a avut si ea un copil din prima casatorie , acest copil ( decedat si el , dar dupa mama lui ,S. ) a avut 2 fete (sotia mea si sora ei)
S si D s-au casatorit cand copiii erau mari , unii dintre ei casatoriti la randul lor , Au stat casatoriti foarte putin ( mai putin de un an ) si apoi au rupt relatiile definitiv , dar din pacate nu au divortat.
Sotia mea a intrebat notarul , "daca noua ne cereti certificat de deces , atunci fiul lui cum a facut succesiunea dupa tatal lui fara sotia tatalui."
Notarul a zis ca cel mai probabil a declarat ca nu a fost casatorit,
Dar la noi nu se poate pentru ca apare numele de familie schimbat.
Sotia a uitat sa intrebe notarul daca fiul lui D are acum vreun drept.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Fiul a făcut succesiunea pentru bunurile proprii ale lui D.
Deci nu a avut nici o relevanță împrejurarea că a fost căsătorit, din moment ce soția D a murit înainte. De aceea a reusit sa faca succesiunea.
In cazul dvs, din moment ce S si D au fost despărțiți doar in fapt, nu și legal, soțul D (decedat al doilea) are dreptul la 1/4 din bunurile proprii ale soției.
Practic, succesiunea lucrurilor e urmatoarea:
- dezbaterea moștenirii după S, moștenitori fiind fiul postdecedat (3/4) si soțul D (1/4)
- dezbaterea succesiunii după fiul lui S, care include cota de 3/4, moștenitoare fiind fiicele in cote egale de 3/8 fiecare.
- luati legatura cu fiul lui D, pentru că acesta să obțină un certificat de moștenitor suplimentar după tatăl lui (aduca suplimenteza masa succesorala după D cu cota de 1/4, moștenită de la S).
Cu ocazia asta, aveti si raspunsul la intrebarea dvs: Da, indirect, prin retransmitere, fiul lui D va dobândi 1/4 din bunurile proprii ale lui S.
- in final nepoatei lui S vor avea împreună 3/4, iar fiul lui D 1/4
- soția dvs ca descendent și succesibil poate obține în viziunea mea fără probleme un duplicat al certificatului de deces, dovedindu-si calitatea și gradul de rudenie cu defuncta S, cu actele de stare civilă.
Dacă în cazul doamnei de la starea civila, da zelul pe dinafara, s-ar putea ca sa-i solicite soției un certificat de calitate de moștenitor de la notar.