avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu 2 intrebari.

S. a fost casatorita cu D. , despartiti de peste 25 de ani dar nedivortati.
A murit intai S. apoi D.
S. a mostenit de la parintii ei o casa ( cand traiau si S. si sotul ei D.) si mostenitorii ei vor sa faca succesiunea acum.
Prima intrebare este daca copilul din prima casatorie a lui D. are vreun drept acum , la deschiderea succesiunii ,cand tatal lui e decedat.
A doua intrebare este unde gasesc mostenitorii certificatul de deces al lui D. ( pentru eliberare duplicat trebuie sa dovedesti ca esti ruda , nu ? )
Notarul cere dovada ca D. a murit , dar de unde se poate obtine si cum ?
Trebuie sa va spun ca cei 2 soti au stat impreuna foarte putin timp , de 25 de ani nu mai stiau nimic unul de altul , mostenitorii nu-i cunosc copilul , nu stiu nimic de el.
Cel mai recent răspuns: magic9pm , utilizator 20:41, 22 Martie 2018
S si D au avut copii împreună?
D are un fiu din prima căsătorie.
Dar S? Ce rude are?
S si D nu au avut copii.
D a avut un copil din prima casatorie .
S. a avut si ea un copil din prima casatorie , acest copil ( decedat si el , dar dupa mama lui ,S. ) a avut 2 fete (sotia mea si sora ei)
S si D s-au casatorit cand copiii erau mari , unii dintre ei casatoriti la randul lor , Au stat casatoriti foarte putin ( mai putin de un an ) si apoi au rupt relatiile definitiv , dar din pacate nu au divortat.
Sotia mea a intrebat notarul , "daca noua ne cereti certificat de deces , atunci fiul lui cum a facut succesiunea dupa tatal lui fara sotia tatalui."
Notarul a zis ca cel mai probabil a declarat ca nu a fost casatorit,
Dar la noi nu se poate pentru ca apare numele de familie schimbat.
Sotia a uitat sa intrebe notarul daca fiul lui D are acum vreun drept.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiul a făcut succesiunea pentru bunurile proprii ale lui D.
Deci nu a avut nici o relevanță împrejurarea că a fost căsătorit, din moment ce soția D a murit înainte. De aceea a reusit sa faca succesiunea.
In cazul dvs, din moment ce S si D au fost despărțiți doar in fapt, nu și legal, soțul D (decedat al doilea) are dreptul la 1/4 din bunurile proprii ale soției.
Practic, succesiunea lucrurilor e urmatoarea:
- dezbaterea moștenirii după S, moștenitori fiind fiul postdecedat (3/4) si soțul D (1/4)
- dezbaterea succesiunii după fiul lui S, care include cota de 3/4, moștenitoare fiind fiicele in cote egale de 3/8 fiecare.
- luati legatura cu fiul lui D, pentru că acesta să obțină un certificat de moștenitor suplimentar după tatăl lui (aduca suplimenteza masa succesorala după D cu cota de 1/4, moștenită de la S).
Cu ocazia asta, aveti si raspunsul la intrebarea dvs: Da, indirect, prin retransmitere, fiul lui D va dobândi 1/4 din bunurile proprii ale lui S.
- in final nepoatei lui S vor avea împreună 3/4, iar fiul lui D 1/4
- soția dvs ca descendent și succesibil poate obține în viziunea mea fără probleme un duplicat al certificatului de deces, dovedindu-si calitatea și gradul de rudenie cu defuncta S, cu actele de stare civilă.
Dacă în cazul doamnei de la starea civila, da zelul pe dinafara, s-ar putea ca sa-i solicite soției un certificat de calitate de moștenitor de la notar.
Acum am inteles.
Va multumesc foarte mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Duplicat certificat deces dobi dobi cum pot sa obtin duplicat al unui certificat de deces?Fostul meu sot(cu care am un copil) a decedat.Actuala sotie(vaduva) nu vrea sa-mi dea copie a ... (vezi toată discuția)
succesiune dupa decesul ambilor părinti ? cine ... nktnik nktnik Cine vine la succesiune dupa decesul ambilor părinti ? Cine vine la dezbaterea succesoriala in cazul in care dupa decesul ambilor parinti eu fiind copilul ... (vezi toată discuția)
Cota parte din actiuni petrescuemil2011 petrescuemil2011 Buna seara. As dori sa ma ajutati intr-o problema. . Tatal meu a divortat de mama mea, s-a recasatorit dar cu noua sotie nu au avut copii.De curand a decedat ... (vezi toată discuția)