avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... o donatie se poate retrage dupa 10 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

o donatie se poate retrage dupa 10 ani

am donat un apartament unei persoane , iar aceasta la pus gaj sau la vandut.
pot sai revoc actul prin care iam donat apartamentul
eu lam donat prin donatie facuta la notar.
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 21:44, 27 Septembrie 2012
Nu puteţi revoca donaţia pentru acest motiv, donatarul având dreptul de a dispune de bunul primt cu titlu de donaţie , deoarece a dobândit dreptul de proprietate asupra apartamentului.
Cazurile de revocare a donaţiilor sunt strict şi limitativ prevăzute de lege.
Codul civil: Donatiile sint revocabile in trei situatii art 829 in care revocarea este de drept numai pentru nastere de copil.
In celelalte doua situatii (ingratitudine si neindeplinirea conditiilor pentru care s-a facut donatia) se precizeaza expres ca revocarea nu se face de drept niciodata art 832.
Actul de donatie nu poate fi anulat decat de catre instanta de judecata pe motiv de neindeplinirea conditiilor pentru care s-a facut (art 835), altfel donatia este irevocabila.
Din lectura art 937 rezulta indirect ca revocarea trebuie ceruta instantei.
De altfel daca este vorba de imobile donatarul trebuie sa aiba neaparat un titlu pe care donatorul il poate anula doar prin intermediul unei hotariri judecatoresti altfel el sta in picioare atit ad validitatem cit si ad probationem.
Din cele relatate de dvs. nu rezulta posibilitatea revocarii donatiei.
Instanta ar respinge ca neintemeiata o astfel de actiune formulata in justitie.
Buna seara .
Intr-adevar,acesta nu este un caz de revocare .Cazurile de revocare ,sunt prevazute de art.1029 din NCC .Aceste cazuri sunt exclusive si nu se pot inventa altele .Un motiv este revocarea pentru ingratitudine iar al doilea caz este pentru neexecatarea fara justificare a sarcinilor,in cazul donatiilor cu sarcini .
Aceasta se prescrie in termen de un an ,de cand donatorul a cunoscut a stiut ca donatarul a savarsit fapta de ingratitudine .
Marius Bote .
l-ați donat sub sarcină ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie georgetagabor georgetagabor in urma donatiei cine va fi proprietarul terenului? Ce drept au parintii mei daca vor avea uzufruct viager ? In urma aparitiei unor probleme intre mine si ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie neluchiru neluchiru Din raspunsurile primite pana acum, am inteles ca donatia poate fi oricand supusa revocarii. Dar daca donatia este supusa oricand revocarii, inseamna ca ... (vezi toată discuția)
Donatia poate fi revocata? prettywomen prettywomen Imi poate spune cineva daca o donatie se poate revoca? ? Multumesc! (vezi toată discuția)