Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns privind cadrul juridic reglementat de art. 137 C.Muncii.
Lucrez intr-o firma privata din servicii de sanatate. In c.i.m. se precizeaza ca programul de lucru este: 8 ore pe zi / 40 de ore pe saptamana. Se specifica chiar si intervalul orar: 9 - 17.30.
In realitate, deoarece trebuie asigurata continuitatea activitatii - legata de asigurarea serviciilor medicale de urgenta - programul meu este in ture, astfel:
- ziua I: lucrez 8 ore (schimbul 1: 07.00 - 15.00), 8 ore pauza (schimbul 2: 15.00 - 23.00) - pentru odihna - si-apoi lucrez inca 8 ore (schimbul 3: 23.00 - 07.00), total 16 ore lucrate;
- ziua II: liber: 07.00 - pana la 15.00, in ziua urmatoare;
- ziua III: lucrez doar schimbul 2 = 8 ore .(15.00 - 23.00).
Acest ciclu de trei zile - numite "garzi" - se repeta de mai multe ori in timpul lunii cuprinzand, evident si sambete, duminici sau sarbatori legale.
Problema e ca in vara asta, intre 18 iunie si 20 august ( deci peste 60 de zile) am facut astfel de "garzi" incontinuu, fara sa beneficiez de repaus saptamanal, acumuland cca. 530 de ore care - cu greu - le acorda angajatorul pentru orele lucrate in zilele de repaus sau de sarbatori legale (ore calculate cu luarea in considerare si a activitatii din lunile anterioare).
In acelasi timp, c.i.m. nu prevede - si nici nu mi se acorda - vreun spor: nici cf. art. 137 C. mun., nici spor de noapte, cf. aceluiasi Cod.
Mai mult, am fost anuntat recent ca aceste zile libere (pentru cele 530 de ore) vor fi acordate dupa 3 ian. 2013!
Din cele descrise de mine ati identificat, cred, acele elemente referitoare la incalcarea legislatiei cu privire la munca suplimentara si de noapte, va rog sa-mi dati un sfat, legat de posibilitatile de actiune, pentru ca nu se poate gasi intelegere din partea angajatorului.
Va multumesc!
Conform art 113 alin 2 din Codul Muncii In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana
Art 114 prevede:
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana
Puteti sa va adresati tribunalului in cadrul unui litigiu de munca pentru a primi despagubiri sau puteti formula o plangere la Inspectoratul teritorial de munca. Trebuie avute in vedere si prevederile contractului dvs de munca.
Potrivit legii Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.
Va multumesc pentru raspuns! Va acord, de pe-acum, intreaga mea gratitudine, daca veti binevoi sa-mi explicati unele din urmatoarele aspecte:
1. - Din cele postate de mine reiese ca, lucrand intr-o unitate din domeniul sanatatii, imi sunt aplicabile prevederile art. 142 C. Muncii [cel putin al. (1) - compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile]; problema mea e ca nu stiu daca sunt indreptatit sa-mi cer drepturile, adica nu stiu de cand curge si nici cand se termina acea perioada de referinta de 4 luni, statuata de art. 114 C. Mun., in conditiile in care lucrez in ture continue.
E-adevarat ca am mai si primit compensarea cu timp liber, dar aceasta s-a facut sporadic, in functie si de compensarea de care beneficiaza ceilalti colegi, tocmai pentru a se asigura continuitatea activitatii (nu s-ar fi putut face compensarea cu timp liber la toti, simultan).
Perioada aceea de peste 60 de zile, de care aminteam, m-a facut sa ma gandesc serios la faptul ca nu-mi sunt respectate drepturile.
2. - Imi sugerati sa ma adresez tribunalului, pentru rezolvarea acestui litigiu; asta inseamna, deja o confruntare fatisa a angajatorului. Ce prevede Codul Muncii? Ce statut am pe perioada procesului? Adica acesta isi urmeaza cursul, in timp ce eu imi indeplinesc, in continuare atributiile, iar angajatorul pe ale sale? Ce actiuni legale poate intreprinde acesta impotriva mea ( presupunand ca intelegem gradul sau de frustrare)?
3. - Contractul individual de munca nu cuprinde decat ce v-am expus deja, adica nici un fel de referire la repaus saptamanal, munca suplimentara, sporuri sau la munca de noapte (garzile efectuate cuprind si ore de noapte, asa cum am descris mai sus). Colectivul nostru nu are constituit un sindicat si nici vreo afiliere de ordin sindical.
Insa, conform legii, contractele colective de munca, inclusiv la nivel national sau de ramura sunt puse in aplicare prin intermediul fiecarui contract individual de munca incheiat la nivelul unui angajator, aceasta incumband, cred, asupra tuturor obligatiilor acestuia. Dvs. ce credeti?
Cu stima!
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2012 ctm, utilizator
Salarizare
vasianp
Va prezint urmatorul caz:
Lucrez in serviciul furnizare energie electrica,program normal de 8 ore de luni pana vineri.Sambata si duminica servici de tura in 8 ... (vezi toată discuția)
Spor de noapte
vasianp
Numele meu este V. Petru de profesie electrician medie tensiune.Serviciul meu se desfasoara in ture de trei schimburi astfel;
07.00-15.00 sch 1
15.00-23.00 ... (vezi toată discuția)