ma aflu in situatia urmatoare: mama mea a facut recent un accident vascular cerebral in urma caruia a ramas partial paralizata, nu se poate deplasa, este constienta, se poate comunica cu ea dar nu poate vorbi foarte tare, este logica in exprimare (atunci cand poate), in momentul de fata este internata in spital. problema este ca am reusit sa o aduc si sa o internez intr-un spital din Bucuresti dar ea are domiciliul stabil in alt judet TL. dupa ce va fi externata voi fi nevoit sa ii gasesc un loc aici sau in jurul B unde sa fie ingrijita deoarece necesita supraveghere si ingrijire permanenta iar in orasul natal nu are cine sa aiba grija de ea. problema este ca pensia ii este adusa de factorul postal, luna aceasta am rezolvat-o printr-o imputernicire pe care am dat-o unei vecine dar de luna viitoare a spus ca ii trebuie o declaratie de la notar. dupa problemele pe care le am acum nu stiu cum sa rezolv problema cu ridicarea pensiei ptr ca din discutia pe care am avut-o cu un notar acesta m-a indrumat sa obtin o "declaratie de curatela" ptr a putea intreprinde orice actiuni in numele ei.
din informatiile de la notar aceasta "curatela" se obtine de la primarie dar informatiile de pe net sunt contradictorii, unii facand referire la codul civil fiind necesara obtinerea in instanta, altii la codul familiei facand referire la primarie.
pe langa faptul ca se cer documente atat ptr bolnav cat si ptr curator sa dovedeasca ca se afla ambii in deplinatatea facultatilor mentale, se precizeaza ca este necesara o ancheta sociala, iar eu nu stiu unde o sa se faca aceasta ancheta din moment ce acum se afla in spital iar apoi tot intr-o unitate de ingrijire.
intrebarea ar fi care este cea mai rapida metoda de obtinere a curatelei, unde se obtine (primarie sau instanta), daca pot depune la instanta judecatoriei de pe raza sectorului unde locuiesc sau trebuie sa ma duc la domiciliul mamei, ce documente sunt necesare.
In primul rand procura pentru pensie se face cu o valabilitate de18 luni conform Ordinului Ministrului Muncii, deci uitati va cu atentie in procura daca nu se specifica acest lucru....notarul ar fi tb sa va spuna acest lucru.Evident puteti face procura si pentru o perioada mai scurta la cererea mandantului....
In al doilea rand curatela a trecut la primarii si nu la instanta de tutela. Mergeti la primarie la autoritatea tutelara si veti afla cele necesare.
Procura speciala
cyan
cum pot obtine o procura sau imputernicire prin care sa o pot reprezenta pe mama mea care se afla internata in spital si nu poate fi deplasata fiind ... (vezi toată discuția)
Obtinere curatela
nick58
Pot sa ma adresez unui notar pt. a se ocupa de obtinerea unei curatele? A decedat sora tatalui meu, iar in testamentul lasat este trecut si el. El este ... (vezi toată discuția)