avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... incalcarea proprietatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

incalcarea proprietatii

Buna ziua,
sotia detine un teren cu o constructie in comuna vecina.Vecinii au inceput o constructie langa noi facand excavatii fara acordul sotiei,incalcand limita proprietatii sale cu aproximativ 0,7-0,8m liniari respectiv circa 4-5m patrati din terenul sau,astazi vrand sa toarne fundatia. Deci au incalcat si proprietatea sotiei si noul cod civil art.612 referitor la legea constructiilor.Cum pot sa-i opresc din lucrari ca sa-mi recapat proprietatea?Cui trebuie sa ma adresez,sau ce demersuri trebuie sa fac?
1) o reglementare pe cale amiabilă cu vecinul, atrăgeți-i atenția asupra faptei sale, arătați-i că tulburarea posesiei constituie infracțiune etc etc faceți orice e legal ca să-l speriați măcar și să se retragă pe proprietatea lui (luați cu dvs 1, 2 martori); fotografiați de aproape și clar încălcarea proprietății dvs.;
2) o Notificare (în 2 exemplare, unul pt dvs) cu somație vecinului, poștal- recomandată cu Confirmare de primire;
3) depuneți urgent o Plângere Unității de Poliție și solicitați intervenția urgenta la fata locului pt a nu genera eventuale conflicte;
4) o intervenție în instanță cu o acțiune numită Ordonanță Președințială (solicitați urgent instanței sistarea lucrărilor acelui vecin care v-a încălcat dreptul de proprietate);

5) Atenție ! Codul Civil-art. 612 Distanţa minimă în construcţii :
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

Am facut si fotografii,am sesizat si politia si tot degeaba.Vecinii ca si oameni sunt din categoria celor cu care nu te poti intelege nicicum.
domnule:
1) dacă ați făcut tot ce depinde de dvs.și vecinul o ține pe-a lui, atunci aplicați pct.meu nr.4 de mai sus.Vă redau mai jos și un posibil model de acțiune în instanță.

Domnule Presedinte,
Subsemnatul .................................., domiciliat in ...................., str. ....................
.......... nr. ....., bloc ......, scara ......, etaj ......, apart. ......., sector/judet ...................., in conformitate cu dispozitiile art. 581 Cod procedura civila, pe cale de

ORDONANTA PRESEDINTIALA
chem in judecata si personal la interogatoriu pe paratul ............................
..., domiciliat in ......................, str. .................... nr. ........, bloc ........, scara ......., etaj ......, apart. ......., sector/judet ............................., pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa dispuneti 1) ................................................ . Va solicit, de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati paratul la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces.

MOTIVELE 3):

ÎN FAPT:

Subsemnatul .........................................................................................................
.......................... . Paratul ................................................................................................................. .
De aceea, avand in vedere cele prezentate mai sus, constatand ca in cauza sunt necesare masuri urgente si cu caracter vremelnic 3) pentru a preintampina o paguba iminenta, va solicit sa admiteti actiunea formulata de subsemnat pe cale de ordonanta presedintiala si prin hotararea ce veti pronunta sa dispuneti 1) ......................................................................, alaturi de obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).

IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile Codului de Procedura Civilă, art.: 581-582 ; 2 ; 82; 112; 274 si pe dispozitiile art.3 ............. .
În dovedirea cererii 4) inteleg sa solicit instantei incuviintarea administrarii urmatoarelor probe:
– proba cu înscrisuri (aici puneți și fotografiile numerotate) – pe care le si depun instantei în doua exemplare certificate conform cu originalul;
– proba testimoniala cu doi martori. Propun a fi ausiați următorii martori :
1. ........., domiciliat in ......, str. ...... nr......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ........;
2. .................domiciliat in ........., str. .......nr. ..., bloc ..., scara ...., etaj ...., apart. ..., sector/judet .........;

– proba cu cercetare locala privind ................................................................ .

De asemenea, solicit sa dispuneti citarea pârâtului cu mentiunea „la interogatoriu“.
Depun prezenta in 2 exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratului.
ANEXEZ:
1. ............................................... .
2. ............................................... .
3. .................... .
4. Taxa de timbru judiciar în cuantum de ....... si timbru judiciar....... .

Data, Semnătura,

Notă: se formulează și se înregistrează în 3 exemplare la judecătorul de serviciu al judecatoriei locale, se depun 2 exemplare

Explicații pt dvs.
1. Se indica obiectul actiunii (de ex. sistarea lucrarilor de constructie pesta hotarul de vecinatate și în proprietatea mea . . .).
2. Cererea va cuprinde motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza si care determina pe reclamant pe calea procedurii ordonantei presedintiale, sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar.
3. Instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
2) daca nu vă puteți descurca pe cont propriu, angajați un BUN avocat, e în binele dvs.
Va trebui sa deschideti doua procese civile ca sa aveti sanse sa puteti rezolva ceva.

Trebuia sa va marcati proprietatea si nu ati mai fi avut aceste probleme...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu sunshin3_ana_mary sunshin3_ana_mary m-am hotarat sa deschid o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a fi obligat la plata salariului compensatoriu care mi-l datoreaza. exista ... (vezi toată discuția)
Radiere masina din evidenta politiei ionu roman ionu roman Ma poate ajuta cineva cu un model de actiune in instanta prin care sa solicit radierea masinii din evidentele politiei intrucat am incheiat contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Evacuare prin ordonanta presedintiala ?! egoime egoime Am un spatiu comercial, care este inchiriat cu un contract cu durata clara de 1 an, fara nici un fel de clauza de prelungire, dar chiriasul nu vrea sa ... (vezi toată discuția)