avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Al meu, al tau si al nostru...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Al meu, al tau si al nostru...

Mi se pare corect si se evita o multime de nervi ,timp si bani...
Caz particular:
1. In situatia cumpararii unui imobil de catre o persoana casatorita , care e demersul legal pentru ca acel imobil sa fie intabulat ca bun propriu si nu comun , chiar daca tranzactia are in timpul acelei casatorii. Specific ca resursele financiare sunt exclusiv ale partenerului-cumparator , acumulate anterior casatoriei .
2. Daca partajul in urma unui divort s-a finalizat cand deja unul din fostii parteneri s-a recasatorit, acele bunuri devin comune cu actualul sot sau nu?
Caz general:
Care e modalitatea legala si pe cat posibil cu neputinta de a fi contestat prin care o persoana casatorita isi poate proteja anumite proprietati , investitii , bunuri, afaceri proprii , acumulate in timpul casatoriei dar din resurse financiare proprii de care dispunea dinaintea casatoriei sau care i-au parvenit in timpul casatoriei ca urmare a unui partaj, mostenire etc.?
Cel mai recent răspuns: evita68 , utilizator 12:24, 23 Ianuarie 2009
1. Bunurile astfel dobîndite sunt, cu certitudine, bunuri proprii. Problema întabulării lor ca bun propriu este ceva mai delicată. Dovada sumelor proprii din care au fost plătite, precum şi recunoaşterea caracterului lor de către celălalt soţ (sub rezerva acceptării unei asemenea declaraţii, care poate fi privită şi ca un pact al soţilor tinzînd să înfrîngă prezumţia de comunitate) pot conduce la rezultatul dorit. Am întîlnit în practică asemenea situaţii.

2. Partajul este un act declarativ. Momentul atribuirii în proprietate exclusivă a bunurilor prin partaj nu poate fi socotit ca moment al dobîndirii proprietăţii, acesta din urmă situîndu-se înainte de intrarea în noua căsătorie. Prin urmare, bunurile atribuite în proprietate exclusivă sau sumele de bani cu titlu de sultă vor fi bunuri proprii.

3. Păstrarea tuturor probelor care pot atesta momentul dobîndirii bunurilor sau a sumelor de bani (certificate de moştenitor, contracte, ordine de plată, extrase de cont, chitanţe) vă va ajuta să dovediţi natura de bun propriu a bunuilor sau sumelor de bani.

Liviu S.Bordaş
...la data incheierii actului de dobandire se prezinta si celalalt sot la notar care recunoaste ca sumele cu care a fosat dobandit bunul respectiv sunt bunurii proprii ale celulilalt sot si prin urmare ca efect al subrogatiei reale cu titlu particular si bunurile dobandite vor fi tot bunuri proprii iar nu comune in baza art 31 lit f c familie...
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj dupa concubinaj Dispinela Dispinela De 10 stau in concubinaj am facut o casa impreuna mai mult eu decat el eu lucrand cu contract de munca el din cand in cand fara. Greseala mea e ca am vazut ... (vezi toată discuția)
Bun achizitionat inainte si in timpul casatoriei pain pain Buna ziua, Daca achizitionez un bun inainte de casatorie (exemplu: un apartament), ma casatoresc iar apoi divortez, va avea partenerul/a dreptul la acel bun ... (vezi toată discuția)
Partaj lore33 lore33 Buna seara! Am si eu cateva intrebari ptr dvs, daca imi puteti raspunde va multumesc anticipat. Sunt intr-o relatie de 5 ani si doresc sa ma casatoresc, detin ... (vezi toată discuția)