avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Buna ziua
Doua intrebari:
1. Am fost disponibilizat ca urmare a desfiintarii postului de inginer electroenergetica datorita reorganizarii activitatii. Mai poate angaja firma o persoana pe acest post?
2. Implinesc curand 60 de ani. Potrivit Legii somajului, are vreun beneficiu firma la care as reusi angajarea?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:14, 27 Septembrie 2012
1. Postul poate fi reinfiintat daca angajatorul va considera ca este nevoie de acest post.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
...
(5) Angajatorii care încadreazã în muncã, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajãrii îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipatã parţialã sau de acordare a pensiei pentru limitã de vârstã, dacã nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipatã parţialã, beneficiazã lunar, pe perioada angajãrii, pânã la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
...

3. Indicatorul social de referinta in vigoare = 500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficii angajator pentru angajare somer svf10 svf10 Buna ziua,as dori sa stiu si eu dc un angajator vrea sa te angajeze in ultima luna de somaj ce beneficii are? Multumesc. (vezi toată discuția)
Perioada de somaj elis16 elis16 buna ziua, as dori sa stiu daca perioada de somaj se calculeaza la stagiul de cotizare. ce benefifii au angajatorii care angajeaza persoane peste 50 ... (vezi toată discuția)
Plata contributii pentru salariati si facilitati adipro adipro In ce conditii o interprindere individuala nu plateste darile catre stat cand angajeaza un salariat? (vezi toată discuția)