avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Legislatie protectia consumatorului - despre practici ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Legislatie protectia consumatorului - despre practici comerciale incorecte

Buna seara,

Caut si va rog sa ma ajutati daca puteti ce legi exista in domeniul protectiei consumatorilor prin care ANPC poate obliga un comerciant sa inceteze practicile comerciale incorecte.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nicolaie Ciobotaru , Consultant resurse umane 20:50, 28 Septembrie 2012

Romania fiind membra UE, orice student la drept sau incepator in practica juridica va poate spune "ca pe apa" legile care au ca scop blocarea practicilor comerciale incorecte.

E posibil sa nu va foloseacsa la nimic cunoasterea lor, pentru ca sunt inca mari probleme cu:

1. Posibilitatea existentei si functionarii cu profit a unitatilor comerciale, fara a apela la practici ilegale.

2. Cinstea si corectitudinea structurala a administratorilor si lucratorilor din domeniul comercial.

3. Dorinta de a fi respectate.

4. Controlul respectarii lor.

5. Actiunile de prevenire si santionare a incalcarii lor.

Foarte multi comercinati invata sa incalce legile din chiar continutul lor, utilizand experti in domeniu platiti "gras" care stiu sa pituleasca cu tertipuri contabile multe ilegalitati.



Multumesc. Eu am nevoie urgenta de o prevedere legala prin care o banca sa fie obligata sa faca ceea ce trebuie, ceea ce a dat in scris ca va face si pentru ce a primit amenda de la ANPC.
O prevedere legala, un temei, va rog frumos.




... o prevedere legala prin care o banca sa fie obligata sa faca ceea ce trebuie, ceea ce a dat in scris ca va face si pentru ce a primit amenda de la ANPC.


Prima amenda a primit-o ca nu a facut ce trebuie, a doua amenda poate fi aplicata ca nu face ce s-a angajat ca face pentru intrarea in legalitate la termenul stabilit.

Achitarea unei amenzi, pentru incalcarea practicilor comerciale legale nu are o acoperire pentru mentinerea unei situatii ilegale. Amenda este doar atentionarea si santionarea unei situatii neacceptate de lege.

Cred ca cei care au constat practicile comerciale incorecte si au aplicat o amenda, pot reveni si daca constata ca situatia nu s-a schimbat sa mai aplice inca o amenda si sa repete aceasta bucla constatare practica incorecta-amenda de cate ori este nevoie. S-ar putea ca sumele de amendare sa creasca cu cresterea numarului lor daca acest lucru este expres prevazut de lege.

Daca as fi angajat al ANPC, as trai bine mersi amendand repetat comercianti cu practici incorecte pana acestia si-ar inchide "cosmelia". Comeciantii care utilizeaza practici incorecte uita repede ca au luat amenda pentru o neregula si se intorc rapid la vechile practici, ca asa este"modelul" lor moral, bazandu-se pe faptul ca daca au fost controlati un control consecutiv este putin probabil.

Sunt de parere ca daca sumele vor depasi capacitatea de plata a comerciantului acesta va inceta practica comerciala incorecta obligat de situatia financiara care il obliga sa inchida firma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxă de reziliere contract celule stem. este legală? nu mi se pare corect, nu au prestat niciun serviciu și au vrut să mă înșele neprezentându-mi toate costurile înainte de semnare cristianrazvan88 cristianrazvan88 Buna ziua. Acum un an am semnat un contract de recoltare celule stem cu o firma. Toate bune si frumoase pana cand dupa aproximativ 2 saptamani am fost la un ... (vezi toată discuția)
Publicitatea mincinoasa - se pot cere daune in instanta? tuvasile tuvasile Nu ma refer la daunele rezultate din publicitatea mincinoasa in sine si nerespectarea ulterioara a obligatiilor contractuale asumate, pentru ca dauna adusa ... (vezi toată discuția)
Incadrare fapta in lege geoJgeo geoJgeo Buna ziua, As dori sa stiu la ce lege se incadreaza urmatoarea situatie. In cazul in care un magazin dupa achizitia unor produse in valoare de X lei promite ... (vezi toată discuția)