avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... retragere din asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

retragere din asociatie

locuiesc intr-un bloc cu un singur etaj.suntem 4 apartam.pe scara,nu avem subsol,avem incheiate contracte cu fiecare furnizor:apa si canal,gunoi.nu suntem racordati la nici un sistem de incalzire,avem fiecare incalzire individuala,pe gaz pe curent,nu avem parti comune,iluminatul are fiecare apartament,as vrea sa stiu ptr ce sunt obligat sa mai raman in asociatie de locatari?



bineinteles ca sunt de acord toti vecinii
Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2012
ContSters266169, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 10:26, 30 Septembrie 2012
Pentru a nu mai depinde de asociaţia de proprietari, ar trebui să vă convingeţi vecinii de pe scară să se retragă din această structură. Este soluţia cea mai simplă. După ce obţineţi semnăturile vecinilor, este necesar să înaintaţi o adresă conducerii asociaţiei prin care informaţi că vă retrageţi din asociaţie. Constituţia României-art.40, garantează dreptul la asociere, dar totodată, NIMENI nu vă poate obliga să rămâneţi într-o structură care nu vă mai reprezintă interesele.
Daca este bloc,cu un singur etaj,pe cale de consecinta exista cale de acces care reprezinta parte comuna
Tot parte comuna este si terasa/acoperisul
Daca la nivelul imobilului este constituita asociatie de locatari/proprietari,aspectul ca dvs intentionati sa solicitati retragerea calitatii de membru in asociatie nu determina exonerarea responsabilitatii fata de ceilalti proprietari sau si fata de asociatie
Detineti incheiat contract individual cu unitate colectare resturi menajere ?
In Legea 230 din 2007 avem:



ART. 1

Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate în proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv în cazul celor care au în structura lor si spatii cu alta destinatie decât aceea de locuinta.

ART. 2

În conditiile art. 1, datorita starii de indiviziune fortata, proprietarii au obligatia sa ia
masuri cu privire la drepturile si obligatiile comune ce le revin tuturor asupra proprietatii
comune.



De aici eu inteleg ca reglementarile stabilite in aceasta lege se aplica atat asociatilor de proprietari, cat si cladirilor de locuinte aflate în proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice.

Adica, si acolo unde nu este organizata o asociatie de proprietari, dar sunt mai mult de 3 proprietari, precum si acolo unde este infiintata o asociatie de proprietari, dar nu au aderat toti la aceasta sau unii dintre membrii sau retras.

Deci, retragerea din asociatie nu va exonereaza de obligatiile pe care le aveti ca proprietar intr-un condominiu, asa cum e stabilit de aceeasi lege:



ART. 3

În sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) cladire-bloc de locuinte-condominiu - proprietatea imobiliara formata din proprietati individuale, definite apartamente sau spatii cu alta destinatie decât aceea de locuinte, si proprietatea comuna indiviza.

Asa cum au scris si colegii nostri mai sus, eu v-as intreba care ar fi avantajul ”retragerii din asociatie”, cand de fapt ramaneti numai cu obligatiile? Mai pe scurt nu mai aveti dreptul sa votati in AG si in nici-o situatie.
Daca faceti parte dintr-o asociatie mai mare, oricum ceea ce va intereseaza in fond este situatia blocului dvs. compus din 4 apartamente, nu? Aveti o problema de rezolvat, sa zicem ca este afectata fatada blocului - deci parte comuna, a cui - a celor 4 proprietari. Daca se pune problema repararii fatadei - prin as. prop., in mod sigur la cheltuieli vor participa numai proprietarii celor 4 apartamente, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate si nu alti proprietari de la alte blocuri din asociatie. Exemplele pot continua... Va deranjeaza costurile pentru administrator, femeie de serviciu? Asta este o alta problema. Va puteti retrage din asociatia mare si sa va constituiti dvs. intr-o as. prop. proprie, cu 4 asociati - insa va asigur ca problemele dvs. nu s-au terminat (din punctul de vedere initial, de la care ati pornit, nu de la faptul ca faceti parte dintr-o as. prop.).
Mai ganditi-va cum ar fi mai bine. Am mai vazut asemenea topic-uri pe aici (cu retragerea din asociatie), ca apoi autorii sa revina si sa ne spuna ca de fapt retragerea din as. a fost o decizie gresita.
tot ce tine de asa zisa parte comuna fiecare locatar sau impreuna am participat la remedierea acesteia.am 10 ani de cand locuiesc aici dar nu am vazut cel putin un cui din partea asociatiei.tot ce tine de fatada blocului, casa scarii au fost renovate de catre noi fara nici un ajutor din partea asociatiei,am reparat inclusiv acoperisul pe banii nostrii,asa ca nu puteti sa ma convingeti ca trebuie sa intocmim o asociatie;si da ma deranjeaza costurile ptr administrator ptr ca nu vreau sa o platesc doar ptr faptul ca imi pune o hartie sa im spuna cati bani tre sa dau ptr pixuri si hartie.

Alte discuții în legătură

Restaurare andra_biuret andra_biuret Buna ziua In cazul in care de pe fatada blocului cad caramizi de la un singur balcon (e prevazut in schita blocului) Din cauza acoperisului spart, ploua si ... (vezi toată discuția)
Reparatie fatada odishor odishor Buna ziua revin cu un subiect in speranta ca voi gasi cu ajutorul dvs rezolvare: apartament etajul 4 cu tencuiala cazuta pe suprafata destul mare.Am dorit ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis si casa scarilor luptatoarea luptatoarea Buna ziua, Locuiesc intr-un imobil cu 6 apartamente - dar este mai ciudat construit si sunt 3 apart pe o parte si 3 pe cealalta (nu este un acoperis comun, ... (vezi toată discuția)