avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Filozofie, obligatii parentale
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Filozofie, obligatii parentale

1. Legea prevede, ca parintele care are in intretinere minorul, sa incurajeze relatia acestuia cu celalalt parinte. In cazul in care acest parinte a fost mintit, inselat, sau este si a fost victima a violentei domestice in relatia sa cu celalalt parinte, este normal, moral, dezirabil sa incurajeze relatia minorului cu un asemenea om, chiar daca este parintele biologic ? Si cum sa o faca "din suflet'?
In mod normal instinctul de aparare, te face sa te indepartezi de ceea ce este rau. Stiu si ca nu suntem perfecti, insa sunt intr-adevar cazuri grave de inselaciune, violenta, alcool...

Legea prevede si ca exista obligatia parintelui care are in ingrijire minorul de a-l apara de orice abuz, sau posibil abuz....ori, cum sa previi asa ceva, cand inainte de toate trebuie sa incurajezi relatia minorului chiar si cu fosti infractori.

2. Obligatia parintelui custodian de a incuraja relatia copilului cu celalalt parinte exista...insa unde se specifica obligatia parintelui necustodian de a se purta civilizat si frumos cu parintele custodian, de a nu-l hartui si trimite inutil prin tribunale fara a comunica, sau a-l reclama de nenumarate ori pentru a strange probe....etc. ? Evident ca binele copilului depinde de multumirea si fericirea parintelui care ii este mereu in preajma. Parinte hartuit = copil nefericit .

3. Este normal ca unui parinte care a cerut un program de vizita si nu l-a respectat decat foarte sporadic, sa i se dea bonus un program de vizita mai larg, atunci cand acesta cere, doar pentru ca in momentul respectiv arata interes ?


Din pacate legea romana il protejeaza pe copil doar de abuzurile unui parinte savarsite direct asupra lui, pana acum cel putin eu nu am auzit de o protectie a minorului impotriva abuzurilor indirect, in speta abuzul asupra celuilalt parinte. Practic legea cere parintelui sa fie un parinte bun, relatie sot-sotie ii primeveste doar pe parinti, adica ceva de genul "nu sunt un sot bun dar pot fi si lasa-ma sa fiu un parinte nemaipomentit", teoretic este normal asta deoarece nimeni nu a demonstrat ca sot rau= parinte rau, desi in practica stim bine ca realitatea este contrarie. Parintele violent poate fi decazut din drepturile parintesti dar asta doar daca a abuzat de copil, practic tu poti fi si criminal in serie daca nu i-ai dat o palma in viata ta copilului nu ai ce sa-i faci. Faptul ca parintele cel "rau" si-a trimis copilul prin tribunale din nou nu este un caz de abuz, legea prevede ca ( virgula ) copiul poate fi ascultat ca martor sau in cazul unui divort sa fie ascultat cu cine isi doreste sa ramana. Referitor la programul de vizita acesta poate fi contestat in instanta in cazul in care una dintre parti se declara nemultumita.

Evident ca binele copilului depinde de multumirea si fericirea parintelui care ii este mereu in preajma. Parinte hartuit = copil nefericit .


Doamna, priviti in jur. Sunt familii in care parintii sunt nefericiti pentru ca nu au loc de munca, sau pentru ca nu le ajung banii de la o luna la alta si totusi au copii fericiti. Sunt familii in care unul din parinti a decedat, motiv de nefericire pentru celalalt perinte ramas vaduv, si totusi copilul este fericit. Nu poriectati nemultumirea dv asupra copilului, caci dv sunteti cea care face copilul nefericit. Nu proiectati asupra copilului poveri mai mari decat poate duce. Lasati copilul sa se bucure de copilarie, sa decida el daca vrea sau nu sa-si vada tatal si bucurati-va de copil.
Sau macar lasati-l pe el sa se bucure de ce poate.
1. E mai mult filosofie, legea nu prevede ca un parinte are in intretinere minorul ci ca ambii parinti il intretin, legea nu spune ca posibil abuz e drobul de sare...
Cum reuseste un parinte? Cu intelegere sau consiliere.
Si pentru un copil cu un parinte ACTUAL infractor tot e indicat sa-l vada.

2. Parinte nefericit=parinte de dus la psiholog pentru ajutor in a intelege diferentele intre trairile sale si nevoile copilului.

3. Normalitatea se stabileste de la caz la caz, nu prea am habar din acel caz decat, probabil, ca va impotriviti cu toata forta sa lasati copilul la tata. Acest fapt aproape singur duce si la nefericirea dv. si a copilului, dar si la astfel de solutii ale instantei.
Adica, poate gandeste vreun jude, daca nu ai inteles ca mama ca acest prunc trebuie sa-si vada tatal, iar tatal nu a priceput ce important este pentru copil relatia cu el, atunci macar sa largeasca programul ca vizitele poate se vor mari in timp...
@m_ella2005, nu ati dat un raspuns la subiectul deschis de dna Ecaterinaa. V-ati exprimat ca de cele mai multe ori subiectiv la o problema clara ridicata de un user.

Dna Ecaterinaa, aceeasi problema am ridicat-o si eu zilele trecute, deschizand un topic denumit Drepturi vs responsabilitati, Se pare ca legea romaneasca confera doar drepturi celui care procreaza si nu constrange in niciun fel ca responsabilitatile sa fie in concordanta cu drepturile conferite de lege.

Parintelui necustodian care nu isi respecta dreptul de vizita castigat prin instanta, in care si-a creat cu maiestrie imaginea de tata responsabil, nu este tras la raspundere in niciun fel de catre legea romaneasca. In schimb, legea stipuleaza DATORIA parintelui custodian de a facilita o relatie armonioasa cu parintele necustodian (relatie pe care experienta reala o demonstreaza clar ca NU si-o doreste !!!).

Nu va uitati la familiile din jur, ci uitati-va la familia dumneavoastra si incercati sa v-o faceti frumoasa, indiferent de ce face sau ce zice parintele necustodian. Legea nu va ajuta altfel. Trebuie doar sa gasiti dumeavoastra solutia care sa va confere dumneavoastra si copilului un echilibru personal,

Va doresc bine!
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2012
Milady09, utilizator
Ecaterinaa a scris:


3. Este normal ca unui parinte care a cerut un program de vizita si nu l-a respectat decat foarte sporadic, sa i se dea bonus un program de vizita mai larg, atunci cand acesta cere, doar pentru ca in momentul respectiv arata interes ?





Din punctul meu de vedere nu ar fi normal sa ii fie largit programul de vizita.

Instantele sunt reticente in a largi programul tatilor care respecta intocmai programul de vizita si motiveaza ca este suficient sa nu fie largit...ceea ce nu este totusi normal...

Tocmai lucrez la cateva apeluri cu motivari ale instantelor de 2 bani care mi-au venit...si care in mod normal nu pot rezista in apel...dupa logica mea...ca nici in prima instanta nu ar fi putut rezista daca avocatele stiau cum sa puna problema...

Insa in cazul expus de dvs. chiar nu are sanse.
Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Minori care nu vor sa mearga cu tata! Cristian0711 Cristian0711 In urma divortului, tatal are dreptul la doua saptamani sa ia copiii minori, etc! Copiii (8 si 10 ani), nu vor sa mearga! Asta si datorita comportamentului ... (vezi toată discuția)
Program de vizita pentru copil de 5 luni dana0414 dana0414 Buna seara, as dori sa ma ajutati cu un rapsuns la intrebarea urmatoare:cat are dreptul, tatal unui copil de 5 luni, de a-l vizita in conditiile in care i ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmplă când unul din minori nu vrea sa se întoarcă la mamă? Liliana_80 Liliana_80 Bună ziua. Dupa 3 ani de la divorț și de la părăsirea domiciliului conjugal cu cei 2 copii minori, mama încearcă prin instanta reducerea programului de ... (vezi toată discuția)