avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Ascoiere in participatiune sau Contract de comision?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Ascoiere in participatiune sau Contract de comision?

As dori sa aduc in Romania produse alimentare din strainatate si sa scot profit din comision. Pentru aceasta, lucrez alaturi de un cetatean strain care cauta furnizori in tara respectiva.
Avocatul din tara respectiva al acestui cetatean strain mi-a propus un contract de asociere in participatiune in care eu sa fiu asociatul vizibil, administratorul, iar cetateanul strain sa fie asociat secundar (invizibil). Insa prevederile contractului nu imi convin, deoarece voi fi unica persoana responsabila de activitatea comerciala ulterioara.
As dori sa intreb daca se poate incheia un simplu contract de comision, in momentul in care voi gasi distribuitorul. In acest caz, contractul s-ar putea incheia intre acest distribuitor si cele doua persoane care se ocupa de intermediere (eu si cetateanul strain)?. Un astfel de contract este suficient in acest caz sau avem nevoie si de alte acte care sa ne desemneze statutul? Adica nu vom forma o noua entitate juridica, nu vom fi nici PFA, dar avem nevoie de un altfel de statut?
Un astfel de contract poate obliga distribuitorul sa lucreze exclusiv cu noi? Adica sa nu apeleze la serviciile noastre o singura data si apoi sa caute singur producatorul.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Flavius1984 , utilizator 12:13, 28 Septembrie 2012
In opinina mea puteti incheia un contract de agentie intre partile contractante prin care:

1. Furnizorul are calitatea de ""COMITENT"" Ex. Comitentul este o societate comerciala care desfasoara activitatea conform (obiectul activitatii..etc)
2. Dvs sa aveti calitatea de ""AGENT"" Ex. Agentul este împuternicit să reprezinte interesele comerciale ale comitentului .. etc
3. Alta parte '"SUBCONTRACTOR"" Ex. Agentul poate subcontracta la randul sau ....... la libera apreciere .

Exemplele de mai sus sunt doar cu titlu orientativ, cu scopul de a raspunde la intrebarile dvs.
Din pctul meu de vedere nu poate fii un contract simplu.

Cu stima.
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2012
Flavius1984, utilizator
Va multumesc pentru raspunsul foarte prompt. Ma bucur ca ati dus discutia pe o pista la care nu m-am gandit. De fapt, chiar asta asteptam de la acest forum. Voi contacta un avocat pentru o discutie in detaliu.
Va urez mult succes in continuare!
Cu placere, si multa bafta in activitatea dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asocierea in participatiune ibanica ibanica Sunt asociat vizibil (principal) in cadrul unei asocieri in participatiune cu un cetatean strain care figureaza ca asociat secundar. In tara respectivului, ... (vezi toată discuția)
Contract comision-casa de macat? cola cola persoana fizica neautorizata incheie contract de comision cu SA pentru vanzarea de butelii . Nu se utilizeaza casa de marcat desi se vinde catre populatie . ... (vezi toată discuția)
Contract de comisionare sogedacom sogedacom este corect sa inchei un contract de comisionare intre o persoana fizica (un angajat al societatii) si o societate , pentru care aceea persoana fizica ... (vezi toată discuția)