Sunt asociat vizibil (principal) in cadrul unei asocieri in participatiune cu un cetatean strain care figureaza ca asociat secundar. In tara respectivului, rolurile sunt inversate: acesta este asociatul vizibil, eu cel invizibil.
Dorim sa intermediem (prin comision) importul si exportul de produse dintre producatori si distribuitori din ambele tari. Am stabilit ca vom ramane persoane fizice. As avea trei intrebari:
1) Din cate am inteles, pot ramane persoana fizica neautorizata daca intermediez o data, de doua ori astfel de tranzactii. Daca, insa, aceasta activitate va capata caracter constant am obligatia de a ma inregistra ca PFA? Cand apare aceasta obligatie?
2) Am inteles ca asocierea in participatiune nu creeaza o noua entitate juridica. Care va fi statutul meu, cum ma pot recomanda fata de partenerii, clientii mei din Romania? Ca PFA? Ca firma?
3) Care credeti ca este forma cea mai avantajoasa pentru mine de a incasa comisionul stabilit: direct de la furnizorul strain sau de la clientul roman?
Buna ziua
1) Orice activitate care nu presupune consumul intern al bunurilor intermediate, trebuie fiscalizata ca apartinand unui profesionist. Codul Fiscal spune activitate constanta dar si volumul conteaza si destinatia bunurilor: consum sau revanzare. Prin import intelegeti necomunitar nu?
2) Asocierea in participatie este reglementata si ca societate in participatie conform NCC dara ramane aceeasi asociere fara personalitate juridica si nu cred ca va puteti prezenta ca societate daca nu sunteti o societate. Pentru imagine puteti inregistra o marca in beneficiul asocierii si astfel va veti putea prezenta. Asocierea nu este PFA si nu i se aplica regulile de la PFA; are reguli de orgnaizare si fiscale proprii.
3) Cu oricare dintre ei trebuie sa aveti un contract. Greu de apreciat: daca sunt sume mari as prefera sa am de a face cu o firma mare si stabila indiferent ca e furnizor sau client. In oricare caz comisionul trebuie securizat contractual foarte clar.