avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce e de facut ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce e de facut ?

Cu respect, pentru cei care ma pot lamuri cat de putin in urmatoarea situatie:
Am vandut imobilul, fiului meu rezervandu-mi un drept de abitatie si intretinere . Fiul meu impreuna cu fiul sau (nepotul meu) au facut imprumut la banca ipotecand imobilul. Pentru ipotecarea imobilului, banca le-a cerut sa faca ceva pt a scapa de clauza de abitatie, motiv pt care m-au dus la notar zicandu-mi ca daca sant deacord ca nepotul sa ia bani din banca. Eu nu am stiut, ca prin a-mi da acordul pt acel imprumut, ei impreuna cu notarul, mi-au dat sa semnez o declaratie de renuntare la clauza de abitatie si intretinere (pierdeam tot). Mentionez ca aveam atunci 86 de ani, si nu am putul citi si nici nu mi sa citit acel act, mi sa spus ceva si am semnat altceva.
Dupa ce sa luat creditul, la aprox. 2 ani, moare fiul meu, nepotul nu vrea sa auda de mine, ar fi plecat din tara, ca pe acasa nu a mai dat, de mine se ingrijesc niste prieteni care mi-au fost aproape. Dupa moartea fiului meu, am aflat si eu ce am semnat, de la nepotul meu care mi-a zis, sa-mi caut loc la azil ca vrea sa vanda casa, ca eu nu mai am niciun drept.
Eu cand am aflat, impreuna cu cei care se ingrijesc de mine, am inceput sa ma documentez de situatia in care ma aflam.
Am anulat in instanta acea declaratie prin care renuntam la drepturile mele, pt nulitate absoluta, definitiv si irevocabil.
Vine banca si executa casa pt neplata creditului, pe care am anuntat-o ca am un drept rezervat la casa si inscris in cartea funciara, lucru care nu mi-a luat in seama, si-a vazut de treaba inainte cu executarea, cu licitatii, etc.
Am facut contestatie la executare ca tert vatamat, dupa un an de judecata acum sa terminat, dar inca nu sa redactat hotararea, am citit pe portal ca sa respins cererea ca neintemeiata, dar am sa fac recurs in termen cand voi avea hotararea.
A licitat banca, a desemnat castigator un X, care in procesul verbal de licitatie a fost instiintat ca exista un litigiu cu mine si care sa-r putea sa afecteze contractul de ipoteca, nu sa spus ca exista un drept real de abitatie.
Adjudecatarul X a venit dupa 8 luni de la data adjudecarii cu executorul si forta publica sa-l puna in posesie, lucru care sa facut dar prin abuz fiindca la domiciliul debitorilor eram doar eu, care nu aveau mandat de executare impotriva mea, si nu aveau cum sa ma evacueze, pt ca le-m prezentat acte de posesie si folosinta. Cu toate acestea executorul a incheiat procesul verbal de punere in posesie, pe care eu ulterior l-am contestat pt abuz si alte ilegalitati.
Mentionez ca, pe rolul instantei se mai afla o cerere de rezolutiune a contractului de v-c cu clauza de abitatie si intretinere intre mine si fiul meu si implicit nepotul care-l mosteneste si nu doreste sa-mi acorde ingrijirea, care macar moral ar trebui, nu mai zic , ca si-a preluat obligatia lui taica-so prin mostenire.
Acum, dupa cele relatate, cam plictisitor, dar pana nu se explica situatia, nimeni nu ma poate ajuta cu sfaturi....
Adjudecatarul a schimbat contractele la Apa Nova , la Electrica, amenintandu-ma ca le taie ca el nu vrea, ca eu sa mai stau in casa, desi am dreptul de abitatie la intreg teren si casa, ca ma duce el la un azil.
Stiu ca afara nu ma poate da, dar ce pot sa fac daca-mi taie utilitatile???
X, a preluat contractele cu debit care probabil ca sa angajat sa le plateasca, debitorul (nepotul) a avut chiriasi si au consumat si nu au platit, deja gazele le-a taiat de anul trecut, eu am platit dar cate putin la toate ca nu am putere sa platesc din pensia mea.
Unde trebuie sa ma adresez pentru a-mi rezolva problema ca vine iarna si nu stiu ce ma fac fara utilitati? in instanta, ce actiune sa mai fac?
In speranta ca ma poate ajuta cineva cu un sfat va multumesc anticipat, si va stau la dispozitie cu orice nelamurire.
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 23:06, 29 Septembrie 2012
1) titularul dreptului de abitație-adică dvs. :
- poate utiliza locuința împreună cu familia sa, chiar dacă nu era căsătorit în momentul constituirii dreptului său;
- pe durata existenței dreptului de abitație, titularului dreptului de proprietate - ”adjudecătorul X” (denumit "nud proprietar") nu are dreptul de a folosi locuința ;
-titularul dreptului de abitație - dvs., nu are dreptul de a înstrăina dreptul său, totuși el poate închiria altei persoane partea din casă pe care nu o locuiește.
2) Dreptul de abitatie reprezinta o varietate a dreptului de uzufruct care are ca obiect o constructie cu destinatia de locuinta.Titularul dreptului de abitatie dobândeste dreptul de a folosi o locuinta care apartine unei alte persoane-nepotului dvs. numai pentru nevoile lui si ale familiei sale.
3) Proprietarul locuintei asupra careia a fost constituit un drept de abitatie nu are dreptul sa foloseasca locuinta fara acordul Titularului pe toata perioada in care subzista dreptul de abitatie.Pe de alta parte, Titularul nu este indreptatit sa cedeze si/sau sa inchirieze dreptul sau unei alte persoane, fiind prin excelenta un drept strict personal.Exceptie : Titularul poate sa inchirieze unei alte persoane partea din casă în care nu locuieste, ceea ce presupune ca Titularul foloseste locuinta în scop personal, dar prin voința sa își limitează acest drept la doar câteva încăperi.
4)
”Adjudecatarul a schimbat contractele la Apa Nova , la Electrica, amenintandu-ma ca le taie ca el nu vrea, ca eu sa mai stau in casa, desi am dreptul de abitatie la intreg teren si casa, ca ma duce el la un azil.”
a) Contestați URGENT în scris TOATE contractele de la acei furnizori de utilități (sunt obligați să vă răspundă în interiorul a 30 zile de la primirea Contestației), sunt încheiate ABUZIV : trebuia cerut și acordul dvs.Ei trebuiau să solicite noului proprietar un Extras de pe CF, prilej în care observau că o altă persoană are DREPT DE ABITAȚIE, deci proprietarul NU ARE DREPT de folosință a locuinței=nu are drept de a locui acolo.Așa fiind, societățile furnizoare trebuiau să refuze schimbarea contractelor ;
b) depuneți DE ÎNDATÃ și o Plângere la poliția de care aparțineți, mai mult : acolo există un birou/un polițist al Poliției de proximitate.Polițistul acela v-ar putea ajuta, sunteți un om în vârstă și ați ajuns pe mâna unor indivizi . . . .Abuzul pornește de la executorul judecătoresc : nu poți pune în posesie UN NEPOSESOR al dreptului de posesie.În opinia mea: noul proprietar face o ”confuzie” între predarea dreptului de proprietate și dreptul dvs. de abitație.El încă ”nu știe” cum stau lucrurile, trebuie lămurit cu ajutorul Legii.Depuneți o Plângere împotriva abuzului executorului judecătoresc și la UNEJ, Bucuresti, str. Alecu Russo nr. 13-19, et.2, ap. 5, sector 2 tel. 021.320.50.92 fax 021.320.50.90 e-mail: uniune@executori.ro ...
5) ar mai fi și alte posibilități dar vine iarna.

bază : CAPITOLUL III din Noul Cod Civil.
Uzul şi abitaţia
Art. 750
Dreptul de abitaţie
Titularul dreptului de abitaţie are dreptul de a locui în locuinţa nudului proprietar împreună cu soţul şi copiii săi, chiar dacă nu a fost căsătorit sau nu avea copii la data la care s-a constituit abitaţia, precum şi cu părinţii ori alte persoane aflate în întreţinere.

Concluzionând : nimeni NU vă poate duce la Azil.Totuși, dacă cineva vă duce cu forța, cereți ajutor la tel.112
Să auzim de bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am 90 de ani, unde sa ma duc la varsta mea, am muncit o viata....cine poate sa-mi faca dreptate? licamirela licamirela Buna ziua, dragi forumisti! Va descriu o situatie grava din punct de vedere moral, in numele unei batrane batuta de soarta, in speranta ca ne veti da ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Drepturile persoanei cu clauza de habitatie viagera ContSters330416 ContSters330416 am 60 de ani si acum 10 ani am dat locuinta (casa si curte) la un nepot de var prin c-v cu clauza de habitatie viagera.// ma impac bine cu nepotul (nu am copii ... (vezi toată discuția)