avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

Buna ziua!
Am si eu o nelamurire in legatura cu demisia! Am vrut sa-mi dau demisia la zi, dar muncind cu gestiune nu s-a aprobat asa ca intentez sa-mi dau demisia cu articolul pentru indisciplina...adica sa fac 3 nemotivate dar am inteles ca dupa acele 3 zile de nemotivate se face o ancheta si nu-mi incheie direct contractul de munca si aici apare intrebarea mea ...EXISTA VREO MODALITATE SA-MI INCHEIE contractul de munca FARA acea ancheta??? care prelungeste durata de contract cu acele zile de ancheta, ceea ce mie nu-mi convine ..ptr ca mi-am gasit de munca in alta parte si mi s-a impus o data anume de angajare.

Astept un raspuns !
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: kadilus , utilizator 17:55, 1 Octombrie 2012
Art. 81.C.Mun
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca

Asa cum vedeti in articolul din Codul Muncii e care l-am postat mai sus, nu este nevoie ca angajatorul sa va aprobe demisia.:)Acesta este un act unilateral de vointa al salariatului, care poate parasi unitatea unde lucreaza, fara ca angajatorul sa fie de acord cu acest lucru.DAR, numai dupa respectarea preavizului de 20 zile(sau cate aveti prinse in CIM).Acest termen ii permite angajatorului sa va gaseasca inlocuitor care sa preia in conditii bune.de la dvs gestiunea.
Sau, daca va cititi bine contractul individual de munca, poate v-ati incadra de punctul (8) al articolului.:)
multumesc pentru raspuns ..dar tot nu sunt lamurit :) ... intr-adevar in contract sunt stipulate cele 20 de zile de preaviz ...ideea e ca eu nu pot sta 20 de zile deoarece ma asteapta celalalt angajator. Am vorbit cu doamna de la resurse umane de la urmatorul loc de munca si m-au acceptat chiar daca imi este incheiat contractul de munca cu articolul acela pentru indisciplina ...adica sa fac 3 nemotivate si astfel ar trebuii sa imi incheie contractul de munca
Ce anume nu va e clar?:)
daca se poate face ceva sa inlaturam acea ancheta dupa acele 3 zile de nemotivate ! adica trimiterea invitatie prin posta. si restul procedurii
Nu se poate face nimic pentru inlaturarea procedurii cercetarii disciplinare ... exista insa varianta ca angajatorul sa nu treaca la procedura cercetarii disciplinare , iar perioada de preaviz sa figureze cu absente nemotivate, astfel incat raportul de munca sa inceteze tot prin demisie.

Alte discuții în legătură

In caz de demisie neacceptata stwfan.razvan stwfan.razvan In cazul in care angajatorul nu accepta demisia....ce efecte negative imi poate aduce daca nu stau in preaviz...si daca stau...perioada de lucru e jumatate de ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului individual de munca hedf hedf mi am dat demisia la zi pe 20 feb si nu mi au acceptat ,nu am putut sa stau in preaviz ptr ca am plecat in strainatate, acum cand mi am luat plata pe luna feb ... (vezi toată discuția)