avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bataie. De pe penal pe civil.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bataie. De pe penal pe civil.

Anul trecut l-am pocnit pe un baiat intr-un club pt. ca acesta ma exaperase (ma tot ameninta sa-i cumpar o bere). Baiatul a cazut si si-a spart capul. A primit 12 zile IML.

Procurorul mi-a dat 1000 lei amenda administrativa, si m-a scos de sub urmarire penala (dupa 12 luni !!!!!!)

Intr-un fel m-am bucurat, dar mi-a zis cineva... sa nu ma bucur pentru ca daca voi ajunge cu el pe civil, va trebui sa ii platesc daune morale mult mai mari, deoarece imi va lipsi condamnarea penala, deci va trebui sa suport daune morale mai mari ca sa-i acoper "necazul". E adevarat?

In favoarea mea s-a retinut faptul ca m-a provocat, recunosc a cazut cam nasol jos dar m-a enervat si a fost o chestie de o secunda, am facut arte martiale si l-am plesnit cu un picior in ceafa.... insa mi-a fost frica ca imi da cu sticla in cap.

PS: Ce se intampla daca nu platesc amenda de 1000 lei? Mi-a fost mult prea frica sa o contest in termen de 20 de zile... Sunt student, nu am venituri, astea pot fi impotriva mea? imi pot inlocui amenda respectica cu inchisioare? :(

Nu as vrea sa ajung in inchisoare insa nici sa nici nu am de unde sa-i dau 5 000 euro la baiatul respectiv...(sau o un ford de model 2005)
Cel mai recent răspuns: pcolibri , utilizator 20:25, 30 Septembrie 2012
Nu am salar deci nu are pe ce sa-mi puna proprie... laptopul, telefonul mobil toate mi le-au cumparat parintii ; deci chiar daca sunt pe numele meu nu mi le pot lua.

Situatia mea peste 1 an va fi aceeasi,apoi vreau sa ma duc sa muncesc in afara tarii, deci 2-3 ani sigur nu voi avea surse de venit oficiale.

Nu am cum sa ma impac cu baiatul respectiv, nu am cei 5000 euro ...e o suma destul de mare pentru o persoana care nu a lucrat niciodata. Iar taicameu nu ma ajuta! ma vede pe mine ca fiind "cel rau"

Daca mergeam pe penal, ii dadeam la ala sa zicem 1000-3000 lei daune morale, la cat sa ma astept pe civil? Ma va ajuta faptul ca m-a provocat cat de cat totusi? adica ca nu am avut nimic cu el , dar el si-o cauta 'cu lumanarea'?
Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2012
kamikaze1999, utilizator
Circumstanţele atenuante se reţin în procesul penal. Dacă vă acţionează la instanţa civilă se va avea în vedere prejudiciul suferit , adică nu va fi analizată speţa ca şi cum s-ar fi judecat latura civilă în penal.Totuşi, dacă suma pe care ar pretinde-o victima ar fi nerezonabilă, instanţa o poate diminua .Va ţine seama de situaţia dvs. financiară , după cum cred, dar şi de importanţa prejudiciului suferit de vitcimă.
legally_aid a scris:

Circumstanţele atenuante se reţin în procesul penal. Dacă vă acţionează la instanţa civilă se va avea în vedere prejudiciul suferit , adică nu va fi analizată speţa ca şi cum s-ar fi judecat latura civilă în penal.Totuşi, dacă suma pe care ar pretinde-o victima ar fi nerezonabilă, instanţa o poate diminua .Va ţine seama de situaţia dvs. financiară , după cum cred, dar şi de importanţa prejudiciului suferit de vitcimă.

Cu tot respectul, dar m-ar mira sa fie chiar asa.
Daca in cadrul procesului penal s-a aplicat o circumstanta atenunta gen provocare sau legitima aparare, se intampla asa:

-NUP?SUP cu amenda de la procuror sau de la judecator. (Da se prescrie peste 1 an, daca nu ai salar ai fi un fraier s-o platesti)
-Faptasul plateste de obicei 50% din cheltuielile medicale alea victimei, nimic mai mult.
-Nu se dau daune morale (kit ca sunt unele exceptii)
-Nu se plateste onorariul avocatului victimei (nu am intalnit exceptii)

Daca toate acestea se intampla "pe panal" nu vad din ce cauza sa nu se tina cont de circumsntate (agravante sau atenunte) cand vine vorba de un dosar "pretentii - civil".

Da daca vine cu alte circumstante atenunte: purtare buna,etc... nu se discuta , dar daca e provocare sau legitima aparare e cam asa.

Adica de ce nxxxx ii dau bani de avocat si daune morale la unul care imi sare in gat?! cum e speta in cauza.

M-am inregistrat doar sa-mi zic parerea: nu fiti fraier si nu dati un leu astfelor de "victime" (car va sar la gat).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sup. invocarea scuzei provocãrii în procesul civil . sabau26 sabau26 Te bate unul. Procurorul poate da SUP si dispune, o oarecare circumstanta atenunta sa zicem ca l-ai provocat, chiar pe probe putine, intrucat nu e vorba de o ... (vezi toată discuția)
Accident rutier AndreiSavescu AndreiSavescu Buna ziua. In data de 4.08.12 am provocat un accident de circulatie nerespectand semnificatia indicatorului Oprire. In urma accidentului a rezultat ranirea ... (vezi toată discuția)
Penal - retinere circumsntanta atenuanta 73 lit b. xuser xuser Pe scurt: In cazul in care am conversat cu o domnsioara pe internet, iar prietenul domnisoarei profitand de faptulul ca avea acces la adresa de Yahoo ... (vezi toată discuția)